Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
тпспп.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
195.07 Кб
Скачать

Питання по «Технології програмування та створення програмних продуктів»

  1. Визначення технології програмування.

Технологія програмування це сукупність виробничих процесів, що приводить до створення необхідного ПЗ, а також опис цієї сукупності процесів.

  1. Загальні принципи розробки прграммных засобів Загальні принципи розробки програмних засобів

1. Специфіка розробки програмних засобів

  • Неформальний характер вимог до ПЗ (постановки завдання), але формалізований основний об'єкт розробки - програми ПЗ.

  • Творчий характер розробки ПЗ (на кожному кроці доводиться робити який-небудь вибір, ухвалювати яке-небудь рішення).

  • Програмний продукт є деякою сукупністю текстів (тобто статичних об'єктів), сенс же (семантика) цих текстів виражається процесами обробки даних і діями користувачів, що запускають ці процеси (тобто є динамічним).

  • Продукт розробки має і іншу специфічну особливість: ПЗ при своєму використанні (експлуатації) не витрачається і не витрачає використовуваних ресурсів.

  1. Модульне програмування.

Приступаючи до розробки кожної програми ПЗ, слід зважати на те, що вона, як правило, є великою системою, тому ми повинні прийняти заходи для її спрощення. Тому програму розробляють по частинах, які називаються програмними модулями. А сам такий метод розробки програм називають модульним програмуванням. Програмний модуль - це будь-який фрагмент опису процесу, що оформляється як самостійний програмний продукт, придатний для використання в описах процесу.

Не всякий програмний модуль сприяє спрощенню програми. Для оцінки прийнятності виділеного модуля використовуються критерії:

Розмір модуля вимірюється числом операторів, що містяться в нім (рядків). Модуль не повинен бути дуже маленьким або дуже великим. Маленькі модулі приводять до громіздкої модульної структури програми і можуть не окупати накладних витрат, пов'язаних з їх оформленням.

  1. Критерії оцінки прийнятності виділеного модуля.

Розмір модуля вимірюється числом операторів, що містяться в нім (рядків). Модуль не повинен бути дуже маленьким або дуже великим. Маленькі модулі приводять до громіздкої модульної структури програми і можуть не окупати накладних витрат, пов'язаних з їх оформленням.

Міцність модуля - це міра його внутрішніх зв'язків. Чим вище міцність модуля, тим більше зв'язків він може заховати від зовнішнієї частини.

Функціонально міцний модуль - це модуль, що виконує (що реалізовує) одну яку-небудь певну функцію.

Інформаційно міцний модуль - це модуль, що виконує (що реалізовує) декілька операцій (функцій) над однією і тією ж структурою даних (інформаційним об'єктом), яка вважається невідомою поза цим модулем.

  1. Структурне програмування. Структурне програмування

При програмуванні модуля слід вважати на те, що програма повинна бути зрозумілою не тільки комп'ютеру, але і людині: і розробник модуля, і особи, перевіряючі модуль, і тестовики, що готують тести для відладки модуля, і супровідники ПЗ, що здійснюють необхідні зміни модуля, вимушені будуть багато разів розбирати логіку роботи модуля. Основними конструкціями структурного програмування є: проходження, розгалуження і повторення

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]