Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Котелевец Елены.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
78.34 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Дніпропетровський національний університет імені Олеся Гончара

Факультет фізики, електроніки та комп’ютерних систем

Кафедра електронних засобів телекомунікацій

Напрям підготовки: 6.050903 «Телекомунікації»

Модульне завдання №4

З дисципліни «Основи метрології взаємозамінюваності та стандартизації»

З теми: «Життєвий цикл нормативного дукумента певної категорії»

Виконала:

студентка групи КТ-10-1

__________ _______ Котелевець Олена

Перевірив:

доцент кафедри ЕЗТ

Бондаренко В.П.

Дніпропетровськ 2011

Для виконання модульного завдання №4 мною було обрано вид НД: Державний (національний) стандарт

  1. Загальні вимоги до стандартів

Державний стандарт України звичайно ділять на такі структурні елементи (за найвищим рівнем підпорядкованості): 1) елементи передньої частини: — титульний аркуш; — передмова; — зміст; — вступ; 2) елементи основної частини: — назва; — сфера застосування: — нормативні посилання; — терміни та визначення понять; — познаки та скорочення; — вимоги до об'єкта стандартизації; — додатки; — бібліографічні дані. Державні стандарти обов'язково повинні мати структурні елементи: «Титульний аркуш», «Передмову», «Назву», «Сферу застосування», «Вимоги до об'єкта стандартизації», «Бібліографічні дані».

За необхідності декілька стандартів можуть бути видані під загальним найменуванням. При цьому до збірки стандартів додатково включають спеціальний титульний лист, а також зміст.

На спеціальному титульному аркуші наводять такі дані:

1. Зображення державного герба;

2. Назва стандарту;

3. Позначення стандарту;

4. Повне найменування національного органу зі стандартизації, рік і місце опублікування.

У змісті, який розміщують на останній сторінці, наводять позначки та найменування всіх включених стандартів і номери сторінок наскрізної нумерації, на яких починаються ці стандарти.

1.1 Вимоги до стандартів згідно з «Межгосударственный стандарт 1.1-2002. Межгосударственная стандартизация. Термины и определения»

1.1.1 нормативний документ. Документ, що встановлює правила, загальні принципи або характеристики, що стосуються різних видів діяльності або їх результатів.

1.1.1.1 стандарт. Нормативний документ, який розроблений на основі консенсусу, прийнятий визнаним на відповідному рівні органом і встановлює для загального і багаторазового використання правила, загальні принципи або характеристики, що стосуються різних видів діяльності або їх результатів, і який спрямований на досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній галузі.

1.1.1.1.1 міжнародний стандарт. Стандарт, прийнятий міжнародною організацією зі стандартизації і доступний широкому колу користувачів.

1.1.1.1.2 міждержавний стандарт. Регіональний стандарт, прийнятий Євразійською радою зі стандартизації, метрології та сертифікації і доступний широкому колу користувачів.

1.1.1.1.3 національний стандарт. Стандарт, прийнятий національним органом зі стандартизації і доступний широкому колу користувачів.

1.1.1.1.4 державний стандарт. Національний стандарт країни, національний орган зі стандартизації якої входить до Євразійської ради зі стандартизації, метрології та сертифікації.

1.1.1.1.5 комплекс стандартів. Сукупність взаємопов'язаних стандартів, об'єднаних загальною цільовою спрямованістю та / або встановлюючих узгоджені вимоги до взаємопов'язаних об'єктів стандартизації.

  1. ЖИТТЄВИЙ ЦИКЛ НОРМАТИВНОЇ ДОКУМЕНТАЦІЇ НА ПРОДУКЦІЮ (СХЕМА АЛГОРИТМУ)

Д ані про розробку документа та внесення його для затвердження

Розроблений

Повне найменування юридичних осіб або прізвище та ініціали фізичної особи, що розробила стандарт, або інформація про те, що стандарт розроблений робочою групою, що складається з представників різноманітних юридичних осіб.

Занесений

Номер та найменування технічного комітету зі стандартизації (ТК), при відсутності ТК – найменування державного органу виконавчої влади.

Дані про затвердження документу та введення його у дію

Затверджений та введений в дію

Коротка назва національного органа зі стандартизації, дата прийняття та номер організаційного документа.

Дані про гармонізацію стандарту на міжнародному або регіональному рівні

Дані про видання та перевидання стандарту

Дані про порядок опублікування інформації про зміни у стандарті, його перегляді чи відміні.