Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Anatomiya.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
40 Кб
Скачать

Легенева плевра

Легенева плевра щільно покриває легеневу тканину, охоплюючи її з усіх боків. Біля воріт легені легенева плевра переходить у пристінкову плевру. Залежно від місця прилягання пристінкову плевру поділяють на три частини: середостінну, реберну та діафрагмальну. Пристінкова плевра, переходячи з однієї частини в іншу, утворює плевральні закутки. Найбільший з них — реберно-діафрагмальний закуток, розташований в місці переходу реберної плеври в діафрагмальну. У цей закуток заходить нижній край легені при глибокому вдиху. Частина пристінкової плеври, яка покриває верхівку легені, називається куполом плеври.

Між легеневою та пристінковою плеврою є щілиноподібний простір— порожнина плеври (cavitas pleuralis), де міститься незначна кількість ерозної рідини, яка зволожує поверхні плеври, обернені одна до одної і цим зменшує тертя між ними. Тиск у порожнині плеври негативний, оскільки в ній немає повітря. Права та ліва порожнини плеври між собою не получаються.

Залежно від місця прилягання пристінкової плеври її забезпечують кров'ю та іннервують артерії і нерви відповідної ділянки. Передня границя плеври йде від верхівки купола плеври до відповідного грудинно-ключичного суглоба, а далі — донизу і присе-редньо, позаду ручки грудини, і в місці з'єднання ручки з тілом грудини зближується з плеврою протилежного боку. Від цього місця плевра йде донизу і доходить до місця прикріплення IV ребра до грудини. Далі правий і лівий листки плеври розходяться в сторони, причому правий досягає VI ребра (по середньоключичній лінії) і переходить у нижню границю плеври; передня границя лівого листка йде вліво, по нижньому краю хряща IV ребра, далі, опускаючись донизу, перетинає хрящі V та VI ребер і на рівні VII ребра (по середньоключичній лінії) переходить у нижню границю.

Список використаної літератури

1. Анатомия человека. М: Аванта, 2001.

2. Грин Н., Стаут У., Тейлор Д. Биология. В 3-х т. М.: Мир, 1990.

3. Логинов А. В. Физиология с основами анатомии человека.- М., 1998.

4. Основы физиологии человека. Уч. для вуз., в 3-х томах, под ред. акад. РАМН Б. И. Ткаченко.- СПб., 1994.

5. Дудел Дж., Циммерман М., Шмидт Р., Грюссер О. Физиология

человека. — М.: Мир, 1996. — Т. 1-2.

6. Коробков A.B., Чеснокова С.А. Атлас по нормальной физиологии. — М.: Высш. школа, 1986.

7. Коробков A.B., Чеснокова С.А. Атлас по нормальной физиологии. —

М.: Медицина. — 1987.

8. Кучеров І.С. Фізіологія людини і тварин. — К.: Вищ. школа, 1991.

9. Липченко В.Я., Самусев Р.П. Атлас нормальной анатомии человека. — М.: Медицина, 1989.

10. Логинов А.В. Физиология с основами анатомии. — М.: Медицина, 1983.