Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом_ПЗ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
992.77 Кб
Скачать

ЗМІСТ

ВСТУП 7

1 ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА 9

1.1 Постановка задачі 9

1.2 Вимоги до технічних засобів, що застосовуються 10

1.2.1 Вимоги до апаратного забезпечення 10

1.3 Опис інструментальних засобів розробки програмного забезпечення 12

1.3.1 Обґрунтування вибору середи програмування 12

1.3.2 Опис операційної системи 15

2 СПЕЦІАЛЬНА ЧАСТИНА 20

2.1 Завдання трасування провідних покрить 20

2.1.1 Визначення списку з’єднань та розшарування 20

2.1.2 Паралельне трасування та евристичні методи 21

2.1.2.1 Структура САПР 23

2.2 Експлуатаційна частина 31

2.2.1 Інструкція користувача 31

3 ЕКОНОМІЧНА ЧАСТИНА 47

3.1 Розрахунок фонду заробітної плати виробничої дільниці 47

3.2 Розрахунок вартості виробничих фондів та амортизаційних відрахувань 48

3.3 Розрахунок витрат на електроенергію 49

3.4 Розрахунок загальних витрат на виробництво програмного продукту 49

4 ОХОРОНА ПРАЦІ 50

ВИСНОВКИ 64

ЛІТЕРАТУРА 65

ДОДАТОК Програма 69

ВСТУП

З плином часу розвиток науки призводить до появи новітніх технологій. Останнього часу технології удосконалюються на стільки швидко, що виробництво не встигає реагувати на зростаючий попит та інтерес до новітнього. Тепер вже подавляючи більшість галузей виробництва комп’ютеризовано.

Комп’ютерам довіряють найскладніші розрахунки, керування важливими системами забезпечення, від вентиляція промислового комплексу до бортового комп’ютера космічного корабля.

Але комп’ютер це всього лише один з засобів, що покликані на допомогу людині. Іншою найважливішою складовою частиною симбіозу людини та комп’ютера є програмне забезпечення. Саме воно дозволяє реалізувати різноманітні можливості комп’ютера. Так як попит на такий вид продукту, як програми, постійно зростає, в усіх галузях виробництва, у тому числі і у радіо промисловості, з’являются програми САПР-технологій. Такі як системи автоматичного трасування друкованих провідників, розрахунки хвилеводів та інших виробів радіопромисловості.

Метою даного дипломного проекту є розробка системи автоматичного проектування друкованих плат. Також необхідно розробити програму, WIN32@, що має інтуїтивно зрозумілий графічний інтерфейс, та реалізуючи мінімальний набір тестових функцій.

1 Загальна частина

1.1 Постановка задачі

Необхідно розробити САПР трасування друкованих плат, яке працює під операційною системою Windows, 95 (і вище), що має простий інтерфейс користувача. САПР по можливості повинна споживати мінімум ресурсів ПЕВМ, так само на підставі схеми електричної принципової і лінійних розмірів елементів отримати ескіз друкованої плати. Програма не повинна мати загального для усіх пакетів недоліку (при перемальовуванні зображення елементу після його переміщення по робітникові полю втрачається частина зв'язків елементу). А так само повинна містити в собі мінімальну кількість помилок допущених вище переліченими розробниками.

1.2.1 Вимоги до апаратного забезпечення

Для установки і нормальної роботи програми необхідний комп’ютер наступної конфігурації, вказаними в таблиці 1.2.1.1.

Таблиця 1.2.1.1  Вимоги до апаратного забезпечення

Процесор

Pentium 100 або вище

Оперативна пам'ять

16 Мб або вище

Відеоадаптер

Super VGA (800 x 600) або вище

Вільне місце на HDD

50 Мб або вище

Пристрої взаємодії з користувачем

Мишка

1.3 Опис інструментальних засобів розробки програмного забезпечення

1.3.1 Обґрунтування вибору середи програмування

При виборі середовища програмування для роботи над цим проектом робився упор на можливість роботи з великими об'ємами даних, зокрема з базами даних. Нині подібні можливості реалізовані відразу декількома мовами, як, наприклад, VisualBasic, Visual C++, Delphi. Але саме Delphi відповідає вимогам створення програмного продукту в цьому проекті. Приведемо далі (у тому числі і в порівнянні) основні переваги і достоїнства Delphi.

Delphi це продукт, унікальним чином поєднуючий високопродуктивний компілятор, об'єктно орієнтовані засоби візуального програмування і універсальний механізм доступу до баз даних. Відкрита архітектура Delphi дозволяє використовувати стандартний набір інструментальних засобів не лише для створення додатків, але і для розширення і розвитку базових можливостей Delphi, включаючи інтеграцію з CASE системами і бізнес додатками.

Ось оцінка одного з визнаних авторитетів в області клієнт серверних розробок Кріса Морау : «Delphi має потужність мовних засобів З++, комбінуючи в теж час приголомшливу продуктивність і простоту навчання. Delphi є найбільш швидким і зручним засобом розробки додатків на сьогоднішньому ринку інструментальних засобів. Об'єктно орієнтована архітектура Delphi дозволяє нам насправді повторно використовувати існуючий код і інтегрувати наші стандарти в сам інструмент». [27]

Delphi розроблений як продукт, орієнтований на реалізацію наступних тенденцій.

Один напрям об'єктно орієнтований підхід, що добре структурує як саме завдання, так і її рішення у вигляді прикладної системи.

Інший напрям, що виник багато в чому завдяки об'єктній орієнтації, візуальні засоби швидкої розробки додатків (RAD Rapid Application Development), засновані на компонентній архітектурі.

Третя тенденція використання компіляції, а не інтерпретації. Це пояснюється тим, що швидкісні характеристики компільованих застосувань в десятки разів кращі, ніж у систем, що використовують інтерпретатор. При цьому підвищується легкість відчужуваної готових систем, оскільки відпадає необхідність «тягати за собою» сам інтерпретатор (run time), виконаний зазвичай у вигляді динамічної бібліотеки і займаючи у кращому разі декілька сотень кілобайт (а в більшості випадків два три мегабайта). Звідси і менша ресурсо ємкість у скомпільованих систем.

Четверта тенденція можливість роботи з базами даних універсальними методами. Якщо спробувати оцінити відсоток систем, які так чи інакше вимагають обробки структурованої інформації (як для внутрішньо корпоративного використання, так і для комерційного або іншого поширення), то виявиться, що цифра 6070% може представляти лише нижню межу. Важливою властивістю засобів забезпечення доступу до баз даних є їх масштабованість.

Приведемо невелике порівняння, що виявляє переваги Delphi перед іншими середовищами програмування. Система Delphi саме останнє досягнення на ниві візуального програмування. Головним суперником Delphi є Visual Basic (VB).

Обидва продукти мають зручний інтерфейс, який виключає значну частину рутинної роботи, та все ж Delphi має значні переваги перед VB.

Користувачам VB доводиться зіткнутися з істотними обмеженнями. VB може використовувати бібліотеки функцій (так звані DLL), але не в змозі створювати нові DLL.

Він може реагувати на події, що відбуваються усередині ОС Windows, але тільки у тому випадку, якщо корпорація «Microsoft» передбачила реакцію на такі події. У VB програмах можуть застосовуватися призначені для користувача засоби (наприклад, компоненти ActiveX), що управляють, для поліпшення їх функціональних властивостей, але VB не зможе допомогти створити власний засіб, що управляє.

У Delphi таких обмежень немає. Це середовище уміє не лише використовувати, але і створювати DLL, а її програми можуть як ініціювати, так і обробляти практично будь які події Windows. Компоненти Delphi написані в середовищі Delphi, тому не треба виходити з системи, щоб створювати нові компоненти або допрацьовувати існуючі. Більше того, знаходячись в середовищі Delphi, можна навіть використовувати компоненти ActiveX, оскільки програми, створені в Delphi, прекрасно працюють з компонентами ActiveX. Користувачі Delphi мають такі можливості налаштування компонентів ActiveX, які VB надати не в змозі.

Delphi повністю компілює програму в машинний код, зрозумілий комп'ютеру. VB виконує цю функцію тільки наполовину, транслюючи команди BASIC в проміжну мову, звану p кодом. При запуску таких програм VB інтерпретує p код в реальні машинні команди. Delphi відразу ж переходить безпосередньо на рівень машинного коду, що дає величезну перевагу в швидкості [27].

Delphi підтримує об'єкти, які створюються за допомогою інших мов (наприклад, З++) на основі стандарту OCX [20].

Delphi майстерно справляється з проблемою виявлення помилок завдяки реалізації концепції виняткових ситуацій. Замість того, щоб працювати в стані постійної напруги і сумніву, чи не приведе наступний ваш крок до збою, потенційне виявлення якого вимагає відповідного тестування, Delphi дозволяє писати програму, виходячи з успішного виконання усіх її операторів. У разі виникнення відмови Delphi викликає виняткову ситуацію, яка перехоплюється одним єдиним обробником виняткових ситуацій. Такий підхід дозволяє програмі гідно впоратися з помилкою.

Delphi надає в розпорядження програміста об'єкти і компоненти, які значно зменшують трудові витрати на створення додатків баз даних.

Delphi завжди мала потужний потенціал у сфері створення баз даних. У версії 3 і вище переглянута структура підтримки програмування баз даних і реалізовано багато нових можливостей. Delphi 3 і більше за пізню версію вводять концепцію розподіленого набору даних, який взаємодіє з усіма типами баз даних в режимі клієнт/сервер, тобто додаток клієнт зберігає локальну копію таблиці і просто пересилає модифікацію на сервер. Завдяки цьому спрощенню програмі потрібно підтримку тільки одного об'єкту клієнта, інкапсульованого в новий об'єкт TmemoryDataSet. Увесь інший код залишається у розпорядженні BDE, яка використовується паралельно працюючими застосуваннями. При цьому такі компоненти, як Ttable, Tquery і інші, вже оновилися, щоб відбити нову структуру, і повністю сумісні з існуючим кодом [21].

Delphi гостинно відкриває двері свого «золотого фонду» компонентів роботи з даними, перетворюючи програмування баз даних майже в тривіальне завдання. І усе це досягається завдяки системі доступу до баз даних фірми Borland (Borland Database Engine, або BDE). Таким чином, Delphi як середовище програмування поєднує в собі найбільш вдалі і необхідні можливості, які і зумовили її вибір при роботі над проектом

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]