Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
inform.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
522.75 Кб
Скачать

75 Логічна схема пк та призначення осн. Пристроїв.

Структуру ПК можна обґрунтувати лише в тому випадку, коли визначити зам. закономірності його функціонування, в основі яких лежить принцип прогр. упр-ня. Можливості ПК дуже великі. Однак його робота зводиться до обробки інф-ції, т. до виконання 4 арифметичних та деяких логічних операцій. Дані в ПК подаються двійковими кодами. Щоб їх записувати та зчитувати ПК повинен мати запам'ятовуючий пристрій. Для людини робота з двійковими кодами неприйнятна, тому в ПК є пристрої введення та виведення, які перетворюють введену зрозумілу для людини інф-цію з клавіатури в двійкові коди і навпаки. Реалізація арифметичних та логічних операцій здійснюється за допомогою арифм-логічн. приладу. Для розв'язку б-я задачі на ПК складають програму, яка разом з даними, які підлягають обробці, вміщуються в запам'ятовуючий пристрій. Програма – це упорядкований набір деяких команд, які містять указівки: яку операцію виконати, над якими даними, куди помістити результат. Для орг-ції вибору команд із запам'ятовуючого приладу та їх виконання необхідний пристрій управління. Він координує роботу всіх інших пристроїв машини в процесі виконання команд програми. Так, виглядає логічна структура ПК. Після того, як програма буде розміщена в запам'ятовуючому пристрої, вона запускається на виконання. У пристрій упр-ня надходять коди операції, а в АЛП – дані. Пристрій упр-ня утворює сигнали, які надходять на інші пристрої, які і забезпечують виконання даної операції. Далі так саме виконується наступні команди програми.

76 Оболонка norton commander.

Операц. оболонка – спец. програма, яка надбудована над ОС, які дозволяють просто і з високою точність виконувати необхідні команди ОС. Пакет програм NC дозволяє: виконувати б-я команди DOS; давати наочне зображення дерева каталогів на дискеті, а також уміст каталогів і файлів; створювати, перейменовувати, копіювати, вилучати каталоги та файли; переглядати і редагувати текстові файли, бази даних, таблиці.

Пакет програм NC включає головну програму NC.ЕХЕ і ряд допоміжних програм, за допомогою яких розшир-ся можливості пакета. Запуск NC здійсн-ся командою NC. Після запуску NC у верхній частині екрана з'являються два прямокутні вікна-панелі. Нижче цих панелей розміщ-ся запрошення DOS, ще нижче – рядок, який указує на призначення функціональних клавіш. У NC команди можуть виконуватись так, як і в MS DOS. Для цього команди потрібно набрати на клавіатурі та натиснути клавішу Enter.

77 Меню nc.

Меню NC встановлює зручний вигляд зображення інф-ції на екрані, змінює режим роботи NC. Для входу в меню слід натиснути [F9]. У верхньому рядку екрана з'явиться рядок, який містить пункти меню: Left, Files, Commands, Options, Right. Для вибору потрібного пункту меню слід використовувати клавіші ←,→ і Enter при виборі. Після вибору меню під їм відкриється відповідне йому підменю.

Меню “Left” і “Right” задає режим виведення інф-ції відповідно в лівій та правій панелях. Brief, Full – у панелі відображу-ся коротка та повна інф-ція про файли каталогу. Tree – у панелі відображу-ся дерево каталогів. Name – файли вивод-ся в алфавітн. порядку їх імен. Extension – файли вивод-ся в алфавітн. порядку їх розширень.Time – файли вивод-ся в порядку зменшення дати останньої модифікації. Size –файли вивод-ся в порядку зменшення їх розміру. Filter – режим зображення в панелі тільки частини файлів, імена яких і розширення яких задаються маскою.

Меню “Files” дає можливість оперувати з файлами. Help – одержання допомоги. View – перегляд файлів. Edit – редагування файлу. Copy – копіювання файлу. Ren mov – перейменування файлу. Mk Dir – створення каталогу. Delete – вилучення файлу або каталогу. Send files – пересилання файлу за допомогою їв. пошти. Select Group – виділення групи файлів за маскою. Quit – вихід із NC.

Меню “Commands”: Tree – виведення на екран дерева каталогів на диску. Directory sizes – виведення розміру каталогів. Find file – пошук файлів на диску. History – перегляд команд, введених у командному рядку ДОС. Panels on/off – вилучення панелі NC або відновлення її на екрані. Send/Receive mail – пересилання повідомлень елю поштою і прийняття повідомлень у вхідний каталог пошти. Menu file edit – редагування меню користувача.

Меню “Options” дозволяє задавати конфігурацію і режим роботи NC. Configuration – встановлення конфігурації NC. Extension file edit – редагування файлу NC.ЕХЕ. Editors – указівка редактора, який викликається клавішею F4. Path prompt – при включенні режиму запрошення в командному рядку включає інф-цію про поточний диск і каталог. Key bar – при включенні режиму в останньому рядку екрана виводиться нагадування про призначення функціональних клавіш. Full screen – при включенні режиму панелі NC виводяться розміром у повний екран. cLock – у правий верхній кут екрана виводиться значення потокової години. Mini status – у нижній частині виводиться рядок з повною інф-цією про виділений файл або групу файлів. Save setup – зберегти встановлені режими NC.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]