Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
План2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
777.73 Кб
Скачать

3.1. Аналіз вибірки по базовим параметрам дослідження

Як було зазначено у другому розділі - Основними параметрами дослідження були: стать досліджуваного, відношення до ігор, агресивність ігор, частота гри (днів у місяць і годин на день) та жанр ігор. Саме з цих характеристик буде видно, як саме комп’ютерна гра впливає на особистість підлітка.

Знати стать досліджуваного потрібно для того, щоб можна було врахувати деякі гендерні ознаки, такі як критичність оцінювання гри, емоційний стан, що також пов’язано з графою «Агресивність гри».

Для того, щоб зрозуміти, яка кількість досліджуваних на справді грає в комп’ютерні ігри треба знати відношення досліджуваних до ігор. Це пояснюється тим, що людина, яка негативно, або нейтрально відноситься до комп’ютерних ігор не буде під час гри занурюватися в ігровий світ, бо це їй не потрібно. Звідси людина не настільки інтенсивно переживає емоції, що вводять її у стан психічної залежності від ігрового процесу, та від гри зокрема. Ці емоції досить потужні за своєю інтенсивністю: радість перемоги, розпач програшу. Також сильне занурення у віртуальну реальність гри та її інтенсивне переживання можуть призвести до стресів.

Агресивність гри дуже впливає на психіку на підсвідомість людини. Ігрові сцени з елементами насильства можуть призвести до девіантної поведінки підлітків. При соціальній адаптації підліток намагається приміряти на себе «маски» різних людей. І якщо підліткові подобається якийсь герой з агресивної гри – він буде копіювати його поведінку. Звідси так званий «синдром Героя» досить поширений серед підлітків в США, які награвшись в агресивні комп’ютерні ігри та надивившись таких самих кінофільмів травмують себе, та не рідко і інших.

Частота гри каже за коефіцієнт захоплення грою. Якщо дитина грає кожен день по декілька годин, при відлучення від гри емоційний стан дитини понижується, вона стає дратівливою та агресивною – можна говорити про психічну залежність.

Існують такі жанри ігор, які наперед не можуть бути не агресивними. На приклад FPS (від англ. Ferst Persone Shooter). Іншими словами – стрілялка. На екрані монітору ви бачите тільки вашу зброю та приціл, через який ви дивитесь у вимір комп’ютерної гри. Це завжди агресивні ігри, які побудовані на насиллі.

Тепер детальніше про кожен з цих параметрів в контексті дослідження.

Серед досліджуваних, яких було сорок п’ять (45) більшість займали хлопці віком 14-15 років. Дівчат такого ж віку було менше, про те всі досліджувані мають досвід комп’ютерних ігор.

(Рис 3.1.1)

Така картина може говорити про те, що в сучасному світі значна більшість людей підліткового віку грають у комп’ютерні ігри. Це свідчить про те, що підлітки намагаються компенсувати не достатню кількість відчуттів, інтенсивність та багатство спілкування. Намагаються ідентифікувати себе з іншими людьми, тобто персонажами комп’ютерних ігор, чиї соціальні ролі мають істотно вищий чи нижчий ранг.

З одного боку така ситуація має позитивний характер, бо соціальна адаптація підлітка проходить саме в такому «маскараді», де дитина ідентифікує себе з іншими соціальними ролями і знаходиться в стадії пошуку своєї ролі, та це має і негативну сторону. Якщо цей пошук буде проходити без контролю батьків – дитина стане агресивною та відчуженою від свого оточення. Її буде цікавити лише гра, бо в ній все дозволено. Девіантна поведінка, антисоціальна поведінка, будь які варіації інших варіантів поведінки дозволені в грі, бо за це не буде покарання в реальному житті. Саме тому більшість підлітків полюбляє грати в комп’ютерні ігри.

Відношення до комп’ютерних ігор, як було зазначено вище, має велике значення для дослідження, бо саме воно визначає ступінь занурення у гру, глибину емоціональних переживань та силу стресів. Чим вища захопленість грою тим вище потреба знову і знову грати. Саме через надмірне захоплення грою може виникнути психічна залежність від комп’ютеру. Та весь психологічний вплив на людину має саме реалістичність гри. Отже, чим більшою реалістичністю мають комп'ютерні ігри, тим сильніше чиниться ними психологічний вплив на людину. Комп'ютерні ігри дають унікальну можливість перенестися у світ ілюзій і марень, і з кожним стрибком в області комп'ютерних технологій росте кількість «комп'ютерних фанатів» або комп’ютерних ігрових адиктів.

Потреби ігрових адиктів добре показані на прикладі ієрархічної піраміди потреб Маслоу.

Ієрархіяпотреб по Маслоу

Ієрархія потреб Маслоу адаптована для ігрових адиктів

 Потреба в самоактулізації

Використання своїх потенційних можливостей для особистісного зростання, саморозвитку, кар'єрний та професійний ріст, втілення в реальне життя своїх бажань, фантазій.

Задоволення цієї потреби зводиться до досягнення нових рекордів у комп'ютерних іграх, отримання більш гострих нових відчуттів від гри, реалізація своїх фантазій, бажань допомогою комп'ютерної гри.

Естетичні потреби

Прийняття правил і норм суспільства, здійснення яких-небудь дій, спираючись на етичні норми.     

У комп'ютерних іграх немає заборон і обмежень, прийнятих у соціумі, тому геймер відчуває себе вільно і комфортно у віртуальній реальності (кодекс етичних норм задається самою грою), маючи можливість безкарно здійснювати будь-які вчинки (погроми, вибухи, знищення «чужих», а іноді й «своїх») і, навпаки, відчуває відразу, можливо відчуваючи свою ущербність до реального світу.

Пізнавальні потреби

Привертає таємниче, незвідане, нез'ясовне, отже, з'являється бажання придбати знання та навички для того щоб пізнати. 

Бажання пізнати нове відноситься в основному до щойно з'явилися новим крутим комп'ютерним іграм. Що - або поза віртуальної ігрової реальності цікавить мало, або не цікавить зовсім.

 Потреба в повазі (шанування)

Прагнення домогтися поваги людей, підвищити свій престиж в суспільстві, отримати визнання як професійне, так і особисте, не «забруднити» свою репутацію, будь - яким вчинком.

Прагнення підвищити свій престиж в середовищі геймерів, бажання стати кращим гравцем, домогтися поваги серед геймерів, стати серед них лідером, «легендою геймерського кола».

 Потреба в приналежності і любові

Потребує емоційних відносинах з людьми, в занятті свого гідного місця в своїй групі, інтенсивно домагається цієї мети. 

Намагається відсторонитися від зайвих соціальних контактів, зберігаючи їх лише в середовищі геймерів. Любов розглядається через призму віртуальної реальності, де він «супер - герой», всемогутній чарівник, непереможний воїн і т.д.

Потреба в безпеці

Шукає порядку і стабільності в реальних життєвих ситуаціях. При наявності загрози або прагнути її уникнути, або усунути. 

Не впевнений в собі по відношенню до реального світу, який сприймає як дивний, повний пасток і несподіванок, а отже, прагнути більше перебувати у віртуальній реальності, в якій він відчуває себе впевнено і спокійно.

Фізіологічні (органічні) потреби

Задоволення цих потреб природним, нормальним шляхом.

Часто неадекватна заміна такої потреби як статеве задоволення, на віртуальний секс, ігри секс - модулятори. Будучи захопленим грою може не відчувати голод, спрагу. 

(Схема 3.1.2)

В Схемі 3 чудово видно, що більшість підлітків дуже сильно захоплюються комп’ютерною грою, що призводить до адикції від комп’ютерної ігри.

(Рис 3.1.3)

Але переважна більшість підлітків є досить емоціональними. В силу вікових новоутворень в психіці підлітка та його провідної діяльності підліток намагається протиставити себе світові, бути «не таким, як усі». Підліток стає агресивним. Його оточує ворожа реальність, від якої він намагається втекти та виплеснути свою агресію. В силу соціальних норм дитина не може це зробити на тих, хто його оточує в той мірі, в якій він потребує, а тому підліток починає тікати від реальності іноді за допомогою алкоголю, де в своєму оточенні одноліток намагається компенсувати свою неспроможність боротися з реальністю, а іноді за допомогою віртуальної реальності комп’ютерних ігор.

Так, такий підліток, щоб компенсувати ворожу для нього реальність та звільнитися від агресивності вибере агресивну гру, в якій в повній мірі зможе себе виявити та компенсувати.

Багато з них обирає помірні за рівнем агресивності ігри, для того, щоб ще і реалізувати свої інші потреби. На справді далеко не всі підлітки стануть обирати відверто агресивну гру, в якій нічого, окрім насилля немає. Така гра не викличе зацікавленості, не втягне його у свій вимір, а тому в основному вибирають ігри де гармонічно поєднуються і агресія і сюжет, що ми бачимо в схемі 4.

(Рис 3.1.4)

В такі ігри підліток буде грати часто, все більше і більше занурюючись в світ віртуальної реальності. Психологи, що досліджували дану проблему стверджують, що часте занурення в гру не приведе до позитивних наслідків. Швидко виникне адитивна поведінка, що призведе до негативних взаємовідносин між підлітком та його оточенням.

В самому оптимальному варіанті в даній ситуації може бути поєднання гри з іншою діяльністю. В нашому випадку – це випуск з середньої школи, тому більшість підлітків грає кожен день, але по 3 – 4 години. Тут підліток саме виплескує свої негативні емоції, компенсує стрес, отриманий під час навчального дня у комп’ютерній грі.

(Рис. 3.1.5)

Якщо підліток грає кожен день, та на гру витрачає значну кількість часу, то це може говорити про низький рівень його соціальної адаптації, про не вміння спілкуватися з однолітками в школі, погані відношення з батьками, адиктивну поведінку на низьке почуття відповідальності в плані мотивації до навчання.

(Рис. 3.1.6)

3.2. Кореляційний аналіз отриманих даних

Тепер перейдемо до таблиці кореляцій, яку ми отримали в ході дослідження (Див. Таблицю 3.2.1).

днів\міс

образа(Басс)

підозрілий(Басс)

егоїстичний(Лірі)

підозрілий(Лірі)

агресивний(Лірі)

1)тревожний(Леонгард)

-487**

347*

-350*

307*

416**

318*

днів\міс

тревожний(Леонгард)

підкоряющийся(Лірі)

2)Підозрілий(Лірі)

-457**

416**

401**

Год\день

циклотимічний(Леонгард)

агресивний(Лірі)

Підкоряющийся(Лірі)

Альтруїстичний(Лірі)

3)залежний(Лірі)

-358*

309*

329*

414*

489**

ставлення до гри

педантичний(Леонгард)

агресивний(Лірі)

4)Провина(Басс)

-307*

324*

-297*

ставлення до гри

підкоряющийся(Лірі)

Залежний(Лірі)

5)Альтруїстичний(Лірі)

-300*

338*

489*

Агресивність гри

Образа(Басс)

Підозрілий(Басс)

Егоїстичний(Лірі)

Підозрілий(Лірі)

6)Тревожний(Леонгард)

318*

347*

-350*

307*

416*

Таблиця 3.2.1.

В першому випадку тривожний тип акцентуації негативно корелює з кількістю ігрових днів на місяць,(r = - 0,487, р ≤ 0,01). При цьому в них росте показник Образи по методиці Басса-Дарки: (r = 0,347, р≤0,05) також, як показник Егоїстичний (r = 0,307, р ≤ 0,05), Підозрілий (r = 0,416, р ≤ 0,01) та Агресивний (r = 0,318, р ≤ 0,05) міжособистісних відносин по Лірі корелюють з кількість ігрових днів.

Це може говорити, що під час «танення» ігрових днів в місяці така акцентуація стає менш вираженою. Вона перестає підтримувати нормальні міжособистісні відносини в колективі, стає агресивною, щоб компенсувати нестачу емоцій, зокрема агресивних, які вона отримувала під час гри в комп’ютерні ігри, намагається прикувати до своєї проблему увагу інших людей, постійно вигравати і впадає в сильний розпач від того, що це в нього не виходить. Про те рівень показника підозрілий по мктодиці Басса-Дарки негативно корелює з кількістю ігрових днів – (r = - 0,350, р ≤ 0,05). Це може говорити про те, що відбувається зниження обережності, або зростає самовпевненість, завдяки перебуванню в штучному середовищі.

Нагадаємо, що людям з тривожною акцентуацією властиві низька контактність, мінорний настрій, боязкість, полохливість, невпевненість в собі. Діти тривожного типу часто бояться темряви, тварин, страшаться залишатися одні. Вони цураються гучних і жвавих однолітків, не люблять надмірно галасливих ігор, переживають почуття страху і сором'язливості, важко переживають контрольні, іспити, перевірки. Часто соромляться відповідати перед класом. Охоче ​​підкоряються опіки старших, нотації дорослих можуть викликати у них докори совісті, почуття провини, сльози, відчай. У них рано формується почуття обов'язку, відповідальності, високі моральні та етичні вимоги. Почуття власної неповноцінності намагаються замаскувати в самоствердженні через ті види діяльності, де вони можуть більшою мірою розкрити свої здібності. Властиві їм з дитинства образливість, чутливість, сором'язливість заважають зблизитися з тими, з ким хочеться, особливо слабкою ланкою є реакція на ставлення до них оточуючих. Непереносимість глузувань, підозри супроводжуються невмінням постояти за себе, відстояти правду при несправедливих звинуваченнях. Рідко вступають у конфлікти з оточуючими, граючи в них в основному пасивну роль, в конфліктних ситуаціях вони шукають підтримки і опори. Вони дружелюбні, самокритичні, ретельні.

Егоїстичний тип міжособистісних відносин за Лірі – при сильному прояві - прагне бути над усіма, але одночасно в стороні від усіх, самозакоханий, розважливий, незалежний, себелюбному. Труднощі перекладає на оточуючих, сам ставиться до них дещо відчужено, хвалькуватий, самовдоволений, зарозумілий, при слабому – має егоїстичні риси, орієнтація на себе, схильність до суперництва.

Підозрілий тип міжособистісних відносин за Лірі – при сильному прояві - відчужений по відношенню до ворожого і злобному світу, підозрілий, образливий, схильний до сумніву в усьому, злопам'ятний, постійно на всіх скаржиться, всім незадоволений (шизоїдний тип характеру), при середньому - критичний, нетовариський, відчуває труднощі в інтерперсональних контактах через невпевненість в собі, підозрілості і боязні поганого ставлення, замкнутий, скептичний, розчарований в людях, потайний, свій негативізм проявляє у вербальній агресії, при слабому - критичний по відношенню до всіх соціальних явищ і оточуючим людям.

Підозріливий тип агресії по Бассу-Дарці проявляється в діапазоні від недовіри і обережності по відношенню до людей до переконання в тому, що інші люди планують і приносять шкоду.

В другому випадку показник підозрілості у міжособистісних відносин по Лірі негативно корелює з ігровими днями (r = - 0,475, р ≤ 0,01), тобто при зменшенні у таких підлітків частоти гри підвищується тривожна акцентуація за Леонгардом (r = 0,416, р ≤ 0,01) та Покірний тип міжособистісних відносин по Лірі (r = 401, р ≤ 0,01).

Це може значити, що у таких дітей, які і так не товаришують з навколишнім світом сильніше понижується рівень дискомфорту по відношенню до навколишнього середовища, бо компенсувати цей дискомфорт їм нема де, і звісно дитина прагне повернути свій комфорт. Вона змушена підкорюватися тим людям, чи обставинам, що можуть допомогти дитині у вирішенні її проблеми.

За Підозрілий тип міжособистісних відносин та Тривожну акцентуацію ми говорили вище, а Покірний тип міжособистісних відносин в сильному прояві - покірний, схильний до самоприниження, слабовільний, схильний поступатися всім і у всьому, завжди ставить себе на останнє місце і засуджує себе, приписує собі провину, пасивний, прагне знайти опору в комусь сильнішому, в середньому - сором'язливий, лагідний, легко ніяковіє, схильний підкорятися сильнішому без урахування ситуації, а у слабому варіанті прояву - скромний, боязкий, поступливий, емоційно стриманий, здатний підкорятися, не має власної думки, слухняно і чесно виконує свої обов'язки.

У випадку, коли Залежний тип міжособистісних відносин по Лірі негативно корелює з ігрвими годинами в день (r = -0,358, р ≤ 0,05) спостерігається Циклотимічна акцентуація по Леонгарду (r = 0,309, р ≤ 0,05), Агресивний (r = 0,329, p ≤ 0,05), Покірливий (r = 0,414, p ≤ 0,05) та Альтруістичний (r = 0,489, p ≤ 0,01) типи міжособистісних відносин по Лірі.

Тобто при зменшенні ігрових годин у підлітка знижується рівень конформності та рівень впевненості в собі. Він прагне задовільнити свою потребу в емоціях та стає біль агресивним по відношенню до свого оточення, тому що прагне знову відчути впевненість в собі. Свою не впевненість він компенсує в грі, але залишившись на одинці зі світом він її губить.

Підліток в такому стані буде слухатись вчителя чи батьків, лише для того, щоб йому повернули гру та щоб відчути себе захищеним, адже це повертає, в деякій мірі, впевненість у своїх силах. В нього буде часто «перемикатися» настрій, від негативного до позитивного.

Ступінь сильної агресивності визначається, як жорсткий і ворожий по відношенню до оточуючих, різкий, жорсткий, агресивність може доходити до асоціальної поведінки, середній - вимогливий, прямолінійний, відвертий, строгий і різкий в оцінці інших, непримиренний, схильний у всьому звинувачувати оточуючих, глузливий, іронічний, дратівливий, а слабкий - впертий, завзятий, наполегливий і енергійний.

Покірливий тип, це такий тип, який при сильному прояві покірний, схильний до самоприниження, слабовільний, схильний поступатися всім і у всьому, завжди ставить себе на останнє місце і засуджує себе, приписує собі провину, пасивний, прагне знайти опору в комусь сильнішому, середньому - сором'язливий, лагідний, легко ніяковіє, схильний підкорятися сильнішому без урахування ситуації, а при слабкому рівні - скромний, боязкий, поступливий, емоційно стриманий, здатний підкорятися, не має власної думки, слухняно і чесно виконує свої обов'язки.

В альтруїстичному типі є два варіанти прояву. При першому варіанті підліток буде гіпервідповідальним, завжди приносить у жертву свої інтереси, прагне допомогти і співчувати всім, нав'язливий у своїй допомозі і занадто активний по відношенню до оточуючих, приймає на себе відповідальність за інших (може бути тільки зовнішня "маска", що приховує особистість протилежного типу), при другому - відповідальний по відношенню до людей, делікатний, м'який, добрий, емоційне ставлення до людей проявляє в співчутті, симпатії, турботі, ласці, вміє підбадьорити і заспокоїти оточуючих, безкорисливий і чуйний.

За акцентуаційною теорією Леонгарда циклотимічний тип акцентуації характеризується зміною гіпертимних і дистимних станів. Їм властиві часті періодичні зміни настрою, а також залежність від зовнішніх подій. Радісні події викликають у них картини гипертимов: жага діяльності, підвищена балакучість, стрибка ідеї; сумні - пригніченість, сповільненість реакцій і, мислення, так само часто змінюється їх манера спілкування з оточуючими людьми. У підлітковому віці можна виявити два варіанти циклотимической акцентуації: типові та лабільні циклоїди. Типові циклоїди в дитинстві зазвичай справляють враження гіпертимних, але потім виявляється млявість, занепад сил, те, що раніше давалося легко, тепер вимагає непомірних зусиль. Перш гучні і жваві, вони стають млявими домоседами, спостерігається падіння апетиту, безсоння, або, навпаки, сонливість. На зауваження реагують роздратуванням, навіть грубістю і гнівом, в глибині душі, однак, впадаючи при цьому в зневіру, глибоку депресію, не виключені суїцидальні спроби. Вчаться нерівно, що трапилися упущення надолужують насилу, породжують в собі огиду до занять. У лабільних циклоидов фази зміни настрою звичайно коротше, ніж у типових циклоидов. «Погані» дні відзначаються більш насиченими поганим настроєм, ніж млявістю. У період підйому виражені бажання мати друзів, бути в компанії. Настрій впливає на самооцінку.

Провина за Басса-Дарки негативно корелює з ставленням до комп’ютерних ігор (r = - 0,370, р ≤ 0, 05). Піозитивно корелює педантична акцентуація за Леонгардом (r = 0, 324, р ≤ 0,05), та негативно - Агресивний тип міжособистісних відносин за Лірі (r = - 0,297, р ≤ 0,05).

Це каже про те, що при більш низькому чи негативному ставленні до комп’ютерних ігор підліток стає більш врівноваженим, не проявляє агресії в стосунках з колективом та не компенсує свої стреси за рахунок інших, може довго виконувати складну одноманітну роботу, акуратний по відношенню до виконаної роботи. Про те підліток стає ригідним, втрачає високий коефіцієнт лабільністі мислення та не може займати скіль небудь лідерську позицію в будь-якій справі.

Педантичний тип акцентуації по Леонгарду характеризується ригідністю, інертністю психічних процесів, важкі на підйом, довгим переживанням травмуючих подій. У конфлікти вступає рідко, виступаючи радше пасивною, ніж активною стороною. У той же час дуже сильно реагує на будь-який прояв порушення порядку. На службі веде себе як бюрократ, пред'являючи оточуючим багато формальних вимог. Пунктуальний, акуратний, особливу увагу приділяє чистоті і порядку, скрупульозний, добросовісний, схильний жорстко слідувати плану, у виконанні дій неквапливий, посидющий, орієнтований на високу якість роботи і особливу акуратність, схильний до частих самоперевірка, сумнівам в правильності виконаної роботи, бурчання, формалізму. З полюванням поступається лідерством іншим людям.

Підлітки з Альтруїстичним типом міжособистісних відносин за Лірі ставляться до комп’ютерних ігор без захвату (r = - 0,300, р ≤ 0,05). При цьому зростають Підкорливий (r = 0,338, р ≤ 0,05) та Залежний (r = 0,489, р ≤ 0,05) типи міжособистісних відносин за Лірі зростають.

Це говорить про те, що дитина з низьким рівнем відношення до ігор не має яскраво виражених негативних наслідків. Вона досить конформна, м'яка, чекає допомоги і порад, довірлива, схильна до захоплення оточуючими, ввічлива, залежить від думки колективу та батьків.

Підлітки, у яких тривожна акцентуаця по Леонгарду позитивно корелює (r = 0,318, р ≤ 0,05) мають також позитивні показники кореляції по Підозрілості (r = 0,416, p ≤ 0,05), та Егоїстичності (r = 0,307, p ≤ 0,05) за Лірі, Образі по Басса-Драки (r = 0,347, p ≤ 0,05) та негативний коефіцієнт кореляції з Підозрілості по Басса-Дарки (r = - 0,350, p ≤ 350).

Це може говорити про девіантну поведінку підлітка. Він проявляє агресію до людей, очікує від них негативних відгуків та дій в свою сторону, але не звинувачує їх в не здійснених вчинках, тобто зберігає здатність мислити критично.

Такому підлітку властиві низька контактність, мінорний настрій, боязкість, полохливість, невпевненість в собі. Діти тривожного типу часто бояться темряви, тварин, страшаться залишатися одні. Вони цураються гучних і жвавих однолітків, не люблять надмірно галасливих ігор, переживають почуття страху і сором'язливості, важко переживають контрольні, іспити, перевірки. часто соромляться відповідати перед класом. Охоче ​​підкоряються опіки старших, нотації дорослих можуть викликати у них докори совісті, почуття провини, сльози, відчай. У них рано формується почуття обов'язку, відповідальності, високі моральні та етичні вимоги. Почуття власної неповноцінності намагаються замаскувати в самоствердженні через ті види діяльності, де вони можуть більшою мірою розкрити свої здібності.

При Егоїстичному типі міжособистісних відносин, який має два рівні: високий - прагне бути над усіма, але одночасно в стороні від усіх, самозакоханий, розважливий, незалежний, себелюбному. Труднощі перекладає на оточуючих, сам ставиться до них дещо відчужено, хвалькуватий, самовдоволений, зарозумілий; та низький – має егоїстичні риси, орієнтація на себе, схильність до суперництва.