Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
П.П.Панченко, І.В.Захарова Управлінське докумен...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
636.93 Кб
Скачать

Тема 4. Основні поняття управлінського документознавства

Поняття “управлінський документ”. Його ознаки, властивості. Управлінська документація як система документації, що забезпечує управлінські процеси в суспільстві.

Стандартизація понітійного апарату у ДСТУ 2732:2004 “Діловодство й архівна справа. Терміни на визначення понять” для сфери діловодства (адміністративного, практичного управлінського документознавства). Синонімія “управлінського” і “діловодного” документа (за Ю.Столяровим).

Вимоги до складання і оформлення управлінської документації. Головні ознаки управлінського документа. Управлінська функція і управлінський документ. Мета управлінського документа. Службовий характер управлінських документів.

Документоутворюючі ознаки управлінського документа. Юридична сила документа. Авторство як найважливіша ознака управлінського документа.

Інші поняття, використовувані в управлінському документознавстві: документування управлінської інформації; документація; документаційни установи; система документації; керування документацією; створювання службового документа; оформлення документа та інші.

Література до теми:

Базовий посібник: Кулешов С.Г. Управлінське документознавство: Навч.посібник. – К.:

ДАКККіМ, 2003. – С. 7-9.

Основна література: [2, 5, 6, 10, 12, 17, 20, 28, 35, 36, 43]

Тема 5. Класифiкацiя управлінських документiв

Диференціація управлінських документів в установі. Оригінали і копії службових документів. Класифікація за номінальною ознакою.

Система документації як клас документів. Класифікація систем документації за С.Кулешовим: базові, інфраструктурні та дисциплінарні.

Проблеми розроблення класифікації систем документації. Державний класифікатор управлінської документації (ДКУД): призначення та структура ДКУД. Уніфіковані форми документів (УФД) як об‘єкти класифікації в ДКУД.

Поняття про уніфіковану систему документації (УСД). Основні класи УСД. Ведення ДКУД.

Література до теми:

Базовий посібник: Кулешов С.Г. Управлінське документознавство: Навч.посібник. – К.: ДАКККіМ, 2003. – С. 19-29.

Основна література: [1, 2, 5, 7, 11, 14, 17, 19, 26, 42, 45]

Тема 6. Складання систем документування (управлінських та спеціальних) в державах, до складу яких входили українські землі

Досвід документування в Київській Русі.

Документи державного управління як відображення системи документування в Литовській державі.

Документи урядових органів Української козацької держави.

Системи документування Московської держави XV - XVІІ ст. Загальне документування “приказов” як центральних органів державного управління.

Спеціальні системи документування управлінської діяльності в різних сферах соціального життя: статистико-економічна документація; документація з обліку; з організації зовнішньополітичної діяльності та інші.

Системи документування в Російській імперії в XVШ ст. Документи установ загальнодержавного управління. Спеціальні системи документування: бухгалтерського і статистичного обліку; дипломатична документація тощо.

Системи документування в Російській імперії в ХІХ ст. Документування у вищих органах державного управління. Документація спеціальних систем управління.

Література до теми:

Основна література: [18]