Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Доповідь орегінал.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
130.56 Кб
Скачать

Доповідь

Шановний голово державної екзаменаційної комісії, шановні члени державної екзаменаційної комісії!

На ваш розгляд представлена дипломна робота студентки гр. ОА-5.1 Собченко Ірини Володимирівни на тему: “Облік, аналіз та аудит витрат на виробництво»” на прикладі підприємства ДП «Старокостянтинівський молочний завод».

Актуальність проблем, пов’язаних з управлінням витратами, калькулюванням собівартості продукції та формуванням прибутку підприємства обумовили вибір теми, мету, завдання, предмет і структуру роботи.

Мета дослідження полягає в теоретичному та емпіричному розгляді вивчення проблеми удосконалення складу калькуляційних статей витрат при обчисленні собівартості продукції в промисловості.

Мета роботи передбачає виконання таких завдань:

1. Розкрити поняття витрат виробництва і собівартості різних видів продукції.

2. Висвітлити основні характеристики собівартості окремих виробів.

3. Дослідити проблеми удосконалення складу калькуляційних статей витрат при обчисленні собівартості продукції.

. Для досягнення поставленої мети в роботі визначені для вирішення наступні завдання:

- з’ясувати економічний зміст та структуру витрат виробництва;

- критично проаналізувати діючий порядок обліку витрат виробництва в Україні;

- проаналізувати фінансово-економічний стан та управління структурою витрат підприємства;

- розробити рекомендації щодо удосконалення системи управління витратами.

ДП «Старокостянтинівський молочний завод» на ринку молочної промисловості працює з 2002 року. За цей невеликий проміжок часу підприємство зайняло достойне місце серед вітчизняних товаровиробників. Підприємство займається переробкою та випуском молочної продукції. На даний час завод виготовляє: сухе знежирене молоко, сухе незбиране молоко, сироватку молочного суху, масло селянське вершкове фасоване «Наш молочник», «Вершкова долина», серед солодко вершковий «Фермерський», «Народний продукт», продукт рослинно-вершковий, сири сичужні тверді «Голландський традиційний», «Гауга традиційний», «Російькй традиційний», «Український традиційний» та ін.

Основні економічні показники діяльності ДП «Старокостянтинівський молочний завод» за 2010-2011 роки зображені в таблиці 1.

Таблиця 1.

Основні економічні показники діяльності дп «Старокостянтинівського молочного заводу» за 2011-2012 роки

№ з/п

Показники

За

2010 рік

За 2011 рік

Відхилення (+/-)

Темп росту, %

1

2

3

4

5

6

1

Фондовіддача

11,97

7,74

64,66

11,97

2

Основні засоби

24243

24691

101,85

24243

3

Товарна продукція

201008

295277

94269

146,9

4

Дохід від реалізації продукції

190996

290255

99259

190996

5

Матеріаломісткість

1,03

1,24

0,21

120,39

6

Валовий прибуток

19877

25645

5768

29,01

7

Матеріальні затрати

206173

367246

161043

178,13

8

Матеріаловіддача

0,97

0,80

-0,17

82,47

9

Рентабельність реалізації

0,07

0,13

185,71

0,07

10

Середня заробітна плата на 1 працівника

18,64

14,32

- 4,32

76,82

За даними таблиці можна зробити висновок, що в 2011 році зменшилася матеріаломісткість, матеріаловіддача, матеріальні затрати, валовий прибуток, дохід від реалізації, середня заробітна плата на 1 працівника, але в різних відношеннях. Разом з тим у 2011 році збільшилася товарна продукція та рентабельність реалізації.

В першому розділі дипломної роботи розглядалися питання сутності витрат виробництва, їх класифікація, методи оцінки витрат виробництва, нормативно-правова база аудиту витрат виробництва, витрати виробництва як об’єкт аналізу. Витрати виробництва - витрати на придбання основних чинників виробництва: робочої сили, засобів виробництва (засобів і предметів праці, в тому числі землі) та інших для виготовлення продукції протягом певного періоду. Класифікація витрат на виробництво: 1) По відношенню до виробничого процесу (основні витрати, накладні витрати); 2) За способом віднесення на собівартість окремих видів виробництва (прямі витрати; непрямі витрати); 3) За єдністю складу (Одноелементні, Комплексні Комплексні) ; 4) По відношенню до обсягів виробництва (постійні, змінні); та ін.

Застосовуються різноманітні методи калькуляції промислової продукції: прямого розрахунку, розрахунково - аналітичного, нормативного, параметричного,  виключення витрат , коефіцієнтний і комбінований. Метод прямого розрахунку застосовується на підприємствах, що виготовляють однорідну продукцію. При цьому методі витрати на одиницю продукції визначаються шляхом розподілу загальної суми витрат на кількість виробленої продукції. На великих виробництвах з широкою номенклатурою більш поширений розрахунково-аналітичний метод. Сутність його полягає в тому, що прямі витрати на одиницю продукції визначаються на основі прогресивних норм витрат ресурсів. Нормативний метод — найбільш прогресивний. Він базується на нормах і нормативах використання матеріальних і трудових ресурсів, на його основі можна робити розрахунок калькуляцій на нові види продукції. Параметричний метод — застосовується для розрахунку витрат виробництва однотипних, але різних за якістю виробів. Він ґрунтується на встановленні закономірностей зміни витрат в залежності від зміни якісних параметрів продукції. Методи виключення витрат, коефіцієнтний і комбінований базуються на визначенні загальної суми усіх витрат на переробку вихідної сировини і наступного її розподілу на отримувану продукцію. При коефіцієнтному методі (метод розподілу витрат) усі витрати розподіляються між отриманими продуктами пропорційно. При цьому один із продуктів приймається за умовну одиницю з коефіцієнтом, рівним одиниці, а інші прирівнюються до нього по перекладному коефіцієнті, що враховує якусь ознаку (відпускні ціни на продукцію, її вага, й ін.). Суть комбінованого методу полягає у такому: а) велика частина продуктів відноситься до основного. Це зменшує вплив оцінки побічної продукції на витрати по виготовленню основного продукту; б) побічна продукція виключається з загальних витрат не по відпускних цінах , а у відсотку до витрат не переробку всієї сировини; в) сума витрат, що залишилася, розподіляється між основними видами продукції.

У другому розділі роботи розглянуті питання організаційно-економічної характеристики підприємства ДП «Старокостянтинівський молочний завод», склад витрат виробництва, етапи обліку витрат виробництва, відображення операцій з обліку витрат виробництва на рахунок бухгалтерського обліку та автоматизація обліку витрат на виробництво. Облік витрат на виробництво організовується з метою розподілу витрат на кожну окрему операцію або кожен окремий продукт, що необхідно для оцінки запасів і визначення фінансового результату. Завдання обліку витрат на виробництво у ДП «Старокостянтинівський молочний завод» полягає в накопиченні витрат, яке досягається шляхом зведення даних для обчислення собівартості одиниці продукції. Метою зведення даних в системі накопичення витрат є встановлення величини витрат по двох головних об'єктах - продукції (для оцінки вартості запасу) і центрах відповідальності (з метою контролю за рівнем витрат). Таким чином, система обліку виробничих витрат - це сумування витрат за центрами відповідальності і розподіл цих витрат на калькуляційну одиницю.

Господарські операції з обліку собівартості реалізації готової продукції, товарів, виконаних робіт і наданих послуг на ДП «Старокостянтинівський молочний завод» зображені в таблиці 2.

Таблиця 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]