Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Економіка1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
406.02 Кб
Скачать

Тема 1: Підприємство в сучасній системі господарювання.

1.Сутність підприємства, його цілі та завдання.

2.Правові засади функціонування підприємств.

3.Класифікація підприємств.

1.Підприємство – це самостійна та економічно відокремлена ланка народного господарства, що спеціалізується на виготовленні продукції або наданні послуг.

Кожне підприємство є юридичною особою, має замкнуту систему обліку та звітності, самостійний баланс, розрахунковий рахунок, печатку з власною назвою, товарний знак або марку.

Для ефективної роботи підприємства необхідно встановити цілі та завдання на певний період часу. Поділяються в залежності від терміну: короткострокові – до 1 року; середньострокові – до 5 років; довгострокові – до 10-20 років.

Головна мета підприємства, тобто причина існування, називається місією. На основі місії підприємства встановлюється загально фірмові цілі, які повинні відповідати таким вимогам:

1.конкретні та вимірні (номенклатура та асортимент);

2.орієнтовані у часі (час виготовлення)

3.досяжні;

4.взаємопідтримуючі;

5.чітко сформульовані для кожного виду діяльності;

6.сформульовані письмово.

У практиці господарювання підприємство здійснює різні види діяльності, які за ознакою спорідненості можна об’єднати у групи:

1.вивчення ринку товарів та послуг;

2.виробнича діяльність;

3.комерційна діяльність;

4.інноваційна діяльність;

5.післяпродажний сервіс.

2.Діяльність підприємства здійснюється в межах законодавства, що регулює всі напрямки його діяльності. Основними документами, які регулюють діяльність підприємства є:

1.ЗУ “Про підприємства” – 1991 рік

2.Статут

3.Колективний договір.

Статут – зібрання обов’язкових правил, що регулюють взаємовідносини з іншими установами. У ньому зазначаються: назва підприємства, місцезнаходження, форма власності, вид діяльності, місія та цілі, органи управління, умови реорганізації та ліквідації.

Колективний договір – угода між трудовим колективом та адміністрацією, яка щорічно переглядається і регулює виробничі, економічні та трудові відносини.

У колективний договір включаються зобов’язання щодо поліпшення умов праці та відпочинку, величина матеріального стимулювання оплати праці. Колективний договір засвідчується підписами обох сторін.

3. Класифікація підприємств за ознаками:

За метою та характером діяльності:

- некомерційні

- комерційні

За формою власності майна:

  • приватні

  • державні

  • колективні

  • муніципальні

  • спільні

  • іноземні

За правовим статусом:

  • одноосібні

  • кооперативні

  • орендні

  • господарські товариства

За галузевим призначенням:

  • одно галузеві

  • багатогалузеві

За чисельністю:

  • малі

  • середні

  • великі

В Україні окремо виділяють об’єднання підприємств:

Асоціація - добровільне об’єднання фізичних або юридичних осіб для взаємовигідного співробітництва, досягнення загальної господарської, політичної, наукової, культурної або якої-небудь іншої мети при збереженні самостійності і незалежності ,вхідних в об’єднання, членів.

Консорціум – одна з форм монопольних об’єднань в умовах ринкової економіки, що представляє собою тимчасовий союз хазяйновито незалежних комерційних організацій, метою якого можуть бути різні напрямки їхньої скоординованої виробничої діяльності.

Концерн – одна з вищих форм монопольних об’єднань в умовах ринкової економіки, яка діє на основі централізації функцій науково-технічного і виробничого розвитку, інвестиційної, фінансової, природоохоронної і зовнішньоекономічної діяльності.

Корпорація – 1.союз осіб, що об’єдналися по професійній, становій або іншій ознаці, що носить замкнутий, закритий характер; 2.велике і розгалужене підприємство комерційного характеру, що одержало від влади ліцензію на самостійну діяльність.

Холдинг – форма об’єднання акціонерних компаній, до складу активів якої входять контрольні пакети акцій компаній. Це забезпечує безумовний контроль за їхньою діяльністю, надає право відхиляти найважливіші рішення, прийняті на загальних зборах акціонерів або органами керування цих компаній.

Трест – одна з форм монопольних об’єднань фірм, у якій його учасники утрачають свою виробничу і комерційну самостійність, а керівництво їх діяльністю здійснюється з єдиного центра.

Синдикат – монопольне об’єднання фірм, що випускають однорідну продукцію. Створюється для колективного збуту продукції через єдину торговельну мережу.

Консалтинг – консультаційні послуги в діловій практиці.

Картель – найпростіша форма монопольного об’єднання. Учасники картелю, зберігаючи фінансову і виробничу самостійність, визначають загальну політику ціноутворення, обмінюються патентами і технологіями, розширюють сфери впливу на споживчому ринку. Ціль утворення картелю – одержання в загальних інтересах прибутку шляхом усунення або регламентації конкуренції між учасниками картелю, а також придушення зовнішньої конкуренції.