Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSE_STO (1).doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
326.14 Кб
Скачать
  1. Види доходів населення і їх функції

Поняття категорії „Доходи населення”; види та склад грошових доходів населення; формування доходів населення.

Доходы – это совокть денежных и натуральных средств, полученных или произведенных домохозяйствами за опред. период.

Номінальні дох- отримані в грошовому виражені. Реальні – номінальні доходи скоректовані на індекс споживчих цін.

Доходи населення надходять у грошовій і натуральній формі.

Склад доходів : доходи від власності у вигляді відсотків по внесках, цінних паперах, дивідендів, доходів осіб, зайнятих підприємницькою діяльністю, страхові відшкодування, позички, дох від продажу іноземної валюти, рента, проценти, заробітна плата.

Бюджет сім’ї складається з доходної і витратної частин. На доходи і витрати впливають фактори обумовлені типом сім’ї який залежить від чисельності, співвідношення працюючих і утриманців, характеру зайнятості, рівня отримуваних доходів, місця проживання, забезпеченості житлом і т.д.

36. Політика доходів у ринковій економіці

Сутність політики доходів; її призначення; функції (перерахувати); принципи розподілу доходів (перерахувати); функціональний розподіл доходів; формування особистих доходів населення.

Політика доходів полягає в перерозподілі доходів через держбюджет шляхом диференціації оподаткування різних груп одержувачів доходів і соціальних виплат населенню. Таке регулювання сприяє підвищенню доходів бідних верств населення, створює умови для нормального відтворення роб сили, регулювання зайнятості, зниження соц. Напруженості.

Политика доходов выполняет такие функции:

1) программно-стратегическая – заключ. в определении концепции уровня жизни и разработке соц. программ;

2) распределительная – включает распределение доходов и средств на оплату труда;

3) нормотворческая – представл. собой разработку законов, нормат. актов и самих нормативов;

4) мобилизирующая – заключ. в привлечении и концентрации ресурсов для решения соц. проблем;

5) консолидирующая – заключ. в выявлении и согласовании интересов соц. групп, предприятий, отраслей и регионов.

Принципи розподілу доходів: Зрівняльний розподіл, розподіл за працею, за власністю, за здібностями, посадою, за потребами, і принцип своєчасності оплати праці.

Рассматриваются 2 способа распределения доходов:

1) Функциональное распред-е – это ЗП, рента, %, прибыль, т.е. совок. доход распред-ся в соответствии с функцией, выполняемой получателем дохода;

2) личное распред-е доходов и соотв. ему структура связаны со способом, которым доход распредел-ся среди отдельных домохозяйств.

37. Державні соціальні стандарти та гарантії

Споживчий бюджет (сутність і види); сутність прожиткового мінімуму; категорії населення, для яких проводяться розрахунки прожиткового мінімуму; підходи до побудови прожиткового мінімуму (перерахувати і розкрити зміст).

Споживчий бюджет – середньостатистичний баланс доходів і витрат за визначений період (місяць, рік), що характеризує рівень життя різних груп населення. На практиці використовуються два види споживчих бюджету: нормативні, що є результатом наукових досліджень і фактичні, отримані в результаті статистичних і спеціальних обстежень.

Нормативні споживчі бюджети мають кілька різновидів.

  1. Споживчий бюджет високого статку. З його допомогою можна оцінити поточне споживання, що відповідає повному задоволенню розумних потреб. У теперішній час вони не використовуються.

  2. Раціональні споживчі бюджети, засновані на раціональних потребах населення. Це поняття використовується як науковий інструмент соціально-економічного аналізу.

  3. Мінімальний споживчий бюджет – це сума в грошовому вираженні, потрібна для покриття витрат на одержання мінімально необхідних людині (родині) споживчих товарів і послуг, тобто, в обсязі, що забезпечує тільки елементарні умови життя, що підтримують здоров'я і працездатність людей.

У теперішній час використовується показник «прожиткового мінімуму», він відбиває вартість споживання найважливіших матеріальних благ і послуг, необхідних для підтримки життєдіяльності людини на мінімально припустимому рівні. Це показник встановлюється на період подолання кризи в економіці. Для установлення вартісного показника прожиткового мінімуму вводиться поняття бюджету прожиткового мінімуму, що, крім вартісної оцінки натурального набору прожиткового мінімуму, включає ще і усі витрати на податки й інші обов'язкові платежі.

Рівень життя населення залежить від економічного потенціалу країни і значною мірою визначається величиною національного доходу (знову створеною вартістю). НД поділяється на фонд нагромадження і фонд споживання. Фонд споживання включає: фонд заробітної плати і доходів; фонд суспільного споживання; фонд змісту громадських організацій і апарата управління.

Показники життєвого рівня значно погіршуються в залежності від росту інфляції, що знаходить своє відображення в співвідношенні номінальних і реальних доходів населення. Для оцінки змін рівня життя населення визначають індекс вартості життя, що розраховують по наборі товарів і послуг для різних соціально-економічних груп населення і за мінімальний набором.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]