Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VBA.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
696.83 Кб
Скачать

Контрольні запитання

  1. Опишіть процес створення процедури VBA.

  2. Як вставити, перейменувати новий модуль у проекті VBA?

  3. Між якими словами знаходиться текст процедури?

  4. Як видалити процедуру, модуль?

  5. Як виконати друк модуля проекту? Які параметри при цьому можна задати?

  6. Про що свідчить розширення файла .bas?

  7. Як виконати експорт модуля проекту?

  8. Що таке відлагодження програми?

  9. Які типи помилок можуть виникати при виконанні програми?

  10. Як виконати тестування програми?

  11. Як перевести виконання програми у покроковий режим? яке його призначення?

  12. Як створити, видалити точку зупинки?

Програмування в ms Access

План

  1. Макроси та модулі в Access. Створення, редагування та запуск макросів. Макроси з умовами.

  2. Зв’язування макросів з подіями.

  3. Перетворення макросів в процедуру.

Макроси та модулі в Access. Створення, редагування та запуск макросів

База даних, призначена для автоматизації окремих операцій, зазвичай, містить багато таблиць, форм, запитів та звітів. Макроси доцільно розробляти для автоматизації нескладних процесів.

Макроси Access — об’єкти, які містять сукупність стандартних макрокоманд із визначеними користувачем властивостями.

В програмі Access  макроси створюють в спеціальному вікні — конструкторі макросів, яке відображається на екрані після натискання на кнопку Створити на закладці Макроси вікна програми.

Створення макросу в Access здійснюється в діалоговому режимі й полягає в записі у вікні макросу послідовності команд та параметрів для них.

Процес створення макросів в середовищі Access суттєво відрізняється від створення макросів в Word і Excel. Тут автоматичного запису не відбувається. При створенні макросу команди вводять в комірки стовпця Макрокоманда вікна конструктора. Команди вибирають зі списку, який розгортається після активації комірки (можна також ввести назву команди з клавіатури, проте цей спосіб вимагає досконалого знання усіх команд). В нижній частині конструктора відображається область з аргументами цієї команди. Аргументи дають додаткову інформацію про її виконання, наприклад. який об’єкт або дані будуть використовуватись. При заданні аргументів бажано дотримуватись таких принципів:

  • значення аргумента можна ввести з клавіатури або вибрати із випадаючого списку;

  • аргументи бажано вказувати в тому порядку, в якому вони записані, оскільки значення наступного аргумента може залежати від попереднього;

  • якщо макрокоманда задається шляхом перетягування об’єкта із іншого вікна БД у вікно конструктора макросів, то найбільш оптимальні аргументи для неї встановлюються автоматично;

  • якщо макрокоманда має аргумент, що викликає ім’я об’єкта БД, значення цього аргумента та відповідний тип об’єкта можна задати автоматично, перетягнувши назву об’єкта із іншого вікна БД у вікно конструктора в поле аргумента;

  • для задання декількох аргументів макрокоманд використовуються вирази, що починаються символом «=».

У комірці стовпця Примітки можна ввести коментарі для макрокоманд.

Команди у макросах виконуються послідовно одна за одною. В тому порядку, як вони записані в колонці Макрокоманда (Action).

В деяких випадках виконання наступної команди залежить від певної умови. В таких випадках використовується умовний оператор, який викликається командою Умова (Conditinion) з пункту меню Вид (View). В результаті чого у вікні конструктора перед колонкою Макрокоманда з’являється колонка Умова, в якій записується умова. Макрос, що записаний справа, в колонці Макрокоманда, буде виконуватись лише у випадку, якщо виконується умова.

Для збереження макросу потрібно виконати команду Файл  Зберегти або натиснути відповідну кнопку вікна програми.

Завантажити макрос на виконання можна різними способами:

  • з будь-якого вікна програми: виконати команду Сервіс  Макрос  Виконати макрос і вибрати у списку діалогового вікна Запуск макросу потрібний об’єкт;

  • з вікна бази даних: перейти на закладку Макроси, позначити піктограму потрібного об’єкта та натиснути клавішу Enter або кнопку Запуск вікна бази даних;

  • з вікна конструктора макросу: натиснути кнопку Запуск панелі інструментів вікна програми.

Для редагування збереженого макросу потрібно на закладці макросів позначити піктограму відповідного макросу та відобразити вікно конструктора за допомогою:

  • кнопки Конструктор панелі задач бази даних;

  • команди Конструктор контекстного меню виділеного об’єкта.

За допомогою макросу можна завантажити з програми Access будь-який додаток MS Office, а також інші програми, які працюють у середовищі Windows.

Модуль — це набір описів та процедур мовою VBA для створення єдиних програм при обробці бази даних. Існує два основних типів модулів: модулі класу та стандартні модулі.

До модулів класу відносяться модулі форм та модулі звітів. Вони переважно містять процедури обробки подій, що переважно завантажуються залежно від подій в формі або звіті.

В стандартних модулях містяться загальні процедури, які можуть бути завантажені з будь-якого вікна БД.

При створенні нового модуля потрібно вибрати розділ Модулі головного вікна БД і натиснути кнопку Створити. Відкривається вікно Microsoft Visual Basic, основну частину якого займає редакційне вікно, для введення тексту активного модуля. В панелі Project відображається ієрархічна структура модулів даного проекту. При створення першої процедури обробки подій для форми або звіту автоматично створюється зв’язаний з нею модуль.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]