Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГіК.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
69.98 Кб
Скачать

7. Регіональні банки розвитку

 для вирішення специфічних проблем і розширення співробітництва країн, що розвиваються цих регіонів. До нього входять:

- Міжамериканський банк розвитку (МАБР

-  Африканський банк розвитку (АфБР, 

-  Азіатський банк розвитку (АзБР,

10.Золотвалютні резерви:сутність, призначення та роль в механізмі валютного регулювання.

Валютні резерви - запаси іноземної валюти і золота, які мають урядові органи або центральні банки тієї чи іншої країни для платежів за міжнародними розрахунками, пов'язаних із зовнішньою торгівлею,інвестиціями та ін операціями.

Золото, як світові гроші, грає роль основних валютних резервів, оскільки воно вільно може бути перетворено в будь-яку іноземну валюту, в якій повинні бути зроблені платежі. Однак прямі платежі золотом, як правило, не проводяться. Іноземна валюта, що включається до складу офіційних валютних резервів країни, являє собою в основному належать центральному банку, казначейству та іншим державним органам вільні залишки на рахунках в іноземних банках і в невеликій частині іноземні банкноти і монети. До загальних валютним резервам країни зараховуються, крім того, кошти в іноземних валютах, що належать комерційним банкам, що здійснюють міжнародні розрахунки

Валютні резерви створюються в кожній країні для покриття тимчасових перевищень платежів над надходженнями по міжнародних розрахунках. Наявність валютних резервів визначає так звану міжнародну ліквідність країни, тобто її здатність безперебійно здійснювати платежі за зовнішніми розрахунками.

Управління резервами - це процес, що забезпечує наявність офіційних іноземних активів державного сектора в розпорядженні відповідних органів і під контролем останніх для вирішення певного кола завдань, що стоять перед країною або спілкою. У зв'язку з цим органу, що займається управлінням резервами, як правило, доручається управління резервами і пов'язаними з ними ризиками.

Зазвичай офіційні валютні резерви зберігаються в якості підтримки для виконання ряду завдань, в тому числі наступних: 

- Підтримка і збереження довіри до заходів політики в галузі управління грошово-кредитними агрегатами і обмінним курсом, у тому числі до можливості проведення інтервенцій з метою підтримки національної валюти або валюти спілки; 

- Обмеження зовнішньої уразливості за допомогою зберігання ліквідних коштів в іноземній валюті для нейтралізації шоків під час криз або при обмеженому доступі до запозичення і, таким чином; 

- Навіювання учасникам ринків певною мірою впевненості в здатності країни виконати свої зовнішні зобов'язання; 

- Демонстрація опори національної валюти на зовнішні активи; 

- Допомога уряду в задоволенні його потреб в іноземній валюті і виконання зобов'язань за зовнішнім боргом; 

- Зберігання резерву на випадок національних катастроф або надзвичайних обставин.

Для забезпечення наявності резервів і в рамках завдання належних інвестиційних пріоритетів органу з управління резервами необхідна оцінка достатнього рівня резервів.

Для оцінки достатності резервів немає універсально придатних показників, а визначення достатності резервів виходить за рамки цих керівних принципів. За традицією до істотних факторів ставилися грошово-кредитний і валютний режими країни, а також розмір, природа і мінливість її платіжного балансу та зовнішньоекономічної позиції.