Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломний проект(пов.).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

Розділ 3 методи синтезу динамічних сценаріїв в навігаційно-управляючих геоінформаційних систем реального часу.

3.1. Модель синтезованого образу наземної та повітряної обстановки на основі аеронавігаційних карт з тематичним динамічним шаром.

Виходячи з вище наведених положень, пропонується модель синтезованого образу наземної та повітряної обстановки на основі аеронавігаційних карт з тематичним динамічним шаром, яка передбачає відображення за поточними координатами ПС у реальному часі на фоні електронних аеронавігаційних карт складних символів, вид яких означає той чи інший аерооб'єкт, та які разом узяті утворюють окремий динамічний шар тематичної карти, що забезпечує зменшення обчислювальних витрат, зокрема оперативної пам'яті при показі динамічних образів, які створюють ефект руху цих символів.

Відмінністю цієї моделі є те, що символи аерооб'єктів не є «приклеєними» до картографічного фону, тобто при зміні кадру зображення змінюється лише положення символів, а картфон нема потреби заново синтезувати (регенерувати). Реальний масштаб часу задає швидкість створення - використання карт, тобто темп, що забезпечує оперативну обробку вхідної інформації, її картографічну візуалізацію для оцінки, моніторингу та контролю процесів і явищ, які змінюються в тому ж темпі.

Динамічний шар піддається комп'ютерним перетворенням стосовно форми, розмірів та положення на карті символів рухомих об'єктів, які і складають цей шар. Приклад синтезованого образу повітряної обстановки в районі аеропорту з тематичним динамічним шаром проілюстровано на рис. 3.1.

З рис. 3.1 видно, що на картографічному фоні показано декілька рухомих різнокольорових символів, які означають літаки. Чотири з них віддаляються від злітно-посадочної смуги, позначеної скороченням FRA. П'ять, навпаки, один за одним наближаються до неї. Колір піктограм міняється залежно від висоти: з синього (8000-10000 футів) - на зелений (6000 - 8000), із зеленого - на жовтий (3000 - 6000), а потім - на помаранчевий (0-3000). Або навпаки.

Для представлення динаміки обстановки пропонується також застосовувати наступні прийоми:

- переміщення лінійних знаків по полю карти, що показує рух ліній ПС;

- рух стрілок, що вказує напрямки авіатранспортних потоків;

- дефілювання кольору, тобто поступова зміна або навіть пульсація забарвлення, вібрація кольору;

- миготіння знаків, що привертає увагу до якогось важливого об'єкта на карті тощо.

Використання таких способів сприятиме гарній читабельності самих карт, ефективному зоровому сприйняттю в умовах оперативного аналізу ситуацій.

Засоби відображення інформації НУ ГІС РЧ використовуються для відображення параметрів і станів об'єктів керування, тобто інформаційних моделей. Інформаційна модель, будучи для оператора джерелом інформації, на основі якої він формує образ реальної обстановки, зазвичай, включає велику кількість елементів. Як правило, елемент інформаційної моделі пов'язаний з якимось параметром об'єкта керування. Ми маємо інформаційну модель графічного типу, яка розглядається як складне графічне зображення. Елементи інформаційної моделі тут виступають як елементи зображення. Будь-яке зображення складається з деякого набору графічних примітивів, що представляють собою довільний графічний елемент, який має геометричні властивості: крапка, відрізок прямої, дуга кола та ін. Як примітиви можуть виступати й літери, наприклад, алфавітно-цифрові й будь-які інші символи. Сукупність графічних примітивів, якою оператор може маніпулювати як єдиним цілим, називають сегментом відображуваної інформації. Поряд із сегментом часто використовується поняття «графічний об'єкт», під яким розуміють множину примітивів, що володіють однаковими візуальними властивостями й статусом, а також ідентифікованих одним ім'ям.

Перед організацією процесу переробки інформації в СВІ НУ ГІС РЧ введемо наступні поняття.

Статична інформація – відносно стабільна за змістом інформація, яка використовується в якості фону. Прикладом може служити координатна сітка, план, зображення ділянки місцевості й т.д. В нашому випадку це – картографічний фон.

Рис. 3.1. Приклад синтезованого образу повітряної обстановки в районі аеропорту.

Динамічна інформація – інформація, яка змінюється в певному інтервалі часу за змістом або положенням на екрані. На практиці динамічна інформація часто є функцією деяких випадкових параметрів.

Розподіл інформації на динамічну й статичну умовний. Так, якщо точка поточного положення процесу перебуває в центрі екрана, то переміщається статична інформація. Такий режим роботи є більш ефективним, ніж режим з нерухомою координатною сіткою, оскільки усуваються зриви зображення, що з'являються в момент підходу точки поточного положення до границь екрана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]