Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломний проект(пов.).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
3.97 Mб
Скачать

5.3. Пожежна і вибухова безпека в робочій зоні.

Пожежовибухонебезпека об'єктів визначається головним чином високою пожежною і вибуховою небезпекою легкозаймистих і горючих речовин. Кількість горючих і вибухонебезпечних матеріалів, які застосовуються на робочому мічці невелика, отже вони відносяться до категорії В – пожежонебезпечних виробництв.

Можливі причини, які можуть призвести до виникнення пожежі:

  • коротке замикання проводки;

  • користування побутовими електронагрівальними приладами,

  • паління в недозволених місцях.

У зв'язку з цим відповідно до ПУЕ необхідно передбачити наступні заходи:

  1. ретельна ізоляція всіх струмоведучих провідників до робочих місць;

  2. періодичний огляд і перевірка ізоляції;

  3. суворе дотримання норм протипожежної безпеки на робочому місці.

Проводяться організаційно-технологічні заходи (заборона паління, інструктаж).

У приміщенні де проводилась наукова робота знаходяться: ємність з піском та вогнетривка ковдра – 1 шт, вогнегасник ВВБ–3 (рос.ОУБ–3) – 1шт.; вогнегасник ВП–1 (рос.ОП–1) "Момент" – 1шт.

Зазначена кількість вогнегасників відповідає вимогам ISO3941-87, якими передбачена обов'язкова наявність двох вогнегасників на 100 м2 площі підлоги для приміщень.

На випадок виникнення пожежі, на сходовій площадці за приміщенням установлений пожежний щит, обладнаний пожежним інвентарем і вогнегасником марки ВВ–5 (рос.ОУ–5) відповідно до вимог IS03941‑ 87 (вогнегасник вуглекислий, ручний) для гасіння загорянь різних матеріалів і установок під напругою до 1000В і хімічні установки, пінні ВХП–10 (рос.ОХП‑10) вогнегасник для гасіння твердих матеріалів. Згідно ОНТП 24‑86 і ГОСТ 12.4.009-83 у пожежний щит входять: азбест; шафа з піском; пожежний інвентар. Крім того, на сходових площадках розташований водопровід із внутрішніми пожежними кранами.

5.4. Спеціальні вимоги по охороні праці.

При організації праці, що пов'язана з використанням ВДТ ЕОМ і ПЕОМ, для збереження здоров'я працюючих, запобігання професійним захворюванням і підтримки працездатності передбачаються внутрішньозмінні регламентовані перерви для відпочинку.

Внутрішньозмінні режими праці і відпочинку містять додаткові нетривалі перерви в періоди, що передують появі об'єктивних і суб'єктивних ознак стомлення і зниження працездатності. Виконувати тільки ту роботу, яка входить в обов'язки працівника.

Вмикати і вимикати ПЕОМ тільки вимикачами, забороняється проводити вимкнення вийманням вилки з розетки.

Забороняється оператору знімати захисні кожухи з обладнання і працювати без них.

Не допускати до ПЕОМ сторонніх осіб, які не беруть участі у роботі.

Забороняється переміщати і переносити блоки, обладнання, які знаходяться під напругою.

Забороняється поправляти і заправляти фарбуючу стрічку на принтері під час роботи.

Не палити на робочому місці.

Суворо виконувати загальні вимоги по електробезпеці та пожежній безпеці. Самостійно розбирати та проводити ремонт електронної та електронно-механічної частини ПЕОМ категорично забороняється. Ці роботи можуть виконувати лише фахівці з технічного обслуговування ПЕОМ.

Основною перервою є перерва на обід. Крім того, у відповідності з особливостями трудової діяльності працівників на ПЕОМ, в режимі праці повинні бути додатково через кожну годину роботи перерви на 5-10 хв., а через 2 год.- на 15 хв.

Кількість знаків, які опрацьовуються, не повинна перевищувати 30-и тисяч за 4 години роботи.

Під час роботи з текстовою інформацією (у режимі введення даних, редагування тексту та читання з екрану дисплея) найбільш фізіологічним є пред'явлення чорних знаків на світлому фоні.

При виконанні робіт, що належать до різних видів трудової діяльності, за основну роботу з ВДТ слід вважати таку, що займає не менше 50% робочого часу. Впродовж робочої зміни мають передбачатися:

- перерви для відпочинку і вживання їжі (обідні перерви);

- перерви для відпочинку і особистих потреб (згідно з трудовими нормами);

- додаткові перерви, що вводяться для окремих професій з урахуванням особливостей трудової діяльності.

Після закінчення роботи потрібно відключити ПЕОМ від електромережі, для чого необхідно вимкну­ти тумблери, а потім витягнути штепсельну вилку із розетки.

Протерти зовнішню поверхню ПЕОМ чистою вологою тканиною. При цьому не допускається використання розчинників, одеколону, очищу­ючих препаратів в аерозольній упаковці.

Прибрати робоче місце. Скласти дискети у відповідні місця зберігання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]