Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
os_polnaya.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
2.3 Mб
Скачать

Способи забезпечення відкритості і розширюваності

Всі мережні сервіси, утиліти сервера або працюючі на сервері додатки виконані в NetWare у вигляді модулів, що завантажуються - NetWare Loadable Modules, NLMs, які можуть динамічно завантажуватися і вивантажуватися в будь-який час без зупинки сервера.

Ядро системи, зване System Executive, виконує базові задачі ОС по управлінню пам'яттю, плануванню і диспетчеруванню ниток, управлінню файловою системою, також підтримує програмну шину для інтерфейсу NLM'ов. Кожний NLM виконує або функції операційної системи (драйвер диска або мережного адаптера, утиліта простору імен, файловий сервер або модуль поштового сервісу), або є призначеним для користувача модулем, що реалізовує додатковий мережний сервіс - наприклад, сервіс SQL-сервера або сервера друку. Для ядра системи всі модулі NLM рівноправні, тому розширення або звуження функцій системи здійснюється шляхом додання або вивантаження відповідного NLM'а.

Novell забезпечує розширюваність системи NetWare за рахунок надання програмістам набору інструментальних засобів і суворо описаних інтерфейсів API для розробки власних прикладних NLM-застосувань, що використовує всі можливості 32-розрядного оточення. У цей час існує велика кількість програмних систем третіх фірм, реалізованих у вигляді NLM-додатків, для серверів NetWare - сервери баз даних, комунікаційні сервери і т.п.

Відвертість ОС NetWare забезпечується підтримкою нею найбільш популярних стеків протоколів відповідно суворому до існуючих стандартів. NetWare підтримує такі популярні мережні протоколи, як IPX/SPX, TCP/IP, Apple Talk, і засоби їх мультиплексування, такі як STREAMS і TLI. Стандарт ODI дозволяє незалежним розробникам мережних адаптерів легко включати свої NLM-драйвери до складу серверний ОС NetWare. Крім того, фірма Novell розробила для NetWare велику кількість програмних засобів - шлюзів до інших широко поширених мереж, таких, як мережі Internet і SNA.

76. Способи забезпечення надійності

У системах NetWare передбачений ряд функцій, що забезпечують надійність системи і цілісність даних. Нижче перераховані функції, які забезпечують захист всіх частин сервера: від пристроїв зберігання даних до критичних файлів прикладних програм. Наявність таких функцій дозволяє NetWare забезпечити дуже високий рівень надійності мережі.

Засоби забезпечення надійності SFT I:

  • Перевірка читанням після запису. Після запису на диск кожний блок даних негайно прочитується в пам'ять для перевірки читаємості. Первинний зміст блоку не стирається до закінчення перевірки. Якщо дані не читаються, вони записуються в інший блок диска, а перший блок позначається як дефектний.

  • Дублювання каталогів. NetWare зберігає копію структури кореневого каталогу. Якщо псується основна структура, то починає використовуватися резервна.

  • Дублювання таблиці розміщення файлів FAT. NetWare зберігає копію FAT і використовує її при псуванні основної таблиці FAT.

  • Оперативне виправлення 1 (Hot Fix 1). Запис або перезапис даних з дефектних блоків в спеціальну резервну область диска.

  • Контроль UPS.

Засоби забезпечення надійності SFT II:

  • Дзеркальне відображення дисків, підключених до одного дискового контролера (Disk Mirroring).

  • Дуплексування дисків, підключених до різних дискових контролерів (Disk Duplexing).

  • Оперативне виправлення 2 (Hot Fix 2). Повторне виконання операції читання на відображеному диску і запис даних в резервну область.

  • Система відстеження транзакцій (TTS).

Засоби забезпечення надійності SFT III полягають в повному динамічному дзеркальному відображенні двох серверів, які можуть знаходиться на значному видаленні один від одного (при використанні оптоволоконного кабеля для міжсерверного зв'язку - до 4 км).

Засоби забезпечення надійності рівнів SFT I і SFT II реалізовані в NetWare v3.11, NetWare v3.12 і NetWare v4.x. Рівень надійності SFT III реалізований поки тільки в NetWare SFT III v3.11.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]