Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
31-40.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
568.83 Кб
Скачать

31.Взаємодія попиту і пропонування в умовах ринку.

Взаємодія попиту і пропозиції - процес, який викликає формування ринкової ціни, яка задовольняє одночасно і продавця, і покупця.

Ринкова ціна - характеризує ситуацію, за якої наміри покупців і продавців на ринку повністю збігаються, а обсяг благ, які бажають купити споживачі, абсолютно дорівнює обсягу благ, які мають намір запропонувати виробники.

Ринкова рівновага

Ринкова рівновага (точка Е) - ситуація на ринку, за якої відсутня тенденція до зміни ринкової ціни або обсягу благ. Стану ринкової рівноваги відповідають певні значення

Надлишок благ - ситуація, коли мінімальний рівень цін установлюється вище від рівноважної ціни, а обсяг пропозиції перевищує обсяг попиту.

Дефіцит благ - ситуація, коли мінімальний рівень цін установлюється нижче від рівноважної ціни, а обсяг попиту перевищує обсяг пропозиції.

32. Підприємство як субєкт ринковох відносин.

Підприємство – це відокремлена економічна структура, що виробляє реалізує певні товари, послуги, інформацію, Підприємства можуть створюватися як державні так і приватні.

Як правило підприємства створюються з метою одержання прибутку.

Підприємство – це первина ланка суспільного поділу праці і основна ланка народно - господарського комплексу, яка виступає як товаровиробник і забезпечує процес відтворення на основі самоцінності і самоокупності.

Підприємство включає: комплекс засобів виробництва які відособлені територіально і технологічно.

-управління виробничим комплексом.

-виробничий комплекс об’єднаний спільною працею.

Ознаки підприємства:

  • Виробництво технічна єдність усіх складових частин;

  • Технологічна єдність усіх складових частин;

  • Відособленість;

  • Самостійна економіка;

  • Юридична особа;

  • Самостійний баланс;

  • Розрахунковий рахунок;

  • Печатка;

  • Зареєстрована назва.

Головна потреба підприємства:

Задоволеня постійні зростаючі потреби споживачів за обмежених ресурсів. Обмеженість ресурсів породжує конкуренцію щодо їх росподілу, а отже обумовлює вибірза оптимальних варіантів застосування.

Перед підприємцем постає 3 питання:

  • Що виробляти.

  • Як виробляти.

  • Для кого.

34.Виробнича функція з двома змінними.

Двофакторна виробнича функція моделює виробничий процес, у якому змінними є обсяг використання двох факторів виробництва, але обсяг виготовленої продукції при цьому лишається незмінним.

Для побудови двофакторної функції у графічній формі слід вибрати в усі комбінації річ урсш, що забезпечують той самий обсяг випуску, і нанести відповідні точки на координатну шиннику. Якщо з'єднати ці точки, отримаємо лінію незмінного випуску - ізокванту.

Ізокванта - це лінія, кожна точка якої відображає такі комбінації ресурсів (праці та кпи палу), які дають змогу отримати однаковий обсяг виробництва продукції.

Ізокоста - це лінія, кожна точка якої відображає однакову суму витрат за різних поєднань двох ресурсів (праці та капіталу)

Ізокоста

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]