Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпора 2.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Різновиди усного проф. Мовлення, жанри, основні етапи виступу.

Усне проф. мовлення можна поділити на такі види:

залежно від способу сприймання інформації: контактне (безпосереднє);дистанційне (телефонне, селекторне, за допомогою комп’ютера);залежно від кількості учасників:

діалогічне (бесіда з одним співрозмовником);монологічне (доповідь, промова, лекція);полілогічне (дискусія);

залежно від форми і ситуації спілкування:міжперсональне (нарада, колоквіум тощо);публічне (виступ на зборах, конференції тощо).Міжперсональне професійне мовлення ( це засіб повсякденного спілкування двох або кількох людей під час виконання ними службових обов’язків ( ділова нарада, ділова телефонна розмова, спілкування між співробітниками в колективі, спілкування керівника з підлеглим, приймання відвідувачів, ділова бесіда, переговори, іспит)

Виділяють такі жанри публічних виступів: доповідь, промова, лекція, виступ у дискусії. Доповідь( це значний за обсягом документ, призначений для усного виголошення, який обов’язково містить певні висновки і пропозиції. Удоповіді наявний значний фактичний матеріал; вона розрахована на підготовлену аудиторію. Текст доповіді може бути предметом обговорення, аудиторію, зазнавати критики. Різновиди доповіді: ділова, політична, звітна, наукова.

Промова ( це невеликий ( 10-15 хв.) усний виступ, що має на меті висвітлення певної інформації, вплив не тільки на розум, а й на волю й почуття слухачів. Основні різновиди промов: ділова,

ювілейна, святкова, агітаційна, мітингова.

Лекція ( це публічний виступ, основним призначенням якого є пропаганда наукових знань. Лекція містить науково доведену й перевірену інформацію, визнану в науковому світі; розрізняють

лекції: популярні (розраховані на непідготовленого слухача) й академічні (розраховані на слухача, який має певний рівень знань). Виступ у дискусії ( це лаконічний (до 2(5 хв.), чітко аргументований виклад певного погляду на проблему. Виступ найчастіше не готується завчасно і є спонтанною мовною реакцією на щойно почуте на зборах, нараді, семінарі, науковій конференції тощо. Полемічність, стислість,точність і чіткість формулювань ( основні риси виступу)

Окреслимо основні етапи публічного виступу:1) обдумування теми; 2) підбір матеріалів, літератури, ілюстрацій тощо, опрацювання їх (підготовка виписок ( цитат із зазначенням джерела; укладання конспекту);3) систематизація матеріалу; 4)складання плану виступу або розгорнутого плану, який містить ключові слова, цифрові дані, дати, власні назви, складні для запам’ятовування; 5) написання тез виступу (найважливіших положень, які мають бути обґрунтовані, доведені, проілюстровані; 6) написання повного тексту виступу;

7) Коригування написаного тексту.

Типові помилки у відмінюванні числівників

Числівники - дуже своєрідна частина мови. Річ у тому, що нові числівники в мові не утворюються. Іменники, прикметники - утворюються, а числівники - ні. Але саме в числівниках мовці особливо часто припускаються помилок. Почну з числівників, які йдуть після десятка: „одинадцять" та „чотирнадцять", як і решта подібних до них, наголошуємо на складі „на": одинадцять (а не одинадцять), дванадцять, тринадцять, чотирнадцять (а не чотирнадцять), п'ятнадцять і т. д. Складні числівники на „-десят", і кількісні і порядкові, відмінюємо тільки в кінцевій частині: „п'ятдесят", „п'ятдесяти" („п'ятдесятьох"), „п'ятдесяти" („п'ятдесятьом"), „п'ятдесятьох", „п'ятдесятьма" і т. д. Так само «п'ятдесятий» (не п'ятидесятий), „шістдесятий" (не „шестидесятий"), „сімдесятий" тощо. Числівники на „-сот" відмінювані в обох частинах: „вісімсот", „восьмисот" (але не „восьмиста"), „восьмистам", „вісьмастами" («вісьмомастами») і т.д. Порядкові: „п'ятисотий", „шестисотий", „восьмисотий".

Складені числівники відмінювані в усіх частинах. Наприклад, „тисяча п'ятсот шістдесят вісім" - називний відмінок, „тисячі п'ятисот шістдесяти восьми" - родовий, „тисячі п'ятистам шістдесяти восьми (шістдесятьом вісьмом)"- давальний. Отже, у складених кількісних числівниках треба відмінювати всі компоненти. У порядкових складених числівниках відмінювана тільки остання частина. Тут дуже часто трапляються помилки. Наприклад, треба казати „тисяча вісімсот чотирнадцятий рік", родовий відмінок - „тисяча вісімсот чотирнадцятого року", давальний - „тисяча вісімсот чотирнадцятому рокові", орудний - „тисяча вісімсот чотирнадцятим роком". Так само - „дві тисячі дев'ятий рік", „дві тисячі десятий рік", „дві тисячі десятого року", „дві тисячі десятим роком" і т. д., а не „двох тисяч десятим роком". Відмінювання порядкових числівників:1. Порядкові числівники відмінюються, як прикметники твердої групи (п'ятий, п'ятого, п'ятому; сотий, сотого, сотому), лише числівник третій відмінюється, як прикметник м'якої групи (третього, третьому, ...).2. У складених порядкових числівниках відмінюється тільки остання складова: тисяча дев'ятсот п'ятдесятий рік, тисяча дев'ятсот п'ятдесятого року, тисяча дев'ятсот п'ятдесятому рокові, у тисяча дев'ятсот п'ятдесятому році; дві тисячі перший рік, дві тисячі першого року, у дві тисячі першому році тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]