Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпора. История вс..docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
08.11.2018
Размер:
46.4 Кб
Скачать

§Всуп. 1)Періодизація нової історії

I-період-Від Великих географічних відкриттів до Великої Французької революції(1492-1789); II-період-Від Великої Французької революції (1789р.) до Російської соціалістичної революції(1917 до 1 Світ. Війни);

2) Загальна характеристика змін у господарстві

Аграрний переворот(революція)-докорінні зміни в сильськ. Господарстві, що полягали у застосуванні земле обігу механізації польових робіт, використання кращих сільськогосподарських технологій, що дозволяло задовольнити потреби суспільства у сільській продукції. XIXст.-перехід від аграрного-ремісничого суспільства до індустріального. Промисловий переворот(революція)-розпочався у Великій Британії в 60-ті р. XVIIIст.-система економічних, технологічних і соціально-політичних змін, що забезпечили перехід від мануфактурного виробництва до фабрично-заводського виробництва. 1)1784р. Дж. Уатт винайшов парову машину. к.XVIII-п.XIXст.-розвиток телеграфного й поштового зв’язку. 2)Машини створюють машини:винайдено ДВЗ,освоєння нафти, машини, літки, витіснення пару електрикою(XIXст), 70р. XIXст-виплавка з сталі,вик. Мінералів. Пізніше Пром.переворот в Європі, Франції, Німеччина, Австо-Угорщина, Росія, США, Японія.

3)Розвиток технічного процесу.

1803р-1804р. Р.Тревітік створив паровоз. 1828р. Дж. Стефенсон. Паровоз «Ракета». 1807р.-Р.Фултон винайшов річкове судно «Клермонт». Г.Бессемер-новий спосіб чавун-залізо. 60-ті XIXст-П.Мартен-мартенівські печі(краща сталь). Р.Робертс, Англія-стругальний верстат. Е.Уітні, США-фрезерний верстат. Дж.Вітворт, Англія-автоматичний токарно-гвинторізний верстат.

4)Зміни в характері праці та організації виробництва

Монополії-це великі капіталістичні підприємства або об’єднання підприємств, що зосередили у своїх руках значну частину виробництва певної продукції, що давало змогу диктувати: 1)-Умови праці, 2)-Головне-ціни на ринку. (Внаслідок чого отримували НАДВИСОКІ прибутки)

5)Зміни у соціальному та політичному житті;

Утвердження парламентаризму

Люмпени-нижчий прошарок населення (лахміття) волоцюги, жебраки, кримінальні елементи. Парламентаризм(утворився в епоху революції XVI-XVIIIст.) Система політ. організації держави, за якої чітко розмежовані функції законодавчої й виконавчої влади при привілейованому стані парламенту. | Демократичне державне управлыння відбувалося у 2-х основних формах-республіки і конституційної (або парламентської) монархії.

Лібералізм-обмеження монархів конституціями, свобода підприємства, парламентський лад, вільне вираження думок. Консерватизм-за збереження традицій культури, політичного життя. Соціалізм –(К.Маркс, Ф. Енгельс)- необхідність класової боротьби, пере розділ: Більше трудящим +влада в суспільстві. Політична партія- добровільна політична організація, що представляє інтереси частини громадян держави, має політичну програму, в якій сформульовані ідеї та політичні цілі партії, та ставить за мету здобуття влади або участь у ній для реалізації своєї програми.| Політичний розвиток країни: 1)-реформи 2)-революції.

6)Розвиток духовної сфери суспільства

Людина нового типу:заповзятість, працьовитість, ощадливість.

7) Традиційні й західноєвропейські цивілізації

Західноєвропейська цивілізація сприяла швидкому перетворенню навколишнього світу. + загальне покращення життя;-екологічна криза.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]