Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_Tsgok_Praktika_4y_Kurs_ispravlennyy.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
464.91 Кб
Скачать

2.6. Стратегічне управління підприємством

Функції стратегічного управління покладені на вище керівництво підприємства – президента компанії. За допомогою звітів усіх структурних підрозділів розробляються стратегії. Перед розробкою стратегій проводять комплексну діагностику підприємства у розрізі стратегічного бачення, серед сучасних методик проведення комплексного аналізу виділяють SWOT-аналіз. Для того, щоб виявити сильні та слабкі сторони, а також можливості та загрози ПАТ «ЦГЗК» складемо матрицю SWOT (табл. 2.6.1).

Таблиця 2.6.1

SWOT-аналіз ПАТ «Центральний гірничо-збагачувальний комбінат»

Сильні сторони ВАТ «ЦГЗК»

Слабкі сторони ВАТ «ЦГЗК»

- Висока якість випускаємої продукції. (Концентрат із вмістом заліза: А-1 - 68,22%, А-2 - 65,46%, являється найкращим в Україні. Вміст заліза у обкотишах: 65,7% при основності 0,12 од. та 63,93% при основності 0,8 од.).

- Могутня сировинна база. (Запаси магнетитових кварцитiв в проектних контурах кар'єрiв станом на 01.01.2011 року становлять 343,15 млн.т.).

- Наявність придатної технології. (Для зниження навантаження на сировинну базу на комбінаті розроблена та введена в дію технологiя збагачення лежалих пiскiв хвостосховища).

- Реакція на змiну кон'юнктури ринку. (Комбінатом освоєно виробництво обкотишів з різним рівнем основності - 0,12; 0,5; 0,8; 1,0 та 1,2 од., зокрема у 2010 році вироблялися обкотиші з основністю 0,12 та 0,8 од.).

- Стабiльнi ринки збуту власної продукції. (Розвинуті та iсторично утворені довгострокових стосункiв з українськими металургами та входження з ними в одну фiнансово-промислову групу та налагоджені звязки з споживачами за кордоном завдяки постiйному виконанню договiрних домовленостей з поставок продукцiї).

- Успішна реалiзацiї стратегiї розвитку пiдприємства, яка була розроблена разом з компанiєю «Систем Кепiтал Менеджмент».

- Великий ступінь зносу ОЗ (Станом на кінець 2010 року коефіцієнт зносу основних засобів становить 54,57%).

- Собівартість продукції ВАТ «ЦГЗК» дещо вища ніж у основних конкурентів (У 2010 році виробнича собівартість склала: по концентрау - 163,12 грн./т., обкотиші - 223,69 грн./т.).

- Ускладнені гірничо-геологічні умови розробки родовищ. (Якiсть подаваємої на переробку руди значно нижча по змiсту Fe магн ніж на підприємствах-конкурентах, високий коефіцієнт розкриття – більше 1).

- Великі відстані транспортування руди з кар’єрів на дробильну фабрику. (На споріднених підприємствах відстані транспортування руди менші, крім того значна частина руди на цих підприємствах подається на дробильнi фабрики з кар’єрів безпосередньо конвеєрним транспортом.).

Продовження таблиці 2.6.1

Можливості ВАТ «ЦГЗК»

Загрози ВАТ «ЦГЗК»

- Динамічний розвиток галузі.

- Наявність попиту на продукцію на внутрішньому та зовнішньому ринках

- Вертикальна інтеграція (входження ВАТ «ЦГЗК» в вертикально-iнтегрований ланцюжок гiрничометалургiчних пiдприємств групи СКМ та до Групи Метiнвест, яка являється регiональним лiдером в ГМК та одним iз провiдних свiтових лiдерiв чорної металургiї).

- Здатність задовольнити високі вимоги зовнішнього ринку щодо якості продукції.

- Досить жорстка конкуренція на зовнішньому рику;

- Загроза встановлення митних обмежень на експорт залізорудної продукцiї. (Верховною Радою України вже прийнято до розгляду проект Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на залізорудну сировину». В цілому пропонується ввести ставки вивізного (експортного) мита: на  руду агломераційну – 10 євро за 1 т., концентрат залізорудний – 15 євро за 1 т., окатки залізорудні – 20 євро за 1 т.)

- Зростання цiн на паливно-енергетичнi та основнi матерiальнi ресурси (електроенергія, газ, дизельне пальне, вапняк, бентонiт, резина автомобiльна великовантажна та iнш).

- Постійне підвищення залiзничних тарифів.

- Інфляцiйні процеси у країні.

- Нестабільність валютного курсу.

- Недосконалість та нестабільність законодавчої бази держави.

- Надмірний податковий тиск.

З урахуванням результатів, отриманих у ході проведення аналізу середовища існування підприємства, визначається місія підприємства. Місія не є якоюсь конкретною програмою, ув'язаною по термінах, ресурсам і виконавцям. Вона дає суб'єктам зовнішнього середовища загальне уявлення про те, що це за організація, до чого вона прагне, сприяючи при цьому формуванню внутрішньої єдності. Місією ПАТ «ЦГЗК» можна сформувати наступним чином: «Основне призначення ПАТ «ЦГЗК» полягає у діяльності по виробництву високоякісного залізорудного концентрату, обкотишів та інших видів продукції, що виробляється з метою задоволення потреб споживачів».

Основними цілями ПАТ «ЦГЗК» є:

  • Систематично створювати нові виробничі потужності, зокрема шляхом вдосконалення існуючої технології збагачення лежалих пiскiв хвостосховища та розроблення нових технологій;

  • Домогтися зниження собiвартостi виробництва за рахунок впровадження нових технологій, економії паливно-енергетичних ресурсів, модернiзацiї i поновлення обладнання, реконструкції діючих об’єктів;

  • Розробити проекти з підвищення якості продукції до рівня, який би забезпечив стійкі конкурентні позиції комбінату на міжнародному ринку;

  • Впровадити комплексну програми довгострокового розвитку підприємства, спрямовану на пошук внутрiшнiх резервів по зниженню енергоспоживання, підвищення продуктивності праці, скорочення непродуктивних витрат;

  • Забезпечити фінансову стабільність підприємства та можливості для фінансування капітальних інвестицій щодо комплексної технічної реконструкції та переозброєння комбінату;

  • Розвивати систему менеджменту для підвищення якості та ефективності управління в усіх сферах діяльності комбінату.

Наступним етапом є формулювання базової стратегії для підприємства. ПАТ «ЦГЗК» відноситься до підприємст гірничо-збагачувального комплексу України – це галузь, яка представляє значну частину економiки України (26% промислового виробництва), здатна конкурувати на свiтовому ринку та забезпечувати 43% валютних надходжень в Україну. Загалом гiрничо-металургiйний комплекс в розвивається досить динамiчно, зростають обсяги виробництва у всiх галузях ГМК. Так, гiрничоруднi пiдприємства в 2010 роцi збiльшили виробництво практично усiх видiв товарної продукцiї: концентрату залiзорудного на 6,7%, агломерату залiзорудного на 6,8%, обкотишiв залiзорудних на 7,2%. Суттєво зросла реалiзацiя продукцiї, як на внутрiшньому ринку, так i на експорт. Тож, як і ГМК загалом, так і ПАТ «ЦГЗК» успішно розвиваються і мають великі перспективи розвитку у майбутньому, і тому базовою стратегією для підприємства є безумовно стратегія зростання. У рамках відповідної базової стратегії обирається один з кількох напрямків дій, які заведено називати стратегічними альтернативами. При використанні стратегії зростання передбачається розширення організації за одним з наступних напрямків: відносно базового ринку — інтенсивне або концентроване зростання; відносно виробничого ланцюга — інтегроване зростання; шляхом розширення набору традиційних видів діяльності — диверсифіковане зростання. Інтенсивне зростання виправдане тоді, коли є можливості для вдосконалення вже освоєних товарів і ринків. Це стратегії, які пов'язані зі зміною товару чи ринку. Вибір стратегії залежить від рівня насичення ринку й можливості певної організації постійно оновлювати виробництво. Інтегроване (комплексне) зростання передбачає розширення організації шляхом створення нових структур. Переважно цю стратегію може вибрати організація тоді, коли основні сфери її діяльності мають сильні позиції, або коли організація може отримати додаткові вигоди внаслідок переміщення в межах галузі — інтеграція з постачальниками, торговельними організаціями, конкурентами. Диверсифіковане зростання передбачає розробку нових видів продукції одночасно з освоєнням нових ринків. При цьому товари можуть бути новими для всіх підприємств, працюючих на цільовому ринку, або тільки для даного підприємства. Така стратегія забезпечує прибуток, стабільність і стійкість фірми у віддаленому майбутньому. Вона є найбільш ризикованою та потребує значних витрат. Займатися диверсифікацією підприємства змушує ряд причин, серед яких однією з головних є прагнення зменшити або розподілити ризики, які впливають на діяльність підприємства.

В рамках обраної стратегії прiоритетними у програмi реконструкцiї та розвитку комбiнату залишаються такi напрями:

  • модернiзацiя дiючих потужностей;

  • розроблення i впровадження новiтнiх ресурсо- та енергозберiгаючих промислових технологiй, утилiзацiя вiдходiв промислового виробництва та вилучення корисних копалин;

  • розроблення нових засобiв ефективного використання енергетичного господарства;

  • розроблення систем автоматичного управлiння технологiями;

  • створення систем ефективного управлiння якiстю продукцiї.

  • комп'ютерна система геолого-маркшейдерського забезпечення, проектування i планування вiдкритих гiрничих робiт;

Не менш важливим є продовження впровадження комп'ютерної системи геолого-маркшейдерського забезпечення, проектування й планування гiрничих робiт на базi програмного комплексу виробництва корпорацiї Gemcom. з метою оптимiзацiї перспективних планiв гiрничого виробництва ПАТ «ЦГЗК».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]