Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
5776.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

§ 2. Право касаційного оскарження і порядок його здійснення

Відповідно до ст. 336 ЦПК право касаційного оскарження належить сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі.

Закон наділяє судових представників правом принесення касаційних скарг за умови, що вони мають на це повноваження від своїх довірителів. Отже, підставою для складення касаційної скарги судовим представником є довіреність, в якій спеціально повинно бути обумовлено його право оскаржити рішення 3. Законні представники самостійно вирішують питання про подачу касаційної скарги.

Прокурор може принести касаційне подання. Відповідно до нових правил, що визначають положення прокурора у цивільному процесі, він має право принести подання до суду другої і наглядової інстанції на судову ухвалу лише у випадку, якщо він брав участь у справі.

Правом на подачу подання до вищестоящого суду має прокурор, що є особою, які беруть участь у справі, з точки зору положень ст. 34, ст. 35 ЦПК, незалежно від того, чи з'явився він у засідання суду першої інстанції.

За чинним цивільним процесуальним законодавством не мають права на принесення касаційної скарги, не залучені до участі у справі суб'єкти, щодо яких відбулося судове рішення.

Право на оскарження судових рішень обмежено певним строком. Касаційна скарга або подання можуть бути подані протягом 10 днів з дня прийняття рішення в остаточній формі 4.

Правила про обчислення строку касаційного оскарження поширюються на всіх беруть участь у справі незалежно від їх присутності в судовому засіданні суду першої інстанції.

Скарга або подання, подані з пропуском строку, залишаються без розгляду та повертаються подали їх особам. Проте особам, які пропустили зазначений у законі строк на касаційне оскарження судового рішення з причин, визнаних судом поважними (хвороба, перебування у відрядженні, несвоєчасне оформлення судового рішення або протоколу судового засідання і т.п.), він може бути відновлений в порядку, передбаченому ст . 112 ЦПК: у касаційних скарзі, поданні повинна утримуватися прохання про відновлення пропущеного строку.

Касаційна скарга або подання, подані у встановлений термін або після відновлення пропущеного строку. Можуть надійти в касаційну інстанцію вже після розгляду справи по інших скарг чи подання. Суд касаційної інстанції у цьому випадку зобов'язаний прийняти їх до свого провадження і розглянути по суті. Якщо в результаті розгляду такої скарги або подання касаційна інстанція прийде до висновку про незаконність чи необгрунтованість раніше винесеного касаційної ухвали, воно скасовується і виноситься нове касаційну ухвалу (ст. 370 ЦПК).

Не які вступили в законну силу рішення суду першої інстанції можуть бути оскаржені в касаційному порядку відповідно до правил про підсудність до суду, вищестоящий по відношенню до суду, який виніс рішення по першій інстанції:

1) рішення районних, гарнізонних військових судів - відповідно до верховного суду республіки, краєвий, обласний суд, суд міста федерального значення, суд автономної області суд автономного округу, окружної (флотський) військовий суд;

2) рішення верховних судів республік, крайових, обласних судів, судів міст федерального значення, суду автономної області, автономних округів, окружних (флотських) військових судів - до Верховного Суду РФ;

3) рішення Судової колегії в цивільних справах та Військової колегії Верховного Суду РФ - в Касаційну колегію Верховного Суду РФ.

Касаційні скарга, подання подаються через суд, який прийняв рішення.

До касаційної скарги додається документ, що підтверджує сплату державного мита, якщо скарга при її поданні підлягає оплаті 5.

Касаційні скарга, подання та додані до них письмові докази подаються до суду з копіями, число яких повинно відповідати числу осіб, що беруть участь у справі.

Для виникнення касаційного провадження необхідно також, щоб сама касаційна скарга чи протест відповідали вимогам, передбаченим ст. 339 ЦПК, що стосуються змісту касаційної скарги або подання.

Касаційна скарга подання має містити:

найменування суду, до якого адресується скарга подання;

2) найменування особи, яка подає скаргу або подання, її місце проживання або місце знаходження;

3) вказівка ​​на рішення суду, яке оскаржується;

4) вимога особи, яка подає скаргу, або вимога прокурора, що приносить подання, а також підстави, за якими вони вважають рішення суду неправильним;

5) перелік доданих до скарги, представлення доказів.

Посилання особи, що подає касаційну скаргу, чи прокурора, що приносить касаційне подання, на нові докази, які не були представлені в суд першої інстанції, допускається тільки у разі заснування у скарзі, поданні, що ці докази неможливо було уявити до суду першої інстанції.

Касаційна скарга підписується особою, яка подає скаргу, або його представником, касаційне подання - прокурором. До скарги, поданої представником, повинні бути включені довіреність або інший документ засвідчують повноваження представника, якщо в справі немає таке повноваження.

Проте надходження скарги або протесту не збуджує автоматично касаційне провадження. Для здійснення права на оскарження необхідні певні умови: 1) дотримання касаційного строку для подання скарги (подання), 2) подання скарги або проста особою, які мають правом касаційного оскарження або опротестування; 3) принесення скарги (подання) на рішення, що підлягають оскарженню, 4 ) внесення державного мита.

При недотриманні перших трьох умов скарга або подання підлягають поверненню, причому в першому випадку скарга повертається, якщо особа, яка подала її, не подав одночасно заяви про відновлення пропущеного строку на оскарження або судом було відмовлено у відновленні цього строку. У разі невнесення мита скарга залишається без руху.

За результатами формальної перевірки касаційної скарги (подання) суддя має право:

- Залишить касаційну скаргу (подання) без руху;

- Повернути скаргу (подання) без розгляду;

- Приступити до підготовки справи до розгляду в касаційній інстанції.

Недотримання пред'являються до касаційної скаргою (поданням) вимог тягне за собою певні правові наслідки. Скарга (подання) залишається без руху, якщо порушено правила її подачі.

Залишаючи касаційну скаргу або кончина без руху, суддя виносить про це постанову, в якій зазначає: недоліки, допущені у скарзі (поданні), способи та порядок їх усунення, реальний термін для виправлення недоліків а також наслідки невиконання вказівок судді. Якщо до призначеного у визначенні терміну недоліки скарги (подання) будуть усунені, вона вважається поданою в день первісного надходження до суду. В іншому випадку скарга (протест) не породжує юридичних наслідків і повертається особі, яка її особі. На ухвалу судді про залишення касаційних скарги, подання без руху можуть бути подані приватна скарга, подання прокурора 6.

Повернення касаційної скарги (подання) без їх розгляду відбувається у випадках:

1) невиконання у встановлений термін вказівок судді, що містяться в ухвалі про залишення скарги, подання без руху;

2) закінчення строку оскарження, якщо у скарзі, поданні не міститься прохання про поновлення строку або в його відновленні відмовлено.

Касаційна скарга повертається також на прохання особи, яка подала скаргу. Касаційне подання повертається при відкликання його прокурором 7.

Повернення касаційної скарги особі, яка подала скаргу, касаційного подання прокурора здійснюється на підставі ухвали суду першої інстанції. Особа, яка подала скаргу, чи прокурор, який приніс подання, має право оскаржити зазначене рішення до вищестоящого суду 8.

Особа, яка подала касаційну скаргу вправі відмовитися від неї у письмовій формі в суді касаційної інстанції до прийняття ним відповідного судового рішення. У разі прийняття судом другої інстанції заявленого відмови касаційна скарга залишається без розгляду, а касаційне провадження припиняється.

Прокурор, який приніс касаційне подання, вправі відкликати касаційне подання до початку судового засідання 9. Якщо розгляд справи вже розпочато касаційною інстанцією, суд перевіряє правильність подання по суті і можливий лише відмова прокурора в суді від підтримки касаційного подання.

Про прийняття відмови від касаційної скарги, відкликання касаційного подання суд касаційної інстанції виносить ухвалу, якою припиняє касаційне провадження, якщо рішення суду першої інстанції не було оскаржено іншими особами.

Суддя після одержання касаційних скарги, подання, поданих у встановлений термін і відповідних пропонованим вимогам, зобов'язаний:

1) не пізніше наступного дня після дня їх отримання направити особам, які беруть участь у справі, копії скарги, подання та доданих до них письмових доказів;

2) сповістити осіб, що беруть участь у справі, про час і місце розгляду скарги, подання в касаційному порядку у верховному суді республіки, крайовому, обласному суді, суді міста федерального значення, суді автономної області, суді автономного округу, окружному (флотському) військовому суді. Про день розгляду скарги, подання у Верховному Суді РФ особи, які беруть участь у справі, сповіщаються Верховним Судом РФ;

3) після закінчення терміну, встановленого для касаційного оскарження, направити справу до суду касаційної інстанції.

Особи, які беруть участь у справі, має право подати заперечення у письмовій формі щодо касаційних скарги, подання з додатком документів, що підтверджують ці заперечення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]