Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
politekonomiya.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
417.79 Кб
Скачать

1.Предмет політекономії,

Політ економія вивч ті явища і процеси які утворюють основу розвитку,тобто економіку.

Політекономія-це сфера розумової д-ті людини фун-єю якої є пізнання і систематизація об’єктивних знань про закони і принципи розвитку реальної економ д-ті.Предмет політекономії-це соц. Економічна суть в-ва тобто ті виробнич відносини які виникають між людьми в процесі ф-ня суспільного в-ва.У 1615р.Антуан Монкретьєн у своєму трактаті «політичної економії» вперше виник термін політекономія.Це з точки зору господарювання в націонал розумінні.

2.Зароження та основні етапи розвитку політекономії.

Меркантилізм-16-17 ст (Монкретьєн,Ман,Юн.)основ джерелом багацтва вваж сферу обігу торгівлю.Багацтво ототожнюють з накопич золота і срібла.Фізіократи-17-18ст.(Кене,Тюрго,Мірабо)основою розвитку сусп. вваж в-во,але джерелом багацтва тільки сіль-гос в-во. Класична ПЕ-18-19ст.(Смітт,Рікардо,Петті)зосередж увагу на аналізі економ явищ і закономірностей розвитку всіх сфер сусп. в-ва прагнуть розкрити економ природу багацтва капіталу,доходів,предмету обігу механізму конкуренції,започаткували трудову теорію вартості.Марксизм-19-20ст.(Карл Маркс,Фрідріх Енгельс)дослідж сис-му законів капітального в-ва з позиції робітнич класу.зробили аналіз розвитку форм власності,грошей,продуктивності праці,в ідтвор економіч признач,земельну ренту.Маржиналізм-19ст.(Менгер,Візер)теорія яка пояснює екон процеси і явища на основі універсальної концепції використ граничних величин які характериз.не внутріш ступень самих явищ а їх зміну у зв’язку зі зміною ін явищ.

3.Сучасні економічні теорії загальна характеристика.

Кейсіанство(публікація роботи Кейнс «загальна теорія зайнятості проценту та грошей»1936р.Заснував макроекон підхід плідною була неоліберальна економ.школа.Вона захищала ідеї соц. ринкової госп д-ті та необхідності спиратися на загал людські цінності). Неокласицизм(засновники Метер Візер Вальрас.Вартість товару вони виражають корисністю найменш необхідною для предмету спожив-гранична корисність.)Інституціоналізм(спосіб поставна виник 19-20ст.основоположник-Веблем.грунтується на позаекономічному тлумаченні суть госп процесів у ринковому суспільстві)Неокласичний синтез(поєднання кейсіанства з неокласичною теорією в одну єдину Фундаментатор-Самуельсон)Монетаризм(гроші та грош маса розглядається як вирішальний фактор економ структури сусп.-ва і голов прич інфляції. Виник у середині 50-х рр..20 століття.

4.Методологія економічних досліджень.

Діалектичний метод(вивч явищ і процеси економ життя у їх загал зв’язку і взаємозалежності в стані безперервного розвитку коли кількісні зміни ведуть до якісних)Наукова абстракція(виокремлення основних сторін явища і відмова від другорядних)Аналіз і синтез,Індукція і дедукція(пізнання від окремого до загального)Історичний і логічний(дослідж економ процесів у єдності)Порівняння(для схожості й відмінності)Екон моделювання(це опис і кількісне вираж економ процесів і явищ структура якого абстрактно віраж реальну картину економ життя)

5.Економічні категорії та закони їх кла-ція.

Економічні закони відображу суттєві стійкі постійно-повторювальні причини,послід взаємозв’язки і взаємозалежності економ процесів і явищ.Всезагальні(функціонують у всіх економ сис-мах:закон зростання продуктивності праці,закон зростання потреб,закон нагромадження і тд.)Загальні(функціонують у кількох економ сис-мах де існують для них відповідні економ умови,закони ринкової економіки закон грош обігу)Специфічні(ф-ють у межах лише 1-ї економ сис-ми(конкуренція)).

6.Потреба-нужда в чому небуть об’єктивно необхідному для підтримки ж-ті і розвитку людини(внутрішні збудники активності).К-ція потреб:найзагальніш вигляд(1.фізіологічні(їжа,житло,одяг)2.Соціальні(спілкування,визнання)3.Духовні(музика,малювання,творчість).За ступенем задоволення(абсолютні,дійсні,платоспроможні)За рівнем необхідності(1-ї необхідності;предметах розкошу)За об’єктом (матеріальні,духовні)За суб’єктом (особисті,потреби фірм,державні)За формами задоволення( індивідуально задовол,колективно)За роллю в сусп. відтворенні(в предметах спожив,в засобах ви-ва).Закон зростання потреб-закон що вираж внутріш не обхід сталі і суттєві зв’язки між розвит продукт сил,відновин економ власності з 1-го боку і досяг рівнем задоволення потреб а також зрост потреб сус-ва їх кількісно-якісним зростанням і вдосконаленням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]