Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры 2012.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
153.09 Кб
Скачать
  1. Порядок узагальнення витрат на виробництво

  1. Синтетичний та аналітичний облік витрат на виробництво. Характеристика рахунку 23 «Виробництво»

Витрати вир-ва відносять до операц.діяльності. Одиницею аналіт.обліку витратна вир-во є окремий вид продукції,наданих послуг.Облік с/в ведуть по статям кальк-ії і видам продукції,а також по видам вироб-тв,підрозділів.Регістром аналіт.обліку витрат на продукцію є картка аналіт.обліку витрат на вир-во,яка склад-сяна кожний виріб,підставою є відом.12»Витрати по цеху та розроблювальні таблиці.Завершальню стадією обліку є зведений облік,завдання якого є узагальнення витрат по статтям кальк-ії та елементів,цехах і видам продукції. Застосовують р-ок 23 - призначений для узагальнення інфор. про витрати на вироб-о продукції (робіт,послуг). За Д р-ку 23 відображають прямі

матеріальні витрати (К20), розподілені ЗВВ(К91), втрати від браку з технологічних причин(К24),пряма з/п робітників вироб-ва(К66),відрах-ня від неї(К65),інші прямі витрати(К13,63,68), за К - вартість факт. виробничої с/в завершеної виробництвом ГП(Д26), зворотні відходи(Д20), факт. с/в напівфабрикатів (Д25),с/в невиправного браку(Д24). Залишок дебетовий.НЗВна кін.міс. визначається по результатах інвентаризації в цехах або розрахунковим способом: НЗВ на кін.міс.=НЗВ на поч.. міс.+витрати на вироб-во-с/в РП.

  1. Склад витрат підприємства та їх класифікація для складання фінансової звітності відповідно до вимог п(с)бо 16

С/в реаліз. пр-ції (робіт, послуг) складається з виробн. с/в пр-ції (робіт, послуг), яка була реалізована протягом звіт. періоду, нерозподілених постійних ЗВВ та наднормативних виробн. витрат.

До виробничои с/в пр-ції (робіт, послуг) включаються: прямі матеріальні в-ти; прямі витрати на оплату праці; інші прямі в-ти; змінні ЗВВ та постійні розподілені ЗВВ. Виробнича с/в пр-ції зменшується на справедливу вартість супутньої пр-ції, яка реалізується, та вартість супутньої пр-ції в оцінці можливого її використання, що використовується на самому п/п. Перелік і склад статей калькулювання виробничої с/в пр-ції (робіт, послуг) установлюються підпр.: прямі матеріальних витрати; прямих витрат на оплату праці; інших прямих витрат; ЗВВ включаються: ЗВВ поділяються на постійні і змінні. До змінних ЗВВ належать в-ти на обслуговування і управління вир-вом (цехів, дільниць), що змінюються прямо (або майже прямо) пропорційно до зміни обсягу діяльності. Змінні ЗВВ розподіляються на кожен об'єкт в-т з використанням бази розподілу (годин праці, з/п, обсягу діяльності, прямих витрат тощо), виходячи з фактичної потужності звітного періоду. До постійних ЗВВ відносяться в-ти на обслуговування і управління вироб-м, що залишаються незмінними (або майже незмінними) при зміні обсягу діяльності. Постійні ЗВВ розподіляються на кожен об'єкт витрат з використанням бази розподілу (годин праці, з/п, обсягу діяльності, прямих витрат тощо) при нормальній потужності. Нерозподілені постійні ЗВВ включаються до складу с/в РП (робіт, послуг) у періоді їх виникнення. Загальна сума розподіл. та нерозподілених постійних ЗВВ не може перевищувати їх факт.величину. Перелік і склад змінних і постійних ЗВВ установлюються підприємством. Витрати, пов'язані з операційною діяльністю, які не включаються до с/в РП (товарів, робіт, послуг), поділяються на амін-ні -ти, в-ти на збут та інші операційні в-ти.

В-ти операційної діяльності групуються за такими екон. елементами: матеріальні затрати; в-ти на оплату праці; відрахування на соц. заходи; амортизація; інші операційні в-ти. До фінансових в-т відносяться в-ти на проценти (за користування кредитами отриманими, за облігаціями випущеними, за фінансовою орендою тощо) та інші в-ти п/п, пов'язані із запозиченнями. Втрати від участі в капіталі є збитками від інвестицій в асоційовані, дочірні або спільні підприємства, які обліковуються методом участі в капіталі. До складу інших в-т включаються в-ти, які виникають під час звичайної діяльності (крім фінансових витрат), але не пов'язані безпосередньо з вир-вом та/або реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг). Податки на прибуток визнаються витратами згідно з П(с)БО 17 «Податок на прибуток». Надзвичайні в-ти включаються до фін. звітності за вирахуванням суми, на яку зменшується податок на прибуток від діяльності підпр. внаслідок збитків від надзвичайних подій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]