Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
33_mistse_nulya_krugiv.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
117.76 Кб
Скачать

40. Дирекцій ний кут

Дирекційним кутом називають горизонтальний кут, який відраховується за ходом годинникової стрілки від північного напрямку осьового меридіану до заданого напрямку. На практиці замість осьового меридіану часто використовують лінію паралельну до нього. Прямий (aMN) і зворотній (aNM) дирекційні кути однієї і тієї ж лінії відрізняються на 180°.

Для визначення дирекційного кута напрямку MN (рис. 18.) з’єднаємо точки прямою лінією. В точці О перетину лінією MN вертикальної лінії координатної сітки прикладаємо нуль транспортира і, сумістивши нульовий діаметр з вертикальною лінією сітки, відраховуємо aMN=1060. Зворотний дирекційний кут aNM визначаємо в точці О1 (aNM=2860).

Залежність між прямим і зворотним дирекційними кутами виражається формулою

aоб. = aпр. .± 1800 . (12)

Для розглядуваного випадку

aNM = aMN ± 1800 = 1060 + 1800 = 2860 .

Якщо aпр. менше 1800, то зворотний азимут лінії буде більший на 1800, а при aпр. більшому 1800, він буде менший на цю ж величину.

Істинним азимутом називається горизонтальний кут А (рис.19), який відраховують за ходом годинникової стрілки від північного напрямку істинного (географічного) меридіану до заданого напрямку. Меридіани не паралельні між собою, тому в точках прямої MN азимути різні і їх значення відрізняються на величину g (зближення меридіанів цих точок).

Магнітним азимутом Am називається горизонтальний кут, що відраховується за ходом годинникової стрілки від північного напрямку магнітного меридіану до заданого напрямку.

Дирекційні кути та азимути змінюються від 0° до 360°.

Між магнітним та істинним меридіанами утворюється кут d, який називається магнітним схиленням. Магнітне схилення d може бути східне (рис.20,а) або західне (рис.20,б).

Рис.20. Схилення магнітної стрілки.

Зв’язок між магнітним та істинним азимутами виражається формулою:

A=Am ± d . (14)

Знак плюс або мінус залежить від знаку схилення магнітної стрілки. Схилення підписують під південно-західним кутом рамки карти.

Наприклад, дано A=103°38¢ і d = - 6°12¢;

відси Am = A - d = 103°38¢ - 6°12¢ = 97°26¢; Am = 97°26¢ .

Магнітний азимут довільного напрямку можна виміряти на місцевості за допомогою бусолі або компасу. Визначивши на карті a і знаючи g та d, можна визначити значення A і Am.

На практиці часто замість дирекційних кутів і азимутів для орієнтування ліній користуються румбами.

Рис. 21. Зв’язок між дирекційними кутами і румбами.

В табл. 6 приведені формули і назви румбів в залежності від чверті.

Таблиця 6

Зв’язок між дирекційними кутами та румбами

Чверть

Значення дирекційних кутів

Румби

Назва румбів

дирекційним кутом або румбом початкової лінії можна за кутами повороту між сусідніми лініями визначити всі дирекційні кути.

Н рис.22 представлена схема ходу, в якому виміряні кути повороту b і заданий дирекційний кут початкового напрямку a12.

в’язок між дирекційним кутом a23 і дирекційним кутом a12 встановлюється через виміряний кут повороту b1. При переміщенні з першої точки до четвертої b1 буде лівим кутом повороту, так само як і b2 в точці 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]