Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Pitannya_do_ispitu_cotsiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
1.32 Mб
Скачать
  1. Форми та види культури.

Залежно від масштабів і форм взаємодії різних суб'єктів з оточенням розрізняють форми і види культури. Соціологи виок­ремлюють насамперед дві особливі фор­ми культури:

1) матеріальну — сукупність опредмечених результатів люд­ської діяльності, що включає як фізичні об'єкти, створені в ре­зультаті діяльності людей (житлові будинки, знаряддя праці, книжки, продукти, одяг, прикраси тощо), так і природні об'єкти, що використовуються людьми. Перші називають артефактами. Артефакти завжди мають певну цінність для людини, певне сим­волічне значення, виконують певні функції.

2) духовну — сукупність результатів діяльності, що включає нематеріальні об'єкти, створені розумом і почуттями людини (мо­ва, знання, традиції, міфи, символи тощо). Вони існують у свідо­мості людини, підтримуються людським спілкуванням, але до них не можна доторкнутися, фізично відчути. Нематеріальні об'єкти потребують матеріальних посередників: знання містяться в книж­ках, традиція привітання втілюється в рукостисканні тощо.

Залежно від того, хто створює культуру і яким є її рівень, роз­різняють її види.

Так, загальнолюдська культура — це культура, вироблена людством протягом усієї історії його існування. Вона ґрунтується на загальнолюдських цінностях — істині, добрі, красі, справед­ливості тощо. У межах окремого суспільства виокремлюють такі форми культури, як елітарна, народна й масова.

Елітарна культура — сукупність артефактів, які завдяки своїй вишуканості доступні в основному вузькому колу людей, культурній еліті.

До елітарної, чи високої, культури належить класична музика, високоінтелектуальна література, витончене мистецтво, що вони призначені для високоосвічених людей. Створюється елітарна культура фахівцями високого класу.

Народна культура (її ще називають аматорською, чи фольк­лором) — це примітивна культура. Вона створюється аматорами-творцями, що не мають професійної підготовки, і зв'язана з жит­тям широких народних мас. її репрезентують казки, легенди, мі­фи, пісні, танці, живопис. За формою вияву елементи народної культури можуть бути індивідуальними, груповими, масовими.

У сучасному суспільстві під впливом засобів масової інфор­мації виникла ще одна, так звана масова культура, що апелює до всіх і розрахована на масове вживання. Вона поширюється засо­бами масової інформації і з'явилась у середині XX ст., коли засо­би масової інформації стали доступними всім верствам населен­ня. Масова культура витісняє і елітарну, і народну. їй притаманна поверховість, стандартизація, уніфікація. Вона має меншу худож­ню цінність і значно менше збагачує особистість духовно, ніж елітарна чи народна культура. Ясна річ, бувають і винятки.

  1. Формування соціологічної думки в Середньовіччя та епоху Відродження.

Видний і достатньо відомий релігійний мислитель Середньовіччя Аврелій Августин (Блаженний) (354 - 430 рр..) У працях "Про град божому", "Земний град" і ін протиставляє державі містично зрозумілий "Божий град" - церква, розглядає людину як посередника між вічним царством духу і земним царством матерії. Августин розвиває теологічне розуміння історії, підкреслюючи, що історичні події залежать від божого провидіння, визначає життя суспільства як протиставлення двох протилежних царств - грішного (язичницького) і божественного. Язичницьке царство втілено в державних установах Римської імперії, а божественне - в громаді обраних, наділених благодаттю, тобто в церкві. Їх боротьба вела до остаточної перемоги церкви - до панування католицької релігії. Не заперечуючи світської влади, Августин, по суті, визнавав пріоритет над світською владою духовної влади і в такій формі висвітлював державну владу. Не рахуючи рабство божественним створенням, Августин, однак, закликав терпіти його, як і бідність, проповідував аскетизм і віру в загробне блаженство. Соціологічний інтерес представляє спроба в християнській літературі створити загальносоціологічні концепцію філософії історії, що спирається на принцип розвитку людства на релігійних переконаннях, на розумінні, що все від Бога - влада, держава і т.п. Розумна людина прагне до Бога, до духовного початку. Бог все знає наперед, керує вчинками і помислами людей, всієї їх життям. Тільки Богові відомо, хто досягне порятунку, хто буде нести покарання, божу кару. І людина, затиснута в лещата важкі соціального життя, звертається до релігії, до Бога, шукаючи саме в них захист від усіх бід та смутку. Самі благочестиві вчинки і помисли людини не можуть змінити призначену йому долю. Такий фаталізм породжував протиріччя між розумінням свободи і свободи волі (богом надану свободу вибору найкращого - божественної благодаті) і викликав критику навіть церковників, бо не давав можливості потрапити в царство небесне - Боже царство - навіть проповідникам. Моделлю всесвітньої історії Августина стала Біблія. Головні етапи розвитку суспільства Августин уподібнює віковим періодам людини. В історії людини Августин виділяє шість періодів, що символізують шість днів творення Богом світу: перший - дитинство - від Адама і Єви до потопу; другий - дитинство - від потопу до Авраама; третій - від Авраама до Давида; четвертий - юність - від Давида до вавилонського полону, коли в 597 р. до н.е. вавілонський цар Навуходоносор захопив Єрусалим і до Вавилону всіх юдеїв, крім бідноти, а п'ятий - зрілість - від вавилонського полону до народження Ісуса Христа, шостий - старість - від пришестя Ісуса Христа, виникнення християнства і до страшного суду, який не можна передбачити. Модель теократичної держави, створена Августином, передбачає абсолютне підпорядкування світської влади авторитету церкви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]