Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
наша шпора гроші та кредит.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
800.26 Кб
Скачать

85. Поняття, призначення та класифікація комерційних банків.

КБ— банк, який здійснює універсальні банківські операції з різними організаціями, установами здебільшого за рахунок власних коштів та залучення кредитних ресурсів своїх клієнтів.

Одні з них виконують широке коло операцій, охоплюють багато секторів грошового ринку та галузей економіки. Такі банки прийнято називати універсальними. Інші банки виконують тільки окремі операції на ринку чи функціонують у вузькому секторі ринку, обслуговуючи окремі галузі економіки.

Класифікація комерційних банків: 1)Порядок створення: перепрофільовані, новостворені.2)Х-р спеціалізації: універса-льні, спеціалізовані. 3) Територія діяльності: регіональні, республіканські, міжнародні. 4) Розмір: Великі, середні, малі. 5) Форма власності: загальнодержавні, муніципальні, колективні (відкриті та закриті акціонерні товариства, холдинги, товариства з обмеженою відповідальністю, кооперативні), приватні, зі стопроцентною іноземною власністю, змішані. 6) Функції і характер виконуваних операцій:інвестиційні зберігання, депозитні, інноваційні, поштово-пенсійні, промислові, агропромислові, біржові, експортно-імпортні, лізингові, торговельні. 7)Характер відносин:Банки-гаранти, банки-кореспонденти, уповноважені.8)Ступінь впливу: монополісти, аутсайдери. 9) Структура:Багатопрофільні, без філіальні. 10)Ступінь контролю:контролюючі, контрольовані. 11) Конкурентоспро-можність: конкурентоспроможні, неконкурентоспроможні.

12) Фінансовий стан: стійкі (стабільні), проблемні, кризові, банкрути.

86. Особливості становлення та розвитку комерційних банків в Україні.

Створення національної дворівневої банківської с-ми незалежної України почалося після прийняття у березні 1991 р. Закону України "Про банки і банківську діяльність".

Цим з-ом визначено, що перший рівень банківської системи представляє НБУ, а другий - КБ різних форм власності. За НБУ закріплено статус центрального банку держави, що поряд з іншими функціями передбачає реєстрацію і ліцензування діяльності комерційних банків.

З часу оголошення незалежності України реєстрація новостворених КБ почала здійснюватися НБ держави, хоча певна к-сть таких банків в Україні народилася за рішенням колишнього Держ. банку СРСР.

За перший рік незалежності (1992) в Україні було зареєстровано 60 КБ, найбільша к-ть КБ була зареєстрована у 1993 р. (84), а з 1995 р. кількість щорічно зареєстрованих Б зменшилась у середньому до шести.

На початок 2002 р. к-ть банків за реєстром становила 188, хоча ліцензію на здійснення банківських операцій мають трохи більше за 80% зареєстрованих банків.

Переважна кількість КБ — це АТ (85,2%), з яких 72% — відкриті і 28% — закриті. ТОВ становлять лише 14% від загальної к-ті зареєстрованих банків.

З 1994 р. в Україні почали з’являтися КБ з участю іноземного капіталу. Їх кількість до початку 2002 р. досягла 28, у т.ч. зі 100% іноземним капіталом — 6.

За розміром активів українські КБ поділяються на найбільші (активи понад 1 млрд грн), великі (понад 100 млн грн), середні (понад 10 млн грн), малі (менші за 10 млн грн). Станом на початок 2002 р. найбільших банків налічувалось 7, або 4,3% від загальної кількості діючих банків, великих — 38 (23,2%), середніх — 108 (65,8%) і малих — 11 (6,7%). Тобто переважна більшість КБ в Україні — це середні банки.

С-ма КБ України виконує значну роботу щодо залучення вільних грошових коштів та їх спрямування на розвиток нац. економіки. Обсяг пас. операцій Б із року в рік зростає, але цей показник є далеко недостатній.

Відбувається поступовий розвиток банк. кред-ня населення, проте воно ще займає незначне місце в кредитних операціях КБ.

Як позитивне явище слід відзначити помітні зміни в асортименті кредитних послуг банків. У кредитному портфелі КБ з’явилися такі кредити ринкового типу, як овердрафт, за операціями РЕПО, за врахованими векселями, за факторинговими операціями, за експортно-імпортними операціями.

Важл. видом акт. операцій КБ є інцест. опер.

Активність банківських інвестиційних операцій залежить від розвинутості вторинного фон­дового ринку.

Успіх банківського бізнесу визначається його фін. результатами, які залежать від співвідношення доходів і витрат.

За майже 10-річний період прибутки КБ були різнорівневими. У період «дешевих грошей» вони були помірними, в період гіперінфляції — надмірними.

Фінансові результати діяльності КБ можна оцінити різними показниками, але найбільш зручним і об’єктив­ним, на нашу думку, є показник, що характеризує відношення чистого прибутку банку до аукціон. к-лу.

Гострими проблемами розвитку КБ України є недостатність у багатьох із них к-лу і неякісна структура активів. Це призводить до того, що майже третина всіх банків є проблемними, з яких кожний третій переведений НБУ на режим фінансового оздоровлення. Половина з проблемних банків перебуває у стадії ліквідації.

Для оздоровлення банківської системи необхідно вжити рішучих заходів, особливо стосовно проблемних банків. Їх необхідно якомога швидше реорганізувати шляхом об’єднання, ліквідації.