Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
81.34 Кб
Скачать

Методи оптимізації технологічних процесів

Серед відомих методів оптимізації технологічних процесів найчастіше використовують методи математичного програмування (лінійного, нелінійного та динамічного), методи градієнтів, статистичні методи.

Наприклад, за допомогою лінійного програмування визначають оптимальний склад шихти, потрібної для виготовлення відливків певної якості за мінімальної собівартості складників шихти. Цей самий метод застосовують також для визначення оптимальної кількості виробів, виготовлених на різальних верстатах, для того, щоб прибуток від реалізації був максимальним.

За допомогою нелінійного програмування обирають оптимальний маршрут перевезення будівельних матеріалів зі складу, який знаходиться на околиці міста, на будівельний майданчик. При цьому беруть до уваги профіль і характер покриття дороги, зношення автомобіля, витрати палива , правила дорожнього руху тощо.

Щоб обрати найкращий метод оптимізації для конкретного технологічного процесу, треба знати природу процесу(детермінований чи стохастичний (грец. – випадковий , імовірний)), характер моделі (графік, рисунок, формула та мати про нього певну інформацію).

Моделювання технологічних процесів

Для визначення найкращого результату технологічний процес зображують у вигляді певної моделі. Моделлю називають спрощене зображення досліджуваного об’єкта. У процесі дослідження модель замінює досліджуваний об’єкт , дає нові знання про нього.

Моделі можуть мати вигляд графіків, рисунків, макетів, пристроїв (механічних, електричних) і формул. Модель завжди наближена до досліджуваного об’єкта . Вона може не врахувати деяких явищ, які відбуваються в об’єкті, і водночас успішно використовуватись для визначення дії на нього.

Побудова математичної моделі. Процес побудови моделі досліджуваного об’єкта називають моделюванням.

Математична модель складається із систем формул, нерівностей або рівнянь, які з більшою або з меншою точністю описують явища, що відбувається в об’єкті . Для нас досліджуваним об’єктом.

Побудова математичної моделі технологічного процесу зводиться до знаходження виду залежності вихідних параметрів технологічного процесу від параметрів, які впливають на його хід.

Параметри, які впливають на хід технологічного процесу. На хід технологічного процесу впливають вхідні параметри, збурення та керуючі параметри.

Вхідними параметрами є склад сировини, необхідної для виготовлення продукції, її кількість тощо. Позначають їх відповідно , а всі разом Х.

Збуреннями можуть бути домішки, які містяться в сировині, тощо. Їх значення випадково змінюється з часом. Позначають їх відповідно , а всі разом Z.

Керуючі параметри, до яких належить температура, тиск тощо позначають , а всі разом К.

Вихідні параметри містять кількість проміжної чи готової продукції, побічної продукції, якщо вона є, відходів тощо, визначаються станом технологічного процесу, який залежить від вхідних і керуючих параметрів та збурень. Вихідні параметри позначимо відповідно , а всі разом У.

Значення вихідних параметрів, до яких належить кількість проміжної чи готової продукції, її склад тощо залежать саме від вхідних. Залежність між вихідними параметрами технологічного процесу та параметрами, які впливають на його хід, можна описати за допомогою функції виду:

Це загальний вид математичної моделі одиничного технологічного процесу (операції). За допомогою математичної моделі можна прогнозувати поведінку технологічного процесу в разі зміни параметрів, які впливають на його хід.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]