Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
отчёт по практике (ОБРАЗЕЦ).doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
351.74 Кб
Скачать

1.2 Дорожній центр управління по перевезенню вантажів і пасажирів

служби перевезень Південної залізниці (ДЦУ)

1.2.1 Етапи створення дцу

В 1991 році на Південній залізниці виникла необхідність реорганізації диспетчерського управління поїзною роботою з метою суттєвого збільшення його ефективності та покращення показників експлуатаційної роботи.

Для переходу до єдиного автоматизованого оперативного управління регіонами залізниці по напрямкам слідування вагонопотоків і використанню локомотивів на віддалених дільницях обертання, концентрації та скорочення кількості рівнів управління на Південній залізниці з 1992 по 1995 роки здійснювалось поетапне створення єдиного автоматизованого диспетчерського центру управління.

В розробці центру, окрім спеціалістів залізниці, приймали участь ХІІТ, Харківська філія Всесоюзного науково-дослідного інституту технічної естетики (ХВ ВНИИТЭ), „Укржелдорпроект”, „Донжелдорпроект”, НВО „Союзжелдоравтоматизация”.

Центр управління створювався за принципом направлення основних вантажопотоків на залізниці. Для більш швидкого впровадження центру його розташували в будівлі управління залізниці. Визначили два райони: Центральний (Харківське, Сумське та Куп’янське відділення) та Західний (Полтавське відділення та Кременчуцький відділок).

Єдиний автоматизований диспетчерський центр управління був введений в дію в 1993 році. На його впровадження витратили лише два роки.

До появи ЕДЦУ на Південній залізниці було 26 диспетчерських дільниць. В січні 1992 року на базі Харківського та Сумського відділень залізниці почали створювати Центральний район ЄАДЦУ. В його склад увійшло 12 дільниць. 5 жовтня 1992 року до нього додали чотири диспетчерських ділянок Куп’янського відділення залізниці і тим самим завершено формування Центрального району ЄАДЦУ. Тоді в ньому нараховувалось 16 диспетчерських дільниць.

21 вересня 1993 року в склад Західного району ЄАДЦУ було переведено сім диспетчерських дільниць Полтавського відділення залізниці, а 26 грудня 1993 року – ще три диспетчерських дільниці Кременчуцького відділку.

На теперішній час керівництво ДЦУ складається з 7 чоловік – начальника ДЦУ, заступника начальника ДЦУ, заступника начальника ДЦУ з розробки і погодження „вікон”, двох заступників начальника ДЦУ – начальника Центрального і Західного районів ДЦУ, заступника начальника ДЦУ з використання локомотивів, заступника начальника ДЦУ з технічної роботи. Складовою частиною ДЦУ є сектор розробки графіка руху поїздів.

1.2.2 Технічна характеристика дорожнього центру управління по

перевезенню вантажів і пасажирів служби перевезень Південної

залізниці

В теперішній час в Дорожньому центрі управління по перевезенню вантажів і пасажирів служби перевезень функціонують 17 диспетчерських дільниць, три круга дорожніх диспетчерів, 3 круга локомотивних дорожніх диспетчерів на чолі зі старшим дорожнім диспетчером. Центральний район ДЦУ об’єднує 10 диспетчерських дільниць і має в оперативному підпорядкуванні 158 роздільних пунктів, Західний район ДЦУ відповідно 7 дільниць і 115 роздільних пунктів. Чотири з них обладнані системою диспетчерської централізації „Мінськ”. Це дільниці Гребінка – Ромодан, Ромодан – Братешки, Братешки – Полтава, Полтава – Красно град. Дільниця Куп’янськ – Тропа обладнана системою диспетчерського контролювання. Дільниці Ромодан – Братешки, Братешки – Полтава-Київська обладнані автоблокуванням з тональними рейковими ланцюгами. Для контролю за регламентом ведення переговорів диспетчерським апаратом з черговими по станціях і машиністами локомотивів впроваджено багатоканальну цифрову систему для реєстрації службових переговорів поїзних диспетчерів „Архіватор мови”.

Всі робочі місця поїзних диспетчерів оснащені персональними комп’ютерами та автоматизованими робочими місцями АРМ ДЦУ іАРМами оперативного персоналу.

У зв'язку з організацією національного пасажирського транспортного залізничного коридору Львов-Київ-Донецьк будуть переглянуті границі існуючих диспетчерських дільниць із урахуванням майбутнього розмежування вантажного й пасажирського руху, електрифікації й модернізації пристроїв на основних напрямках, обладнання дільницы Полтава - Південна - Лозова системою мікропроцесорної диспетчерської централізації (контролю), що дозволить кардинально змінити роботу поїзного диспетчера, він зможе істотно впливати на весь технологічний ланцюг, оцінювати ситуацію й, якщо буде потреба, приймати більше раціональне рішення.