Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
информатика 41 -50,без 48.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
46.36 Кб
Скачать

44. Використання форм та "заморожування" підвікон.

Команда Форма відображає на екрані форму, що являє собою вікно діалогу, призначене для перегляду та редагування записів у базі даних, а також для додавання нових і видалення іс­нуючих записів. Крім того, за допомогою форми ви можете здій­снити пошук конкретних записів на підставі складних критеріїв.

Кожному стовпцю таблиці у формі відповідає поле, наймену­вання якого визначається введеним вами заголовком стовпця. Крім таких полів, у формі можуть бути присутніми поля, що об­числюються, за допомогою яких ви можете виконувати різнома­нітні обчислення. Значення цих полів автоматично заповнюються Excel на підставі інформації, що міститься в базі даних. Ви не можете безпосередньо ввести чи змінити значення в полях, що обчислюються, тому в режимі редагування ці поля у формі не ві­дображаються. Крім того, ви можете самостійно визначити деякі з полів таблиці як редаговані. У результаті ці поля також не відо­бражатимуться у формі в режимі редагування.Крім полів, форма містить ряд кнопок й індикатор номера за­пису. Кнопка Добавить призначена для введення в базу даних нового запису. В результаті натискання цієї кнопки Excel очис­тить усі поля форми, після чого ви можете ввести необхідні дані. Уведений запис додається в кінець бази даних.

Команда Разбить ділить активне вікно на два чи чотири під­вікна. Ця команда дає можливість прокручувати підвікна одночас но. Два горизонтальні підвікна завжди матимуть однакові заголо­вки стовпців; два вертикальні підвікна завжди матимуть однакові заголовки рядків Використовуймо команду Фиксировать подокна для скасуван­ня прокручування у верхньому, лівому чи обох підвікнах розбивки. Команда Удалить разбиение видаляє розбивку в активному вікні. Ця команда доступна лише тоді, коли активне вікно поді­лене. Подвійне клацання на маркері чи на лінії поділу також ви­лучає розбивку. Команда Фиксировать подокна фіксує верхнє підвікно, ліве иідвікно чи обидва підвікна на активному робочому аркуші. Ця команда потрібна для того, щоб зберегти заголовки рядків чи стовпців на екрані, якщо на робочому аркуші прокручуються до­вгі списки. Ця команда забороняє підвікнам ліворуч від вертика­льної розбивки прокручуватися горизонтально, а підвікнам над горизонтальною розбивкою — прокручуватися вертикально. Можна також використовувати кнопку Фиксация подокон для фіксації чи скасування фіксації підвікон на робочому аркуші. Якщо вікно не розділене на підвікна, то ця команда розділить ві­кно по активній комірці. Примітка. Фіксація заголовків на робочому аркуші не впливає на друк.

Команда Отменить фиксацию скасовує фіксацію підвікон на робочому листі. Також можна повторно натиснути кнопку Фиксация подокон для скасування фіксації. Ця команда з'являється в меню Окно тільки в тому разі, якщо фіксація вже введена за допомогою команди Фиксировать подокна.