Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
bt-2st2222222222222.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Навчальний предмет «Електропобутова техніка»

Класифікація побутових холодильних приладів за:

- призначенням: холодильники; морозильники (М); холодильники-морозильники (MX);

- способом отримання холоду: компресійні (К), абсорбційні (А);

- способом установки на підлогу: типу шафа (Ш), типу стіл (С);

- кількістю камер: однокамерні, двокамерні (Д), трикамерні (Т);

- здатності працювати при максимальних температурах навколишнього середовища: холодильники: SN, N - не вище 32 ° С, ST, - не вище 38 ° С, Т - не вище 43 ° С, морозильники та холодильники-морозильники: N - не вище 32 ° С; Т - не вище 43 ° С.

П ринцип дії та будова компресійного холодильника

1-мотор-компресор;2-захисно-пускове реле; 3-терморегулятор; 4-внутрішня лампа освітлення холодильника; 5-випарник; 6-фільтр-осушувач; 7-конденсатор; 8-капіляр; 9-вмикач лампи.

Класичний холодильник (без системи No Frost) працює таким чином: мотор - компресор (1), засмоктує газоподібний фреон з випарника, стискає його, і через фільтр (6) виштовхує в конденсатор (7). У конденсаторі нагрітий в результаті стиснення фреон остигає до кімнатної температури і переходить у рідкий стан. Рідкий фреон, що знаходиться під тиском, через отвір капіляра (8) потрапляє у внутрішню порожнину випарника (5), переходить у газоподібний стан, у результаті чого, забирає тепло від стінок випарника, а випарник, у свою чергу, охолоджує внутрішній простір холодильника. Цей процес повторюється до досягнення заданої терморегулятором (3) температури стінок випарника. При досягненні необхідної температури терморегулятор розмикає електричний ланцюг і компресор зупиняється. Через деякий час, температура в холодильнику (за рахунок впливу зовнішніх факторів) починає підвищуватися, контакти терморегулятора замикаються, за допомогою захисно-пускового реле (2) запускається електродвигун мотор-компресора і весь цикл повторюється спочатку.

Електричне обладнання побутових холодильників:

• електричні нагрівачі: для обігріву генератора в абсорбційних холодильних агрегатах; для запобігання дверного прорізу низькотемпературної камери від випадіння конденсату на стінках; для обігріву випарника при напівавтоматичному і автоматичному видаленні сніжного покриву;

• електродвигун компресора;

• прохідні герметичні контакти для з'єднання обмоток електродвигуна з зовнішньої електропроводкою холодильника через стінку кожуха мотор-компресора;

• освітлювальна апаратура, призначена для освітлення холодильної камери;

• вентилятори: для охолодження конденсатора холодильного агрегата повітрям (при використанні в холодильниках конденсаторів з примусовим охолодженням) і для примусової циркуляції повітря в камерах холодильників.

Прилади автоматики побутового холодильника:

• датчики-реле температури (терморегулятори) для підтримки заданої температури в холодильній камері або низькотемпературної побутових холодильників;

• пускове реле для автоматичного включення пускової обмотки електродвигуна при запуску;

• захисне реле для запобігання обмоток електродвигуна від струмів перевантаження;

• прилади автоматики для видалення сніжного покриву зі стінок випарника.

Е лектрична схема побутового холодильника, принцип дії

1 - електродвигун мотор-компресора; 1.1 - робоча обмотка; 1.2 - пускова обмотка; 3 - контакти терморегулятора; 10 - кнопка розмороження; 11 - реле захисту; 11.1 - біметалічна пластина; 11.2 - контакти реле; 12 - пусковий реле, 12.1 - котушка реле; 12.2 - контакти реле

При подачі напруги електричний струм проходить через замкнуті контакти терморегулятора (3), кнопки розморожування (10), реле теплового захисту (11), котушку пускового реле (контакти пускового реле 12.2 поки розімкнені) і робоче обмотку електродвигуна мотор-компресора.

Оскільки двигун поки не обертається, струм протікає через робочу обмотку мотор-компресора в кілька разів перевищує номінальний, пусковий реле (12) влаштовано таким чином, що при перевищенні номінального значення струму замикаються контакти (12.2), до ланцюга підключається пускова обмотка електродвигуна. Двигун починає обертатися, струм в робочій обмотці знижується, контакти пускового реле розмикаються і двигун продовжує працювати в нормальному режимі. Коли стінки випарника охолодити до встановленого на терморегулятор значення, контакти (3) розімкнуться і електродвигун мотор-компресора зупинитися. З часом температура всередині холодильника підвищується, контакти терморегулятора замикаються і весь цикл повторюється заново.

Реле захисту призначене для відключення двигуна при небезпечному підвищенні сили струму. Реле складається з біметалічної пластини (11.1), яка при підвищенні температури вигинається і розмикає контакти (11.2), після охолодження біметалічної пластини контакти знову замикаються.

Основні вузли та агрегати пральної машини, а також їх функції:

- електромагнітний клапан - затоку води;

- електродвигун - обертання барабана;

- хрестовина бака - у ній знаходиться підшипниковий вузол, у якому обертається барабан, а сама хрестовина кріпиться до бака;

- ремінь - передає обертання від електродвигуна до барабана;

- зливний насос - злив води з бака в каналізацію;

- нагрівальний елемент (тен) - нагрівання води в баку;

- температурний датчик (термостат) - контроль температури нагрівання води;

- датчик реле рівня (пресостат) - служить для контролю заданого рівня затоку води в бак пральної машини;

- командоапарат або електронний модуль - служить для координації всіх виконавчих пристроїв автоматичної пральної машини. За допомогою командоапарат або електронного модуля задається набір необхідних операцій, їх, тривалість, послідовність проведення.

- пристрій блокування люка - блокування під час виконання програм;

- протизавадний фільтр - служить для зниження рівня радіочастотних перешкод, що виникають при роботі електроустаткування пральної машини

Принцип дії пральної машини-автомат

Безпосередньо процес прання здійснюється в барабані прального бака за допомогою електромагнітного клапана подачі води, електричного двигуна приводу барабана, електричного насоса зливу води (помпи), електронагрівача (тена). Є також допоміжні елементи, що забезпечують роботу пральної машини та її безпечну експлуатацію: мережний вимикач, сигнальні лампи, пристрій блокування завантажувального люка, мережевий фільтр, командоапарат або електронний модуль залежно від системи управління. Помістивши білизну в машину, закривають кришку люка. Зо таблицею програм обирають програму прання і встановлюють її, повертаючи рукоятку командоапарат, (електронного модуля). Робота машини починається після натискання кнопки ВКЛ/ВИКЛ. При цьому люк дверцята блокується і спалахує світловий індикатор. Командоапарат або електронний модуль служить для координації всіх виконавчих пристроїв автоматичної пральної машини. За допомогою командоапарата або електронного модуля задається набір необхідних операцій, їх, тривалість, послідовність проведення. Управління відбувається шляхом замикання та розмикання контактів ланцюга живлення кожного виконавчого пристрою через задані проміжки часу. Подача води здійснюється через заливний клапан. Рівень води регулюється датчиком рівня. Досягши певного рівня датчик реле рівня перекриє заливні клапани. У барабан автоматично заливається невелика кількість води, після чого барабан робить декілька оборотів, щоб вода ввібралася в білизну. Включається тен який нагріває воду до певної температури, при досягненні заданої позначки термостат відключає тен. Командоапарат або електронний модуль включає, відключає і регулює швидкість обертання колекторного двигуна, обороти двигуна контролюються тахогенератором, вони змінюються відповідно до закладеної програми в електронному модулі. Після виконання зворотної програми прання командоапарат або електронний модуль відключає колекторний двигун, включається насос і здійснюється злив води.

Класифікація пральних машин

Технічні показники пральних машин регламентуються ГОСТами 8051-83 «Машини пральні побутові», 275704-87 «Безпека побутових та аналогічних електричних приладів», а також ТУ 120 120850-89, ТУ 37-461-038-93 та іншими нормативними документами. Зараз багато позицій подібної класифікації. У країнах Європейського Співтовариства існує класифікація, яка виконана на основі єдиного Європейського тесту EN 95/12.

В основному сучасні пральні машини поділяються за: - способом активації миючого розчину (з обертовими робочими органами, вібраційні, зі спрямованим потоком рідини або повітря); способу завантаження білизни: вертикальної, фронтальним завантаженням; ступенем механізації та автоматизації процесів обробки білизни; можливістю нагрівання розчину з миючими засобами; швидкістю віджиму і типом корпусу (класичні повнорозмірні, вертикальні, що вбудовуються, вузькі та ін); максимальним вазі завантаження (сухої) білизни; набору основних програм прання і додаткових функцій; можливості сушіння білизни; системі управління (механічна, електронно-механічна, електронна); енергоспоживання (існує міжнародна класифікація за літерами ); за класом прання тощо.

Фази холодильного циклу компресійного холодильника

Виробництво холоду в будь-якій холодильній машині компресійного типу виконується на основі зміни агрегатного стану холодоагенту, що циркулює в замкнутому контурі. У процесі циркуляції по контуру холодоагент зазнає чотири фази: стиснення й нагрівання, охолодження та зрідження, розширення і випаровування.

Фаза стиснення: пароподібний холодоагент низького тиску надходить у компресор по трубопроводу всмоктування, стискається й перетворюється на пару високої температури і високого тиску, який здатний перетворюватися на рідину при звичайній (кімнатній) температурі.

Фаза скраплення: пара високої температури і високого тиску охолоджується в теплообміннику високого тиску (конденсатор) і зріджується. Конденсатор, залежно від типу холодильної системи, може бути або з повітряним, або з водяним охолодженням.

Фаза розширення: проходячи через капілярну трубку, холодоагент високого тиску, зріджений в теплообміннику (конденсаторі), переходить у стан низького тиску, при якому він легко може випаровуватися.

Фаза випаровування: рідкий холодоагент низького тиску потрапляє в теплообмінник (випарник) низького тиску, поглинає тепло з навколишнього повітря і переходить в пароподібний стан. Конструкція і розміри випарника вибираються таким чином, щоб рідина повністю випарувалася усередині нього. Далі холодоагент знову потрапляє в компресор, і описаний вище цикл повторюється знову.

Таким чином, холодоагент постійно циркулює по замкненому контурі, змінюючи свій агрегатний стан з рідкого на пароподібний і навпаки.

Призначення, класифікація та основні вузли пилососа

Пилосос - пристрій, який створює розрідження повітря за допомогою повітряного компресора, що дозволяє йому всмоктувати пил і бруд; пил збирається, фільтрується системою всередині пилососа.

Пилососи класифікують:

- За видом прибирання (сухим, вологим);

- за рівнем потужності: (малопотужні, середньої, підвищеної потужності);

- за типом управління: (провідні, на інфрачервоних променях, на радіохвилях).

Виділяють ряд інших типів: побутові, помпові, ручні, ранцеві, вбудовані, стаціонарні, професійні для сухого прибирання, професійні миючі, вибухобезпечні, для спеціального пилу.

Основними вузлами сучасного пилососа є колекторний електродвигун, вентилятор та очищувач повітря, вмонтовані в корпус. Комплектуються гофрованим шлангом з різними насадками і системою фільтрів.

Класифікація та електрична принципова схема електричної праски

Праски випускаються трьох типів: без регулювання температури нагріву; з терморегулятором; з терморегулятором і парозволожувачем.

М ал.3 Електрична схема електропраски з терморегулятором і парозволожувачем: 1 - ТЕН; 2 - блок контактів; 3 - резистор; 4 - основне введення; 5 - висновок; 6 - з'єднувальний шнур; 7 - тримач; 8 - контакт; 9 - мережеве введення; 10 - введення терморегулятора; 11 - сигнальна лампа.

Класифікація електрочайників. Електрична принципова схема та принцип дії

Електрочайники виготовляють наступних типів: ЕЧ - електрочайник без термовимикача; ЕЧТ - електрочайник з термовимикачем; ЕЧЗ - електрочайник з пристроєм відключення при кипінні води; ЕЧТЗ - електрочайник з термовимикачем і пристроєм відключення при кипінні води.

T

Rн

220 B

ЕL1

Н

Принцип дії електрочайника заснований на нагріванні електричним струмом нагрівального елемента. При натисканні SA1 контакти термозахисту замикаються, і через них струм надходить у нагрівальний елемент ЕL1. Термозахист являє собою біметалеву пластину. Біметалева пластина складається з двох металевих пластин з різним температурним коефіцієнтом лінійного розширення. Термозахист спрацьовує при заданій температурі, та розмикає ланцюг живлення ТЕНу. Паралельно нагрівальному елементу включена неонова лампочка, вмонтована в кнопку. Вона служить для індикації включення. Для обмеження струму неонової лампочки послідовно включений резистор Rн.

Види електронагрівальних приладів:

1) для приготування їжі; 2) для нагріву рідини; 3) для опалення та інші нагрівальні прилади для побутових цілей.

За видом регулювання нагрівальні прилади поділяють на групи:

1) без регулювання; 2) з регулюванням температури нагріву; 3) з регулюванням потужності; 4) автоматичні з програмним управлінням.

Класифікація електроплит:

1) за принципом перетворення електричної енергії у теплову (з нагрівом опору, індукційні);

2) за призначенням (переносні, стаціонарні);

3) за виконанням (настільні, підлогові);

4) за ступені автоматизації (напівавтоматичні, автоматичні);

5) за способом установки: Б – стаціонарні, блокуючи з елементами кухонного обладнання, С – стаціонарні не блокуючи з елементами кухонного обладнання; 6) за числом конфорки (двох, трьох та чотирьохконфорочні);

7) за типом електроконфорки: Ч – чугунка; Т – конфорка з трубчатого електронагрівача; П – пірокерамічна;

8) за видом додаткових функціональних пристроїв: Ш – жарочна електрошафа.

Принцип дії біметалічного термовимикача

Використовується явище згинання термобіметалевої пластинки при зміні температури. Біметалева система складається з двох або декількох шарів металів або сплавів з різними коефіцієнтами теплового розширення, зварених між собою по всій площині дотику. Шар металу або сплаву з великим коефіцієнтом теплового розширення називається активним шаром, з меншим - пасивним. Пасивний шар виготовляють звичайно з Інвар (сплав заліза з нікелем). Нікель складає 35 ... 37%, решта - залізо і домішки. Нікель при температурі від -60 до 100° С практично не змінює своїх розмірів. Активний шар виготовляють з латуні, легованої сталі та ін. Під дією протікання струму термобіметалева пластина згинається тим сильніше, чим більший струм по ній протікає. При певній величині струму радіус вигину пластини стає достатнім для розмикання контактів, через які подається напруга живлення котушки утримання контактора. Відбувається відключення навантаження від мережі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]