Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Organizatsiya.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
373.95 Кб
Скачать

5.2.Прийняття управлінських рішень в органах прокуратури

Головною особливістю управлінських рішень, за якою їх відрізняють від будь-яких інших рішень, є те, що їх мета має своїм спрямуванням забезпечення оптимальних умов діяльності працівників прокуратури. Для досягнення зазначеної мети, управлінські рішення повинні виконувати, як мінімум, такі основні функції:

1)спрямовуючу, тобто вказувати на цілі і завдання функціонування системи управління (наказ, план роботи, інші управлінські документи);

2)забезпечуючу, тобто визначати шляхи, способи, сили, засоби функціонування системи управління у наміченому напрямі (наказ про розподіл обов'язків, положення про управління (відділ), посадова інструкція тощо);

3)координуючу, тобто встановлювати порядок узгодження (план спільних заходів, регламент, постанова координаційної (міжвідомчої) наради;

4)стимулюючу, тобто визначати такі умови, за яких повністю розкриваються та розвиваються здібності працівників по виконанню конкретних службових завдань.

В органах прокуратури приймаються різноманітні управлінські рішення: концепції, плани, програми, рішення нарад і засідань колегії, накази, розпорядження, вказівки, інструкції, постанови, рекомендації, огляди, листи, доручення, завдання, положення, регламенти тощо. І всі ці документи повинні відображати названі основні функції. Повна реалізація зазначених функцій є доказом ефективності прийнятих управлінських рішень.

Другим фактором, за яким визначається ефективність управлінських рішень, є їх якісні характеристики:

  • цілеспрямованість;

  • об'єктивність;

  • корисність;

  • своєчасність;

  • стабільність;

  • відповідність закону;

  • науковість.

Ефективність, а так само і якість управлінських рішень значною мірою залежать від технології їх напрацювання, яка включає в себе низку етапів:

  • з'ясування управлінської ситуації та виокремлення проблеми, що потребує вирішення;

  • добір варіантів рішень;

  • оцінювання варіантів рішень;

  • вибір оптимального рішення;

  • оформлення рішення.

Вимоги щодо оформлення рішень ґрунтуються на національному, галузевому та мовному стандартах, чинних в Україні.

Національний стандарт України «Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації», затверджений наказом Держспоживстандарту України від 07.04.03 № 55.

Галузевий стандарт - Інструкція з діловодства в органах прокуратури України, затверджена наказом Генерального прокурора України №90 від 28.12.02.

Мовний стандарт - Закон України «Про мови в Українській РСР» від 28 жовтня 1989 року N 8312-11 (Із змінами, внесеними згідно із Законами N 75/95-ВР від 28.02.95, ВВР, 1995, N 13, ст.85; N 594-ІУ ( 594-15 ) від 06.03.2003, ВВР, 2003, N 24, ст.159 ), введений в дію Постановою ВР N 8313-11 від 28.10.89.

В умовах діяльності органів прокуратури значна кількість рішень приймається на підставі стереотипу. Він виникає та існує у зв'язку з тим, що управлінські ситуації здебільшого бувають нескладними і повторюваними. Це створює умови для прийняття рішень без особливої напруги, обминаючи складну поетапну процедуру прийняття управлінських рішень, котра включає як зазначено вище:

З'ясовування управлінської ситуації та виокремлення проблеми, що потребує вирішення

Добір варіантів рішень

Оцінювання варіантів рішень

Вибір оптимального рішення

Оформлення рішення

Разом з тим, в діяльності прокуратури зустрічається значно більше складних управлінських ситуацій, котрі неможливо вирішити на рівні інтуїції або лише здорового глузду. За таких умов прокурор, вирішуючи проблему прийняття управлінських рішень, зобов'язаний реалізувати всі етапи діяльності, вказані на схемі. Слід мати на увазі, що етапів прийняття рішень може бути більше чи менше, але уявляється, що названі етапи відображають усі суттєві сторони послідовності в прийнятті рішень.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]