Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Надх.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
136.37 Кб
Скачать

1 Роль маркетингових досліджень у бізнесі.

Маркетинг - це теорія і практика управління, одна з функцій менеджменту, спря¬мованого на розширення виробництва і збуту товарів, по¬слуг на основі дослідження ринку, виявлення існуючих і потенційних інтересів і потреб покупців, споживачів та їх найбільш повного задоволення.

Іншими словами, у процесі маркетингу підприємець, фірма тощо планують, що і як випускати, куди спрямову¬вати товар, яку призначити на нього ціну та ін. А для цьо¬го, безумовно, необхідно знати свого потенційного покуп¬ця, його можливості, наміри, зрештою, мати дані про наявність аналогічного товару на ринку, попит на нього і про багато інших таких проблем. Подібна інформація до¬бувається в процесі маркетингових досліджень.

У зв’язку з цим слід висвітлити важливу проблему, пов’язану безпосередньо з тими маркетинговими операція¬ми, процесами, де цілком необхідна й активно використо-вується інформація маркетингових досліджень. Справа в тому, що у численній літературі з маркетингу, в якій до¬сить багато говориться про його концепції і різновиди, прак¬тично відсутня інформація про структуру процесу самого маркетингу, зустрічаються лише уривчасті і найзагальніші заяви. Тому можна визначити у найзагальніших рисах структуру процесу маркетингу. Вона містить такі шість етапів:

1. Дослідження ринку. Вивчення мікро- і макросередовища ринку, його структури і параметрів, місткості, специфіки товару, мотивації споживачів даного товару. Такий аналіз здійснюється як у процесі маркетингових досліджень, так і маркетингової розвідки.

2. Створення і забезпечення функціонування мар¬кетингової інформаційної системи - МІС, у рамках якої збирається, узагальнюєть¬ся, аналізуєть ся різноманітна маркетингова інформація, що надходить через різноманітні канали: внутрішня інформа¬ція фірми, зовнішня інформація, що надходить через маркетингову розвідку, спеціальна інформація, що проходить через систему маркетингових досліджень.

3. Оцінка стану ринку і прогноз його розвитку. На основі отриманої інформації, що міститься в МІС, здійснюється аналіз усіх умов функціонування того або іншого ринку, його сегментації, визначення місткості, виділення цільових ринків і груп споживачів, оцінка прий¬нятності цін тощо.

4. Інженерно-маркетингова діяльність. Розробка всіляких моделей, програм, проектів, технологій, спрямо¬ваних на ефективне просування товару або послуги на ринку. У першу чергу мова йде про маркетингові комунікації,- сейлс промоушн, директ-маркетинг тощо.

5. Паблік рилейшнз. Використання при доведенні товару або послуги до споживача не тільки економічних, маркетингових, але і піарівських заходів, пов"язаних, зок¬рема, з формуванням іміджу фірми та її керівництва, створенням і впровадженням фірмового стилю та ін.

6. Управління маркетингом. Планування системи маркетингу, контроль здійснення маркетингових заходів і акцій, корекція використовуваних програм і технологій просування товарів та ін.

При описаному підході стає можли¬вим виділити функції маркетингових досліджень, марке¬тингу і навіть піару в структурі маркетингової діяльності. Очевидно, що маркетингові дослідження покликані в ос¬новному вирішувати завдання дослідження ринку, попов¬нення відповідною інформацією МІС і частково - проблеми оцінки стану ринку та прогнозу його розвитку (основна роль у вирішенні цих завдань належить безпосередньо марке¬тингу).

У цілому ж значущість маркетингових досліджень ви¬ходить із самої маркетингової філософії (філософії марке¬тингу), основою якої є пошук (у певних випадках - форму¬вання) потреби та її подальше задоволення. Тобто марке¬тингові дослідження - це механізм управління, що знижує до мінімуму ризик і непевність відносин на ринку, мож¬ливість випуску товару без точного визначення цільової групи споживачів і, отже, неможливість його реалізації.