Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Рабочакя программа истор. и пал..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
150.53 Кб
Скачать
  1. Мета та завдання навчальної дисципліни

Мета - знайомство з фундаментальними науками - палеонтологією та історичною геологією, з історією і закономірностями формування земної кори та інших оболонок Землі, з виникненням та еволюцією органічного світу минулого, методами вивчення решток викопних організмів і з методами історико-геологічних досліджень.

Завдання полягає у формуванні у студентів стійких знань про склад і напрямки еволюції, рівні організації органічного світу, походження життя і формування біосфери, значення палеонтології для біології і геології. Завдання історичної геології - дати студентам стійки знання про історію формування земної кори і інших її оболонок, показати основні закономірності розвитку Землі.

У результаті вивчення даного курсу студент повинен

знати: про історію становлення палеонтології, типи збереження решток викопних, методи вивчення, палеонтологічний метод та його різновиди, основні розділи і напрямки: морфологія, систематика і філогенія, актуопалеонтологія, палеоекологія, тафономія, палеобіогеографія, биомінералізація, палеобіогеохімія, палеоневрологія та ін.: знати про становлення біосфери, про дивергенцію, конвергенцію і паралелізм, біостратиграфічні підрозділи тощо. Знати історію формування і розвитку структур земної кори, хроностратиграфічні підрозділи загальної шкали, епохи складчастості та їх роль у розвитку структур земної кори.

вміти: Визначати основні види викопних, важливих для стратиграфічних побудов, проводити польові сбори решток викопних, складати і аналізувати геологічний розріз, складати історію геологічного розвитку території на основі геологічної карти і стратиграфічного розрізу.

  1. Програма навчальної дисципліни

ВСТУП. Палеонтологія і історична геологія дві з основних дісциплін геологічного циклу вищої освіти. Перша з них розглядає історію розвитку Землі, ії зовнішних оболонок в їх взаимодії і участі в эволюції земної кори. Історична геологія – комплексна, синтетична дісципліна, що складається з чотирьох головних элементів: геохронології, стратиграфії, палеогеографії и геотектоніики – в іх тісної, органичної взаимодії.

Палеонтологія – фундаментальна дісципліна, объєктом досліджень якої є всі прояви життя в геологічному минулому. Дані палеонтології є головним джерелом информації о середовищі життя, розвитку живої природи – зміни палеобіосфер і становлення сучасної біосфери. Прикладний аспект палеонтології і історичної геології.

Частина 1. Палеонтологія

ВСТУП. Палеонтологія – наука про органічний світ минулого. Ії зв´язок з іншими дісциплінами. Становлення палеонтології як науки, додарвіновський, дарвіновський та післядарвіновський єтапи, розділи палеонтології.

Модуль 1. Загальні положення.

Тема 1. Палеонтологія і еволюція. Палеонтологія і геохронологія. Вчення о захороненні і збереженні решток викопних організмів. Біомінералізація і фоссілізація. Форми збереженності. Палеоіхнологія.

Тема 2., Рекапітуляція, закон Геккеля - Мюллера, конвергенція и гомеоморфія, адаптація, ароморфоз, девіация, ідіоадаптація.

Тема 3. Середовище проживання, життеви умови та образ життя. Трофічні з´вязки. Водне середовище проживання. Біономічні зони Світового океану. Фізико-географічні фактори водного середовища проживання. Классифікация организмов в залежності від умов проживання.

Тема 4. Палеонтологічний метод, біостратиграфія, роль организмів, в осадконакопиченні, геохронологічна шкала. Біосфера. Вимиранння і його причини. Рівні організації органічного світу. Классифікація и систематика, правила палеонтологічної номенклатури.