Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Эконометрика. курс лекций.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
149.61 Кб
Скачать

4.8. Оцінювання у випадку невідомої кореляційної матриці збурень

Спочатку оцінюємо модель (4.1) за методом найменших квадратів, потім обчислюємо статистику Дурбіна – Уотсона і приймаємо рішення про наявність чи відсутність автокореляції. При наявності автокореляції використовуємо вибірковий коефіціент кореляції залишків методу найменших квадратів як оцінку параметра ρ:

46

$ρ=−==ΣΣuuuiiiniin1221 (4.26).

Далі за формулами (4.19) – (4.24), в яких параметр ρ замінено його оцінкою (4.26), знаходимо y* та X*. На останньому етапі ми оцінюємо модель , використовуючи звичайний метод найменших квадратів. yX**=β+ε

46

РОЗДІЛ 5. СИСТЕМИ СИМУЛЬТАТИВНИХ РЕГРЕСІЙНИХ РІВНЯНЬ

5.1.Вступ

Розглянемо наступну функцію попиту на деякий товар:

qpidi=++αα01 ε i , (5.1)

де qd – обсяг попиту, p – ціна товару, ε – збурення, яке відтворює випадковий зсув функції попиту. З рисунку 5.1 ми бачимо, що зсув функції попиту спричиняє зміни як рівня продаж, так і ціни. Таким чином, в рівнянні (5.1) збурення ε корельоване з регресором p (якщо крива пропозиції не є вертикальною).Має місце наступне твердження: якщо регресори корельовані зі збуреннями, то оцінки методу найменших квадратів будуть не тільки зміщеними, а й неконсистентними1). Отже, потрібно шукати інші методи оцінювання. Економічна теорія підказує, що коли нас цікавить співвідношення між ціною та кількістю, функцію попиту неможливо розглядати ізольовано. До аналізу потрібно включити функцію пропозиції. Розв’язок полягає у сумісному оцінюванні функцій попиту і пропозиції. Такі моделі відомі як системи симультативних (одночасних) рівнянь. D1 D1 qpSS D2 D2Рис.5.1 Вплив зсуву функції попиту на ціну.

5.2. Класифікація рівнянь і змінних

Проаналізуємо систему рівнянь попиту та пропозиції:

1) Неформально кажучи, це означає, що знайти точні оцінки регресійних коефіціентів немо-жливо навіть при наявності масиву даних нескінченої довжини. У вітчизняній літературі також вживається «спроможні оцінки». Строге означення див. [ ]

47

qpyqpzqqinidiiiisiiiidis=+++=+++=⎧⎨⎪⎩⎪=αααεβββε012101221()(),,, (5.2) (5.3) (5.4)

де qd – обсяг попиту, p – ціна товару y – особистий доход, qs – обсяг пропозиції, z – неціновий фактор, який впливає на пропозицію (наприклад, у моделі, яка вивчає попит на сільськогосподарський товар змінна z може бути кількістю опадів). Співвідношення (5.2) – це функція попиту (5.3) – функція пропозиції, (5.4) – тотожність локальної ринкової рівноваги. Системи симультативних рівнянь складаються з рівнянь поведінки та тотожностей. Рівняння (5.2) та (5.3) є рівняннями поведінки, а (5.4) – це тотожність.

Серед змінних, які входять до систем симультативних рівнянь, розрізняють ендогенні і екзогенні. Значення ендогенних змінних визначаються в моделі, а значення екзогенних змінних – за рамками моделі. Ендогенні змінні також називають сумісно визначеними, а екзогенні змінні – предетермінованими (наперед визначеними). В групу предетермінованих змінних також включають лагові значення ендогенних змінних (значення ендогенних змінних в попередні моменти часу). Ендогенні змінні корельовані зі збуреннями в рівняннях, а екзогенні – некорельовані. В цьому останні подібні до незалежних змінних в звичайних регресійних моделях.

В системі (5.2) – (5.4) змінні p, qd та qs є ендогенними, а y і z – екзогенними. Систетеми симультативних рівнянь повинні задовольняти наступній умові повноти: кількість рівнянь має співпадати з кількістю ендогенних змінних в системі.