Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PREDMET.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
772.61 Кб
Скачать

Предмет, мета та задачі курсу

У теперішній час фізична хімія є самостійною дисципліною, яка має велике значення для ряду суміжних як теоретичних, так і прикладних дисциплін.

Зміст курсу фізичної хімії поділяють на декілька основних розділів, які характеризують напрямок цієї науки та її зміст.

Основні розділи фізичної хімії:

  • хімічна термодинаміка;

  • хімічні рівноваги;

  • фазові рівноваги;

  • хімічна кінетика;

  • поверхневі явища;

  • електрохімія.

Як показує сама назва, фізична хімія розглядає питання, які знаходяться на стику фізики і хімії. Хімічні процеси, які пов’язані з зміною складу супроводжуються і ініціюються фізичними. Хімічні реакції можуть бути джерелом тепла, світла, електричної енергії. Перебіг та кінцевий результат хімічних процесів суттєво залежить від підводу теплоти, світової чи електричної енергії та от фізичного стану реагентів.

Фізична хімія охоплює всі питання теорії хімічних перетворень та розглядає вплив фізичних параметрів на хімічні процеси і хімічного складу на фізичні властивості.

Металургія та ливарне виробництво безпосередньо спирається на фізичну хімію, яка обґрунтовує теорію хімічних процесів в металургійних агрегатах, дозволяє розрахувати швидкості цих процесів та визначити шляхи їх інтенсифікації.

Властивості сплавів залежать від їх структури, від того, які процеси пройшли при їх отриманні. Фізична хімія дає теоретичні основи для характеристики структури сплавів та швидкостей процесів, які перебігають в них.

Загальні положення

Для засвоєння курсу можна рекомендувати наступний порядок його вивчення. Матеріал необхідно вивчати послідовно за програмою та підручником. При цьому особливу увагу потрібно звернути на освоєння понять, визначень, законів, на вивід рівнянь та розв’язування задач.

Студент виконує одну контрольну роботу. Номер варіанту контрольних робіт встановлює викладач. Виконання розрахункових робот складається з вирішення комбінованих задач, к яким можна приступати тільки після засвоєння відповідних розділів курсу. Відповідати на запитання потрібно в тій же послідовності, в якій вони записані в умовах задач.

Лiтература

  1. А.А. Жуховицкий, Л.Ф.Шварцман. Физическая химия. - М.: Металургия, 1987. -687 с.

  2. В.А. Киреев. Курс физической химии. -М.: Химия, 1975. -775 с.

  3. Физическая химия /Под ред. К.С.Краснова. - М.: Высш.шк., 1982-688 с.

  4. Краткий справочник физико-химических величин / Под ред. А.А. Равделя и А.М. Пономаревой -Л.: Химия, 1983, 2000 - 232с.

  5. Методичні вказівки до лабораторних робіт з курсу фізичної хімії для студентів нехімічних спеціальностей та заочної форми навчання. - Київ: Вид-тво КПІ, 1995. - 52 с..

  6. Методические указания по курсу физической химии для студентов инженерно-физического факультета дневной и вечерней форм обучения. - Киев: Изд-во КПИ, 1986. -54 с.

Додаткова

  1. Стромберг А.Г., Сенченко Д.П. Физическая химия.-М.: Высш. шк.,1988. -496 с.

  2. Голиков Г.А. Руководство по физической химии. - М.: Высш.шк., 1988. – 383 с.

  3. М.Х. Карапетьянц. Введение в теорию химических процессов. -М : Высш.шк., 1981. - 333 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]