Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 6.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
3.16 Mб
Скачать

Конфлікти через переривання

Апаратні переривання — це внутрішні сигнали, що повідомляють системі про яки-небудь події, що вимагають її уваги. У випадку використання миші переривання виникає тоді, коли з'являється необхідність передати інформацію від миші до програми-драйвера. Якщо відведене для миші переривання використовується ще одним пристроєм, виникає конфлікт, і миша починає працювати неправильно чи не працює зовсім.

Якщо в комп'ютері використовується окремий порт миші, конфлікти через переривання звичайно не виникають, але вони можуть з'явитися при роботі з іншими інтерфейсами миші. У випадку послідовного інтерфейсу конфлікти через переривання звичайно виникають при додаванні третього чи четвертого послідовного порту. Це відбувається тому, що в комп'ютерах із шиною IЅA непарні послідовні порти (1 і 3) часто настроюються для використання одного переривання; це відноситься і до парних портів (2 і 4). Якщо, наприклад, миша підключена до порту СОМ2, а внутрішній модем використовує порт СОМ4, то обоє пристрої можуть бути настроєні на те саме переривання, і використовувати їх одночасно не можна. Щоб вони могли працювати разом, необхідно переключити мишу (чи модем) на інший послідовний порт. Якщо, наприклад, мишу приєднати до СОМ1, а модем залишити в СОМ4, буде всі нормально, оскільки для непарних і парних портів відведені різні переривання

Усунути конфлікти, зв'язані з перериваннями, можна, настроївши систему так, щоб ніякі два пристрої не використовували те саме переривання.

Іноді несправність миші приводить до зависання комп'ютера відразу ж після завантаження драйвера чи навіть тоді, коли діагностична програма MЅD намагається ідентифікувати мишу. Справитися з такою проблемою можна, запустивши MЅD із ключем 11, що наказує програмі пропустити етап попередньої перевірки всіх пристроїв у комп'ютері. Після цього виконуйте всі тести, включаючи і тест миші, по окремості доти, поки система не заблокується. Якщо під час тестування миші комп'ютер зависне, виходить, проблема зв'язана або з мишею, або з її портом. Спочатку спробуйте замінити мишу. Якщо це не допоможе, імовірно, прийдеться замінити послідовний порт чи адаптер шинної миші. Якщо з ладу вийшов порт миші на системній платі, або заміните всю системну плату, або просто відключите цей порт (шляхом перестановки перемичок чи за допомогою програми настроювання системи) і установите послідовну чи шинну мишу.

Проблеми програмування

Неполадки, зв'язані з програмним забезпеченням, звичайно складніше апаратних і виявляються в тім, що миша просто не працює. У такій ситуації, перш ніж колупатися в самій миші чи в портах, перевірте драйвер і програми-додатки.

Монітори

Інформаційний зв'язок між користувачем і комп'ютером забезпечує монітор. Можна обійтися без принтера, дисководів і плат розширення, але робота без монітора — це робота наосліп: відсутні результати, команди, що вводяться з клавіатури.

Система відображення ПК складається з двох головних компонентів:

- монітора (дисплея);

- відеоадаптера (називаного також відеоплатою чи графічною платою).

Монітор являє собою пристрій відображення, що встановлюється над комп'ютером, поруч з ним чи в корпусі ПК. Як і будь-який інший блок ПК, він вимагає підключення до джерела вхідної інформації. Сигнали, що керують роботою монітора, надходять від електронних схем, розміщених усередині комп'ютера. У деяких ПК ці схеми розташовуються на материнській платі. Однак у більшості систем використовуються окремі плати, що вставляються в слоти системної шини чи шини розширення. Такі плати розширення, що виробляють сигнали керування відображенням, називаються відеоплатами чи відеоадаптерами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]