Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прак. 4.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
2.76 Mб
Скачать

Практична робота № 4 Типи та конструкції накопичувачів на гнучких дисках.

Пошук несправностей та ремонт накопичувачів на гнучких дисках

Мета роботи: ознайомитись з особливостями конструкції накопичувачів на гнучких дисках, навчитися на практиці знаходити несправності та ремонтувати накопичувачі на гнучких дисках

Інструменти та прилади: гайковий ключ на 1/4", ключ на 3/16", викрутка

Короткі теоретичні відомості

Компоненти дисковода

Усі дисководи для гнучких дисків, незалежно від їх типу, складаються з декількох основних частин. Для того щоб правильно установити і використовувати дисковод, потрібно розбиратися в його компонентах і знати, для чого вони призначені (рис. 4.1, вид зверху – рис. 4.2, вид знизу – рис.4.3).

Рис. 4.1. Стадартний дисковід на 3,5”

Рис. 4.2. Вид зверху Рис. 4.3. Вид знизу

До складу дисководу для гнучких дисків входять таки основні компоненти:

  1. Голівки читання/запису.

  2. Привод голівок.

  3. Двигун привода диску.

  4. Плати керування.

  5. Лицьова панель.

  6. Роз’єми.

1. Голівки читання/запису

Дисковод, як правило, має дві голівки для читання і запису даних, тобто є двостороннім. Для кожної сторони диска призначено по одній голівці; обидві голівки використовуються для читання і запису на відповідних поверхнях диска. Колись у персональних комп'ютерах встановлювалися однобічні дисководи (наприклад, у перших персональних комп'ютерах), але сьогодні вони не використовуються.

Голівки приводяться в рух двигуном, що називається приводом голівок.. Вони можуть переміщуватися по прямій лінії і встановлюватися над різними доріжками. Голівки рухаються по дотичній до доріжок, яку вони записують на диск. Оскільки верхня і нижня голівки монтуються на одному утримовачу (чи механізмі), вони рухаються одночасно і не можуть переміщуватися незалежно друг від друга. Голівки являють собою електромагнітні катушки із сердечниками з м'якого сплаву заліза. Кожна голівка є складним пристроєм, у якому голівка читання/запису розташована між двома голівками, які стирають, в одному фізичному пристрої (рис. 4.4)

Голівка читання/запису

Голівки тунельного підчищення

Напрямок руху голівки

над доріжками

Мал. 4.4 Конструкція голівки дисковода для гнучких дисків

Метод запису називається тунельним підчищенням. При нанесенні доріжок додаткові голівки стирають зовнішні границі, акуратно підрівнюючи їх на диску. Ці голівки стежать, щоб дані знаходилися тільки в межах визначеного вузького «тунелю» на кожній доріжці. Це перешкоджає перекручуванню сигналу однієї доріжки сигналами із сусідніх доріжок. Якщо сигнал “з'їде” убік, то можуть виникнути проблеми. Додаткове вирівнювання доріжок виключає таку можливість.

Позиціонування — це розташування голівок щодо доріжок, яки використовуються ними для читання і запису. Позиціонування голівок можна перевірити, порівнявши його з голівками еталонного диска, записаного на особливо точному дисководу.

Голівки мають пружини і притискаються до диска під невеликим тиском. Це означає, що вони знаходяться в безпосередньому контакті з поверхнею диска під час читання і запису на диск. Оскільки дисководи для гнучких дисків в IBM-сумісних комп'ютерах мають швидкість обертання усього 300 чи 360 об/хв, цей тиск не викликає особливих проблем, зв'язаних з тертям. Диски покриваються спеціальними складами для зменшення тертя і підвищення ковзання. У результаті контакту між голівками і диском на голівках поступово утворюється наліт оксидного матеріалу диска. Цей наліт повинний періодично спищаться з голівок під час профілактичного ремонту чи звичайного обслуговування.

Для того, щоб інформація була прочитана і записана правильно, голівки повинні знаходитися в безпосередньому контакті з записуючим середовищем. Дуже маленькі частки оксиду, який відколовся, бруд, пил, дим і відбитки пальців можуть викликати проблеми при читанні і записі даних. Дослідження виробників дисків і драйверів показали, що зазор величиною 0,000032” (32 мільйонні частини дюйма) між голівками і записуючим середовищем може викликати помилки читання/запису. Тепер ви знаєте, чому потрібно акуратно використовувати дискети й уникати забруднення поверхні диска. Тверда оболонка і захисна заслінка на вікні доступу голівок на дискетах діаметром 3,5” запобігають забрудненню поверхні. Дискети діаметром 5,25” не мають таких захисних елементів, тому з ними потрібно працювати акуратніше.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]