Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Операційна система MS DOS.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.09.2019
Размер:
214.02 Кб
Скачать

Призначення функціональних клавіш:

F1 - Неlр - надання інформації про оболонку NС;

F2 - Меnu - активізувати меню користувача;

FЗ - View - перегляд файла;

F4 - Edit - редагування файла;

F5 - Сору - копіювання файла;

F6 - RenМоv- перейменування, або. якщо визначено шлях, переміщення файла в інший каталог;

F7 - МkDіr - створити підкаталог

F8 - Delete - вилучення з диску файла чи каталогу

F9 - PullDn - включення верхнього меню

F10 - Quit - вихід з NС.

Виділення групи файлів:

Операції копіювання, переміщення та вилучення можна виконувати не лише з окремими файлами, але й з групою файлів, в останніх версіях програми ці операції можна виконувати з цілими каталогами.

Щоб виділити групу файлів за якоюсь ознакою, натискаємо сіру крайню з права клавішу «+» вводимо шаблон з використанням мета-символів «?» та «*» . За замовчуванням після виклику ознаки групи, з'являється шаблон *.* , під який попадають всі файли каталогу. Щоб відмовитись від поміченої групи, натискаємо сіру клавішу «-» та клавішу вводу. Інколи буває необхідно помітити файли вибірково, без всякої ознаки, це роблять, відмічаючи потрібні файли клавішею Іnsert (ця клавіша також відміняє виділення). Так в групу можна об'єднати файли, які не можливо означити за допомогою шаблону. При роботі з мишкою для включення файлів у групу., треба підвести до нього курсор та натиснути праву клавіш.

Зміна диску

Для того щоб змінити диск в активному вікні необхідно натиснути на назві диску лівою кнопкою миші та в меню, що з’явиться обрати потрібний диск.

Перегляд та редагування файлів

При натисканні клавіші FЗ NС дає можливість переглядати файл, на імені якого знаходиться курсор. Можна переглядати текстові файли, документи, що створені за допомогою різних текстових редакторів, в останніх версіях програми також графічні файли, архівні файли, бази даних та таблиці табличних процесорів. Для пересування по тексту файла під час перегляду, можна використовувати клавіші управління курсором та обробки тексів. При перегляді документів баз даних та таблиць, можна використовувати клавішy F7 для пошуку рядка символів від місцезнаходження курсору до кінця файла та Shift+F7 для повторення пошуку.

Під час перегляду файлів різних типів система надає деякі специфічні можливості:

- для редагування файла, виділеного курсором, треба натиснути клавішу F4;

- для створення нового файла, натискаємо Shift+F4.

Копіювання файлів.

Для копіювання файлів за допомогою оболонки треба виділити файл курсором або вибрати групу файлів, як вже було вказано і натиснути клавішy F5. Після цього у центрі екрана з'явиться запитання про те, куди копіювати файл або групу файлів. Тут буде запропонований маршрут, зображений на другій, неактивній панелі. Тому для спрощення маніпуляцій, перед копіюванням файлів до іншого каталогy, доцільно вивести його вміст на іншу панель NС. Тоді для відповіді на запитання потрібно просто натиснути Еnter.

Якщо виникне потреба припинити дію, можна натиснути Еsс. Процес копіювання супроводжується смужкою-діаграмою. що відображає частку від потрібного обсягу роботи.