Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Види РМ. Методичка.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
24.09.2019
Размер:
1.13 Mб
Скачать

5. Недоторканність приватного життя

Важливою засадою діяльності Бі-бі-сі є безумовна повага до права на недоторканність приватного життя і справедливе трактування, яке, однак, не виключає права розслідувати питання, що є предметом публічного інтересу. Приватні справи, кореспонденція та розмови не підлягають розголошенню, якщо цього недвозначно не вимагають суспільні інтереси.

Громадські діячі

Програми Бі-бі-сі не мають повідомляти про поведінку громадських діячів у приватному житті, якщо вона не дає підстав для порушення суспільно вагомих питань або її наслідки не набувають широкого розголосу.

Порядок роботи у приватних володіннях

Час від часу трапляються ситуації, коли бажано провести зйомку або звукозапис у приватних володіннях без дозволу господаря, скажімо, у такому відкритому для широкої публіки місці, як торгова зона на вокзалі. Якщо йдеться про тяжкі кримінальні злочини або антигромадські прояви, допускається зйомка і в місцях з більш обмеженим доступом.

Використання знімальної та іншої апаратури в загальнодоступних місцях для зйомки осіб, які перебувають на території приватного володіння, має бути вмотивоване важливістю репортажу. Будь-яке застосування такої апаратури здійснюється з повагою до права громадських діячів на належну недоторканність їхнього приватного життя.

Автори програм мають добре знати закони про вторгнення до приватної власності.

Запис за допомогою прихованої камери чи мікрофона

Як і при застосуванні прихованої апаратури, прихований відеозапис означає зйомку телеоб’єктивом людей, які не підозрюють про присутність камери. Під це саме визначення підпадає використання камери типу DVC, аби створити враження, ніби запис роблять не для використання на радіо чи ТБ; або ж приховування камери від об’єкта зйомки – так само, як і запис для радіо чи ТБ, що ведеться відкрито, але без повідомлення об’єкту запису його кінцевої мети.

Звукозапис або зйомка прихованою апаратурою дозволяється в таких випадках:

  • розслідування справ, пов’язаних з тяжкими антигромадськими чи кримінальними проявами, якщо існують належні попередні докази цих проявів, а відкрита зйомка навряд чи дасть результат;

  • відкрите збирання матеріалів у країнах, де існують обмеження основних свобод і демократії;

  • соціальні дослідження, коли жодні інші методи не дадуть бажаного ефекту. У таких випадках всі особи, яких легко впізнати на плівці, мають дати дозвіл на використання матеріалу, або – якщо такі дозволи не було одержано – їхні зображення слід ефективно замаскувати.

Автори програм Бі-бі-сі або незалежні компанії, що діють на замовлення Бі-бі-сі, можуть вести запис прихованою апаратурою лише з попереднього дозволу відповідного керівника відділу або замовника програми.

Незалежно від цілей такого запису, відповідний відділ має вести всю документацію щодо дотримання вимог “Настанов журналістам Бі-бі-сі”. Така документація ведеться незалежно від того, чи було матеріал передано в ефір.

Запис і передача в ефір таємно записаного матеріалу – це два окремих етапи. Перш ніж випускати в ефір здобутий таким чином матеріал, керівник вашого відділу або замовник програми мають пересвідчитися, що він відповідає критеріям Бі-бі-сі.