Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання для комплексної контрольної роботи з ди...doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
211.97 Кб
Скачать
  1. Предмет, завдання науки економіка підприємства та методи її вивчення. Зміст і порядок вивчення дисципліни, її зв'язок з іншими науками.

Економіка – це наука про ведення домашнього господарства. Економіка підприємства – це наука, яка досліджує виробничі відносини між людьми і дії економічних законів і закономірностей у процесі виробництва, розподілу і споживанні матеріальних благ. Складові дисципліни: Суб'єкти – підприємства, галузі домогосподарства, робітники, споживачі, власники акцій; Об'єкти: виробничі відносини, економічні закони і закономірності; Вивчає витрати виробництва і собівартість продукції, фонди, капітал, працю, трудові і земельні ресурси. Завдання ЕП: орієнтує підприємства на прийняття правильних рішень; вивчає якість с/г продукції, обґрунтовує напрямки їхнього підвищення і ступінь впливу на прибутковість підприємства; причини зміни обсягу виробництва продукції та її вплив на ціну і дохід підприємства; впровадження і використання антикризових систем підприємства; шляхи інтенсивного і економічного розвитку підприємства, ефективність ведення нових технологій; проблеми подальшого розвитку форм організаційного виробництва; заходи, щодо підвищення ефективності діяльності підприємства, використання засобів виробництва і робочої сили. Економіка підприємства – це наука про ефективність виробництва, шляхи і методи досягнення підприємством найкращих результатів при найменших затратах. Методи економіки: Економіко-статистичний; Монографічний; Балансовий; Нормативний; Розрахунково-конструктивний; Математичний; Експериментальний; Абстрактно-логічний. Взаємодія з іншими дисциплінами: математика, політологія, право, соціологія, географія, історія, психологія.

  1. Особливість сільськогосподарського підприємства та їх урахування в економічній діяльності підприємств.

Особливості ведення с/г: 1) Різні форми власності і види господарювання; 2) Засіб виробництва – земля; 3) Природні процеси → технологія вирощування; 4) Сезонний характер; 5) С/г розосереджене – транспортування; 6) Природні умови; 7) Нерівномірність використання одержаної продукції; 8) С/г визначає структуру виробництва, рівень використання і забезпечення техніки, склад робочої сили, характер поділу праці, форми її організації, отримання прибутку і залучення коштів; 9) Високо конкурентна галузь; 10) Праця в умовах ризику; 11) Кредитомістка галузь; 12) Не є інвестиційно привабливою; 13) До процесу с/г виробництва залучено 4 ресурси: основні фонди, оборотні фонди, жива праця, земля.

  1. Поняття підприємства як первинної ланки виробничої сфери, законодавча база його функціонування. Цілі і напрямки діяльності підприємства.

Підприємство – це організаційно відокремлена і економічно самостійна ланка виробничої сфери народного господарства, що спеціалізується на виготовленні продукції, виконання робіт і надання послуг. Напрями діяльності підприємства: маркетинговий; виробничий; після продажний сервіс; інноваційний; економічний; соціальний. Цілі підприємства: отримання прибутку; своєчасна заробітна плата; створення робочих місць; охорона довкілля; забезпечення споживачів продукцією згідно з ринковим попитом; створення належних і безпечних умов праці; можливості для професійного зростання. Функції: матеріально-технічне забезпечення; виготовлення для продажу і своїх потреб; продаж і постачання споживачам продукції; після продажне обслуговування; управління і організації праці персоналу; підвищення якості продукції і збільшення її обсягів; дотримання чинного законодавства і державних стандартів; підприємницька діяльність; сплата податків, платежів у бюджетні і поза бюджетні фонди. Ознаки: Організаційно-соціальна єдність; Виробничо-технічна єдність; Фінансово-економічна самостійність.