Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod_pr[1].doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
26.09.2019
Размер:
87.04 Кб
Скачать

Ремонтно-монтажні і наладочні роботи

Завантажувально-розвантажувальні роботи. Гранична норма перенесення вантажів вручну на рівній поверхні складає: для підлітків 16-18 років не більш 16 кг; жінок 18 років і більше - 20 кг; чоловіків старше 18 років - 50 кг.

Кріплення вантажів проводиться спеціальними такелажними пристосуваннями, Робота вантажнопіднімальних машин і механізмів допускається під наглядом чергового, а в охоронній зоні високовольтних мереж - під наглядом особи адміністративно-технічного персоналу. Крім того, призначається особа, відповідальне за безпечне переміщення вантажів кранами.

Машини на пневмоході заземлюються (крім робіт із зняттям напруги). Забороняється ставити телескопічну вишку всередині кута, утвореного проводами кутових опор.

Заборонено металеві переносні східці в РУ 200 кВ і нижче; для РУ 330 кВ і вище їхнє застосування дозволене за умови, що вони постійно заземлені, а проводять їх під наглядом відповідальної особи.

Перед початком робіт виконавець робіт особисто переконується в справності механізмів і вантажопіднімальних машин, допоміжних пристосувань. Водіїв машин при допуску до робіт інструктують про порядок проїзду і роботи в зоні високовольтних ліній. Забороняється робота стрілових кранів під високовольтною лінією 0,4...35 кВ, що знаходяться під напругою.

Перед підйомом перевіряють кріплення вантажу і строповку, підняттям його на висоту до 0.5 м.

Ремонтні роботи. Всі машини і механізми заземлюють, крім робіт, що ведуться зі зняттям напруги або поза охоронною зоною.

Тільки з’явиться потенціалу на землі в зоні робіт потрібно віддалитися від неї стрибками на одній нозі або кроками, що не перевищують довжини стопи. При зіскакуванні з висоти (опора, устаткування, машина, споруда), потрібно приземлятися одночасно обома ногами, не торкаючись землі руками. Працювати з телескопічної вишки потрібно стоячи на дні кошика, колиски, закріпившись за них захисним поясом.

При роботі над електроустановками (мережами), що знаходяться під напругою, інструмент і пристосування прив’язують, а стропи монтерських поясів заміняють на ізолюючий.

Роботи на висоті - це ті, що ведуть на рівні вище I м від землі/ До них припускають робітників у віці 18-60 років, які пройшли медогляд, інструктаж і мають відповідну кваліфікацію (не нижче 3-го розряду).

Монтажні роботи поблизу й у діючих електроустановках ведуться по розроблених проектах виробництва робіт, у яких вказують основні заходи безпеки.

Після передачі ремонтниками змонтованої установки без їхнього дозволу не можна проводити електромонтажні роботи. Відповідальність за безпеку монтажних робіт у цеху, на території підприємства несе його керівництво; перед цим обидві сторони розробляють заходи щодо безпечного ведення робіт.

Не припускається ведення монтажних робіт під напругою на струмоведучих частинах. Місця проходів через канави, транспортери і т.п. обладнують містками шириною не менше 0,8 м із бильцями висотою I м.

Небезпечні місця для проведення монтажних робіт /підйом вантажів, конструкцій і т.п. / захищають, вивішуючи попереджувальні плакати або призначають чергових.

Всі металоконструкції, залізобетонні та металеві опори після їхньої установки, а також механізми з електроприводом заземлюють.

Електроінструменти і переносні світильники живляться переважно від окремих трансформаторів із заземленою вторинною обмоткою на 42 В (12 В - при особливо небезпечних умов).

На час монтажу розриваються ланцюги керування і сигналізації (виймаються запобіжники; кінці всіх трансформаторів закорочуються). Не припускається користуватися захисними засобами без клейма про перевірку. Випробування комутаційної апаратури роблять після вилучення людей.

При фазному високовольтних ліній накладається одне заземлення в місці робіт, зона захисту при цьому складає 20 м від заземлення. .При ремонті ВЛ із зняттям напруги накладають заземлення в усіх РУ й у комутаційних апаратів , що секционируют, а такі в місцях виробництва робіт.

Загальні положення. Забороняється:

  • працювати на високовольтних лініях, що знаходяться під напругою, при тумані, дощі, снігопаді, вітрі, грозі й у темноті;

  • від’єднання заземлення опор і тросів при проведенні вимірів на високовольтній лінії, що знаходиться під напругою;

  • при ремонтах із необхідністю роз’єднання проводів, контакт з ізоляторами, опорам і т.д., при перебуванні на ізолюючому пристрої і в інших випадках, коли можливо наведення потенціалів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]