Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дима.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
138.75 Кб
Скачать

6. Визначення вологості грунту

Ґрунти характеризуються певними водними властивостями, такими як водопроникність, водопіднімальна, випаровувальна та водоутримуюча здатності. Водопроникністю називають здатність ґрунту пропускати за одиницю часу певну кількість води з верхніх у нижні горизонти. Процес водопроникності ділять на вбирання та фільтрацію. Вбирання проявляється за неповного насичення ґрунту вологою, тобто тоді, коли пори неповністю заповнені водою, а також включаються сорбційні та капілярні сили. Фільтрація виникає за максимального насичення ґрунту вологою. Вимірюють водопроникність висотою стовпа води, яка просочилась у ґрунт за певний час, і називається ця величина коефіцієнтом фільтрації.

Водопроникність ґрунту залежить від механічного складу і структури ґрунту. Піщані та структурні ґрунти швидше пропускають воду, ніж глинисті і безструктурні. На водопроникність впливає також кількість органічної речовини та колоїдів, які затримують велику кількість вологи.

Водопіднімальна здатність - здатність ґрунту піднімати воду капілярами з нижніх горизонтів у верхні. Швидкість і висота піднімання води залежить від діаметра пор, а значить, від механічного складу і структури ґрунту.

Вода у ґрунті піднімається тим вище, чим тонші капіляри, але швидкість руху води зменшується. Так, у глинистих ґрунтах вода в капілярах піднімається повільно, але на більшу висоту, в піщаних - швидше, але на меншу висоту.

7. Визначення об’ємної і питомої маси грунту

Питома маса грунту — це маса в грамах 1 см3 сухого грунту, тобто грунту без пор, води і повітря.

Циліндричний метод.

У грунт з непорушною структурою врізати металевий циліндр 10см і об'ємом Ідм .

Відкопати грунт навколо циліндра, обережно відрізати його знизу і вийняти циліндр.

Обережно обрізати грунт, що виступає з циліндра, в рівень з його краями.

Циліндр треба закрити кришкою так, щоб грунт не висипався з нього. Після цього циліндр з ґрунтом треба зважити.

Зважити порожній циліндр разом з кришкою.

З ґрунту, що досліджується, взяти зразок для визначення вологості.

Знаючи вагу порожнього циліндра і вагу його із ґрунтом розрахувати вагу взятого об'єму ґрунту.

Знаючи вологість ґрунту, обчислити вагу абсолютно сухого ґрунту.

Об'ємною масою частинок грунту (уч, г/см3) називається відношення маси частинок грунту, висушеного при температурі 100-105 ° С до сталості маси, до їх обсягу. На відміну від визначення об'ємної маси скелета грунту при визначенні об'ємної маси частинок враховують тільки їх обсяг без об'єму пор в грунті Об'ємну масу частинок грунту визначають за ГОСТ 5181-64, а при початкових стадіях проектування приймають значення цієї характеристики рівними (в г/см3): для пісків 2,65, супісків 2,67, суглинків 2,70, глин 2,74.

Про щільності грунту можна судити також за його пористості. Під пористістю розуміють обсяг пір в одиниці об'єму грунту, виражений в долях одиниці. Пористість може бути також оцінена відношенням об'єму пор до об'єму частинок у зразку. Це відношення називається коефіцієнтом пористості.

До Ілам відносяться глинисті грунти, що утворилися в початковій стадії свого формування як структурний осад у воді при наявності мікробіологічних процесів і мають у природному складення вологість, що перевищує вологість на кордоні плинності.

У глинистих грунтів четвертинного віку різного походження, крім еолових і моренних утворень, коефіцієнт пористості змінюється в межах: для супісків 0,45 - 0,75, суглинків 0,45-1,00, глин 0,55-1,05. Він дорівнює або більше у мулів супіщаних 0,9, суглинних 1,0 і глинистих 1,5.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]