Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osnovnoe.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
757.76 Кб
Скачать

7.Визначення потреб персоналу різних категорій.

Обгр-ня вир-ї прог-ми підроз-в труд-ми рес-ми обмеж-ся тими категоріями праців-в, кіл-ть яких зал-ть від обсягу і стр-ри вир-ва. Це переважно роб-ки. Кіл-ть роб-в на роботах з нормованою трудом-тю визнач-ся за форм-ю:

де ЧСП – середня спискова кіл-ть робіт-в; ТПЛ – пл-ва труд-ть робіт у нормованих людино-год-х; ТП – фонд часу роботи одного прац-ка в пл-му періоді, год.;kH – коеф-т вик-ня норм.

Фонд часу роботи одного середньоспис-кового робіт-ка визн-ся на основі кіл-ті роб-х днів у пл-му періоді, передбач-х законом невиходів на роботу і середньої трив-ті роб-го дня.

ТП = ДП·tд.c , де ДП – середня кіл-ть днів виходу на роботу в пл-му пер-ді одного роб-ка; tд.c – сер-ня трив-ть роб-го дня, год. Сер-ня кіл-ть днів виходу на роботу (реал-й роб-й час в днях) обчис-ся на основі кіл-ті роб-х днів у пл-му періоді за календарем (ДР) і середньої кіл-ті днів невиходів згідно з труд-м законодавством (відпустки, хвороба та ін.) – ДН, тобто ДП = ДРН. Втрати роб-го часу:

h = (1- ) 100,

де h - втрати роб-го часу у %-х. Коли виг-ся один вид прод-ї або викон-ся однорідна робота, кіл-ть роб-ків можна визн-ти за нормами виробітку.

,

де N – пл-й обсяг прод-ї (роботи) у натур-му вимірі; Вд – денна норма вир-ку одного роб-ка у натур-му вимірі. Кіл-ть роб-ків за нормами обслуг-ня визнач-ся за форм-ю: ,

де ЧЯВ – явочна кіл-ть роб-в; m-кіл-ть устат-ня (робочих місць), що потреб-ть обслуг-ня; mн - норма обслуг-ня, кіл-ть устат-ня, яку має обслуг-ти один робітник; kЗ-кіл-ть змін роботи. Кіл-ть роб-ків за роб-ми місцями обчис-ся так: де mП – кіл-ть роб-х місць, на яких пост-но пов-ні бути роб-ки.

Явочна кіл-ть робків перерах-ся у спискову чис-ть збільш-м її згідно з % втрат роб-го часу h.

16.Планування собівартості продукції підрозділів під-ва.

При пл-ні соб-ті слід відрізняти соб-ть окр-х вир-в (калькуляції) і соб-ть заг-го обсягу гот-ї (кінцевої) прод-ї. , заг-на соб-ть прод-ї:

СК = СЗ Н2 – СН1,

д е СК – соб-ть кінцевої прод-ї підрозділу за пл-й період, грн.; СЗ – заг-ні вит-ти підрозділу за кошторисом, грн.; СН1Н2 – соб-ть залишків незавер-го вир-ва відповідно на поч-к і кінець пл-го періоду, грн. Однопрод-ве ви-во може мати 2 різновиди: -весь продукт однорідний, однієї споживної (експлуатац-ї) якості й складн-ті виг-ня (цегла, вугілля та ін.); -прод-т має різні вар-ти якості, властив-й, що потреб-ть різних вит-т часу і/або ресурсів (цемент, пиво, коньяк і т.п.). В першому вип-ку кальк-ня здійс-ся методом прямого ділення вит-т на обсяг прод-ї.

, де СК – заг-ні вит-ти, віднесені на кінцеву прод-ю за пл-й пер-д (в повній сумі або за кальк-ми статтями чи ел-ми вит-т), грн.; N - обсяг готової прод-ї за пл-й період у натур-му вимірі. У другому випадку, тобто коли продукт має різні рівні якості чи властивості, кальк-ня здійс-ся за коеф-ми еквівал-ті. В багатопрод-му ви-ві:

де СО.В – загальновир-чі вит-ти на один виріб (калькуляційну 1-цю), грн.; СО.З – осн-на з\п вир-х роб-в на 1 виріб, грн.; РВ – віднош-ня загальновир-х вит-т до осн-ї з\п, %. Найобгр-м є обчис-ня вит-т на утримання і експлуат-ю машин та устат-ня на 1 виріб залежно від часу його обробки і соб-ті однієї машино-години роботи конкрет-го устат-ня. Ви-ти на 1 маш-годину роботи:

,де m – кіл-ть груп устат-ня, на якому оброб-ся вироби; СМ-Г j – соб-ть машино-години роботи устат-ня j–ої групи, грн.; tj - зат-ти часу в машино-год-х на обробку виробу на j–й групі устат-ня. Вит-ти на орг-ю і упр-ня вир-м: СО.О= СГ · t, де СО.О – вит-ти на орг-ю і упр-ня вир-м на 1 виріб; СГ – вит-ти на орг-ю і упр-ня виробництвом на 1 людино- або машино-годину по вир-му підрозділі, грн.; t – трудом-ть (машиноміст-ть) певного виробу, год. Коли підроз-л має статус центру приб-ку, вел-на останнього визнач-ся за форм-ю: П = ВК – СК, де П – приб-к підроз-лу за певний пер-д, грн.; ВК – випуск кінцевої прод-ї підроз-лу в установл-х ціна, грн.; СК – соб-ть кінцевої прод-ї підроз-лу, грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]