Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
osnovnoe.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
757.76 Кб
Скачать

9. Конкурентоспроможності потенціалу п-ва,її рівні і класифікація методів оцінки

Конкурентоспроможність пот п-ва – комплексна порівняльна характеристика, яка відображає рівень переважання сукупності показників оцінки можливостей п-ва, що визначають його успіх на певному ринку за певний проміжок часу стосовно сукупності аналогічних показників п-в-конкурентів. Для оцінки конкурентоспроможності пот п-ва використовуються різні методи, які класифікуються:1) за напрямком формування інформаційної бази: критеріальні за інформаційну базу беруть абсолютні натуральні або вартісні значення ключових показників (найточніші), експертні базуються на думці досвідчених фахівців. 2) за способом відображення кінцевих результатів: графічні, математичні базуються на факторних моделях оцінки, які полягають у розрахунку 1 інтегрального показника або кількох цифрових значень показників, за якими формується остаточна оцінка (найточніші); логістичні базуються на логічних припущеннях. 3) за можливістю розробки управлінських рішень: одномоментні оцінюють фактичний стан справ, стратегічні уможливлюють на лише оцінку конкурентоспроможності пот п-ва на конкретну дату, а й розроблення стратегічних заходів з його поліпшення. 4) за способом оцінки: індикаторні ґрунтуються на використанні системи індикаторів, за допомогою яких проводиться оцінка; матричні.

10. Індикаторний метод оцінки конкурентоспроможності пот п-ва за економічними і соціальними стандартами.

Індикаторні методи ґрунтуються на використанні системи індикаторів, за допомогою яких проводиться оцінка конкурентоспроможності пот п-ва і країни в цілому. Індикатор – сукупність характеристик, які дають змогу описати у формалізованому вигляді стан параметрів певного об’єкта, що досліджується. Цей метод дає можливість інтегрально оцінити конкурентоспроможність пот п-ва з економічного і соціального боку. Стандарти конкурентоспроможності пот п-ва поділяють на економічні і соціальні. Оцінка за економічними стандартами проводиться за такими індикаторами: індикатор використання ресурсів – співвідношення між коеф доходів п-ва (чистий прибуток \ відрах до бюджету і соц фонди) та коеф ресурсів п-ва (ресурси авансовані п-вом \ ресурси застосовані п-вом); і використання праці – співвідношення чистого прибутку і вартості робочих місць (середньорічна вартість основних фондів \ середньорічна кількість робочих місць); і місткості ринку – співвідношення балансового прибутку п-ва і прибуткової місткості ринку даного товару (яка визначається сукупним грошовим попитом на товар за відрахування тієї умовної частини попиту, яка спрямовується на відшкодування втрат на в-во і реалізацію товару; і дохідності – співвідношення валового доходу у розрахунку на 1 робітника, включаючи власників п-ва, і аналогічного доходу, який отримується в комерційній сфері діяльності в цілому в економіці країни; і використання часового ресурсу – співвідношення між часом, за який вимірюється отриманий валовий дохід п-ва, і часом, який необхідний для збільшення цього показника вдвічі. Наведені показники зіставляються з нормативними або фактичними показниками конкурентів. Усі показники повинні мати якомога більше значення. Будується матриця конкурентоспроможності пот п-ва, у якій відображаються відносні величини вибраних індикаторів і їх відсотково-бальне вираження. Формула розрахунку загального фактичного рівня конкурентоспроможності пот п-ва за економічними стандартами має вигляд:

Велику роль в оцінці конкурентоспроможності пот п-ва відіграють соціальні стандарти, тобто нормативи, які характеризують соціальну конкурентоспроможність пот п-ва. Ця оцінка базується на результатах 4 індикаторів: рейтинг споживачів, діловий рейтинг, рейтинг престижу, міжнародний рейтинг. Порівнюючи сумарні бали власних рейтингів і рейтингів конкурентів, отримуємо показник, який відображає рівень конкурентоспроможності пот п-ва за соціальними стандартами. Формула:

Питання з інновацій

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]