Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VSTP_EKZAMEN_zhurn.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
157.7 Кб
Скачать

Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля "затверджую"

Ректор ……………………….. О.Л. Голубенко

“…….”………… 2012 р.

Пояснювальна записка

щодо проведення фахового вступного випробування для осіб, які вступають на навчання за освітньо-професійними програмами підготовки СПЕЦІАЛІСТІВ або МАГІСТРІВ зі спеціальності

Журналістика

на базі раніш здобутого освітньо-кваліфікаційного рівня бакалавр або спеціаліст

Пояснювальна записка складається з:

  • Програми фахових вступних випробувань;

  • Вимог до рівня підготовки вступників;

  • Переліку рекомендованої літератури;

  • Критеріїв оцінювання;

  • Порядку проведення фахового випробування.

Луганськ, 2012

Програма фахових вступних випробувань

Програма розроблена на основі

програми державної атестації студентів

СНУ ім. В.Даля за напрямом

спеціальність „Журналістика”

Політика, преса, влада

Свобода слова і сучасна демократизація суспільства. Суспільство і ЗМІ, проблеми взаємної відповідальності. Закони України про пресу, особливості їх застосування в сучасних умовах. Відображення політичних процесів у масмедіа. Політична культура журналіста. Політичні партії, громадські об’єднання та ЗМІ. Конституційно-правовий статус діяльності ЗМІ. Плюралізм думок та неупередженість журналіста. Журналістська етика. Принципи державної економічної підтримки масмедіа в Україні. Преса і бізнес. Розподіл ЗМІ за формою власності: державна, громадська та комерційна преса. Проблеми економіки масмедіа в ринкових умовах. Масмедіа як четверта влада і показник демократизації суспільства та держави.

Основи журналістики

Історичні передумови появи журналістики у громадському суспільстві. Виникнення журналістики в Європі. Зародження журналістики в Україні, історичні етапи її становлення та розвитку. Життя і творчість М. Максимовича, М. Костомарова, Б.Грінченка. Преса України в часи визвольних змагань українського народу (1917-1921рр.) Специфіка часописів „Русалка Дністровая” та „Киевский телеграф”. Еволюція комунікації від „традиційних” ЗМІ до конвергенції масмедіа.

Система й підсистеми масової комунікації. Теорія масової комунікації та її складові. Види комунікації. Визначення поняття інформації. Вимоги до інформації. Методи аналізу інформації та масової комунікації: контент-аналіз, моніторинг, анкетування, інтерв’ювання. Поняття медійного (комунікативного) простору. Сучасна медійна міфологія. Комунікативні аспекти PR. Інформаційні війни та рекламні компанії. Маніпуляція громадською свідомістю, негативні наслідки маніпулятивних технологій. Поняття медіакультури. Модернізм і постмодернізм як епохи медіакультури. Процеси глобалізації медіапростору. Функції журналістських текстів. Громадянська позиція журналіста.

Типологія жанрів журналістики. Жанроутворюючі ознаки. Інформаційні жанри (замітка, звіт, інтерв’ю, репортаж); методика роботи над окремими текстами і використання технічного обладнання. Аналітичні жанри (кореспонденція, стаття, огляд, рецензія, лист); специфіка їх функціювання у місцевих ЗМІ; роль журналіста у підвищенні ефективності медійних матеріалів. Художньо-публіцистичні жанри ( нарис, замальовка, есе, епістолярій, фейлетон, памфлет, гумореска, анекдот); їх особливості та внутріжанрові різновиди; засоби різкого викриття негативних явищ життя: сатира, гротеск, сарказм, іронія, гумор. Взаємодія та взаємоперехід журналістських жанрів на сучасному етапі. Специфіка трансформації жанрів залежно від галузі ЗМІ.

Окремі галузі ЗМІ

Друковані й електронні масмедіа, їх схожість і відміності. Редакція: її структура і штатний розклад, функціональні обов’язки та спеціалізація журналіста, редакційна колегія і її права, планування й бюджетування, критерії оцінки журналістської роботи. Газети і часописи: типологія (у тому числі „глянець”), змістовна модель (її наповнення та варіювання), випуск, макетування, верстка, техніка оформлення, принципи співвідношення вербального й візуального ряду, рубрикатор, заголовки, анонси, лід, зворотний зв’язок з читачем. Сучасний стан телебачення, радіо й Інтернету України. Структура державної телерадіокомпанії і інформаційно-музичних радіостанцій (телеканалів), вивчення теле-, радіоаудиторії; форми радіомовлення та телепоказу, специфічні жанри теле- й радіожурналістики, переосмислення „традиційних” жанрів. Специфіка побудови інформаційного радіоповідомлення, радіоогляду преси, радіодискусії, журналістського радіорозслідування, радіонарису, радіофейлетону. Зйомка та монтаж відеоопитування, інформаційного сюжету, теленарису. Студійний запис телебесіди, інтерв’ю, ток-шоу. Порівняльний аналіз телевізійних програм. Специфіка комунікації в Інтернет-агенціях України та Луганської області: голосування, опитування, коментар, чат, форум. Розважальні Інтернет-видання і розповсюдження маскульту. Побудова стрічки новин. Просування інформаційного продукту у медійному полі. Масмедіа і PR. Загальна проблематика та структура медійних виступів залежно від галузі ЗМІ.

Творча майстерність журналіста

Об’єктивний факт як основа і мета журналістської творчості. Методи отримання та перевірки інформації в ЗМІ. Мистецтво осмислювання фактів у журналістиці. Публіцистика й художня література: спільне й специфічне. Художній образ як осереддя ідеї, теми, проблеми, стилю. Текст як підґрунтя діалогу. Комунікативні та естетичні вимоги до побудови текстів різних типів (вербального і аудіовізуального). Стадії роботи над журналістським матеріалом. Функції заголовочного комплексу. Цілісність сприйняття журналістського твору реціпієнтом. Сюжет. Композиція. Фабула. Конфлікт. Авторитет газетяра. Вимоги до майстерності фотожурналіста. Імідж радіо- і телеведучого та його складові: єдність зовнішніх і внутрішніх, випадкових і суттєвих рис. Професійні якості та амплуа ведучого ток-шоу. Психотехнології в журналістському спілкуванні. Естетика телевізійного екрану. Драматургія теле- і радіопрограм. Принципи професійної мови теле- і радіожурналіста. Творче використання законів риторики у спілкуванні з аудиторією. Значення неповторності творчої індивідуальності журналіста. Приклади вершинних досягнень видатних журналістів сучасності. Майстерність у Інтернет-спілкуванні. Журналістика екстремальних подій.

Рекламознавство та Паблік рілейшнз .

Реклама: визначення, сутність, функції, види. Рекламний текст: зміст і форма, особливості мови рекламних текстів, вербальні та невербальні засоби подання інформації. Канали й засоби розповсюдження реклами. Переваги та недоліки кожного каналу. Public relations: визначення, причини виникнення, функції (зв’язок з менеджментом), види. Близкість рекламних та PR-заходів. Специфіка діяльності менеджера PR, спічрайтера, іміджмейкера, прес-секретаря, рекламіста, перемовника, психотерапевта та ін. Значення PR-менеджменту для економіки та політики.

Вимоги до рівня підготовки вступників

Учасник іспиту повинен:

Знати

  • знати історію журналістики, головніше за все – української, розуміти її зв'язки з розвитком світової цивілізації;

  • усвідомлювати сучасну теорію комунікації;

  • мати уявлення про формування системи журналістики, її типології;

  • розуміти історичні тенденції розвитку форм і методів подачі матеріалів, еволюції жанрів;

  • знати творчість провідних майстрів публіцистики, відомих журналістів;

  • мати уявлення про місце і роль журналістики в суспільстві, про правові та морально-етичні засади журналістської діяльності;

  • розуміти особливості процесу журналістської творчості, систему її методів;

  • знати сучасні інформаційні та комунікаційні системи;

  • знати специфіку випуску різних типів видань, підготовки радіо- і телепрограм;

  • знати економічні засади діяльності засобів масової інформації;

  • мати уявлення про різноманітність форм економічної діяльності засобів масової інформації.

Вміти

  • уміти здобути необхідну інформацію про дійсність і подати в журналістському творі адекватну картину цієї дійсності;

  • орієнтуватися в тематичному, жанровому, методологічному напрямках в межах одного газетного номера чи однієї публікації;

  • самостійно приймати і захищати рішення творчого і технологічного характерів і бачити шляхи їх виконання;

  • володіти принципами журналістської етики;

  • доречно й доцільно користуватися головними законами України про пресу та інформацію.

Голова атестаційної комісії доц. Міронова Т.А.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]