Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ.txt.rtf
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
521.52 Кб
Скачать

13. Поняття соціального статусу, види та символи статусу

СОЦІАЛЬНИЙ СТАТУС (лат. status - становище) - співвідносні положення індивіда або соціальної групи в соціальній системі, що визначається за рядом ознак, характерних для даної системи. С.С. як елементи соціальної організації суспільства складно скоординовані і ранжуються щодо пануючої системи цінностей, що додає їм особливу значущість у громадській думці, престиж. С.С. залежить від соціальних визначень реальності в цілому і сам є соціально олределенним, усвідомлюється особистістю як об'єкт орієнтації соціальної дії. Статус визначає, по-перше, де саме - в якiй соцiальнiй позицiї - людина,"включена" до суспiльства, "з'єднана" з ним. По-друге, статус визначає, як саме людина має поводитися з iншими людьми - представниками iнших статусiв. Кожен С.С. - Перш за все оцінка, домагаючись якої суб'єкт засвоює соціальні норми й уявлення, що фіксуються як приписана даному положенню сукупність прав та обов'язків, реалізація яких формує соціальну роль (Р. Лінтон). Розрізняють приписуваний – сук-сть харак-к, що зумовлені обставинами, які перебувають поза контролем.(отриманий незалежно від носія, з народженням), вони зумовлені статтю, расовою, етнічною приналежністю; і досягнутий, пов'язаний з активністю суб'єкта за його набуття; а також особистий, що визначає положення суб'єкта в системі міжособистісних відносин (особливо в малій групі) в залежності від визнання його особистісних якостей. Оскільки кожен учасник соціальних взаємодій вписаний в систему різноманітних зв'язків і діяль-ності з приводу забезпечення соціальних функцій, то суб'єкт одночасно займає кілька статусних позицій. Можливе розбіжність вимагає переваги однієї С.С. іншому або призводить до конфлікту як між ними, так і між суб'єктивно визначеними С.С. і об'єктивно (інтерсуб'єктивної) предзаданнимі (Парсонс).

під статусом індивіда варто розуміти суму всіх статусів, які він займає. Він означає позицію індивіда по відношенню до всього с-ва. Статус, на відміну від індивіда, який може його обіймати, виявляється просто сукупністю прав і обов'язків.

Приписувані статуси-це статуси, якими індивіди наділені без урахування їх схильностей і здібностей. Вони в принципі передбачувані і підготовка до них починається з самого народження. Досягнені ж статуси такі, що, як мінімум, вимагають особливих якостей, але не обов'язково зводяться до них. Вони не закріплюються за індивідами з самого народження, але відкриті для заповнення на основі конкуренції і особистих зусиль. Більшість статусів в будь-якій соціальній системі відносяться до написаним типу, і зокрема ті, що пов'язані з повсякденними заняттями практично без винятку належать до цього типу.(лінтон)

Приписуваніі і досягнені статуси принципово різні, але, незважаючи на це, вони можуть взаємодіяти і перетинатися. Наприклад, чоловікові значно легше досягти статусу президента чи прем'єр-міністра, ніж жінці. Те ж, правда в меншій мірі, можна сказати про можливості досягнення високих статусів сином великого керівника, з одного боку, і сином селянина - з іншого. Основне соціальне становище в суспільстві (соціально-класовий статус) є частково приписуваним (тобто відображає статуси батьків) і частково досягненим за допомогою здібностей і прагнень самого індивіда. У багатьох відносинах межа між припис і досягнут статусами чисто умовна, але концептуальне з їх розділення дуже корисно для вивчення цих соціальних феноменів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]