Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
187.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

5. Права та обов'язки начальника відділу дізнання Держпожбезпеки мнс України:

5.1. Здійснює в межах компетенції керівництво всіма територіальними та місцевими органами дізнання і контроль за їх роботою з проведення пожежно-технічних розслідувань, попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

5.2. Начальник відділу дізнання Держпожбезпеки МНС України має право:

у межах своєї компетенції порушувати кримінальні справи про пожежі і порушення протипожежних правил та доручати дізнання уповноваженій на це особі, керуючись правилами кримінально-процесуального законодавства;

забезпечувати повне, усебічне, об'єктивне прийняття рішень у кримінальних справах про пожежі і порушення протипожежних правил з дотриманням установлених законом строків;

перевіряти матеріали (справи) про пожежі, які перебувають у провадженні підлеглих, у територіальних та місцевих органах дізнання, а також матеріали попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та злочини, пов'язані з ними;

здійснювати контроль за організацією проведення попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі та дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил;

затверджувати в межах своєї компетенції відповідні документи;

брати участь у процесуальних діях у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, що проводяться підлеглими йому особами;

провадити дізнання.

Указівки начальника відділу дізнання є обов'язковими для виконання особою, яка здійснює дізнання. У межах своєї компетенції забезпечує також виконання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил постанов і доручень слідчого, що перебувають у його провадженні.

5.3. На підставі аналізів результатів службової діяльності територіальних та місцевих органів дізнання, даних про зміни в оперативній обстановці з пожежами вносить керівництву МНС України та Держпожбезпеки пропозиції щодо своєчасного реагування на негативні тенденції та їх попередження, поширення передового досвіду, здійснення виїздів з метою контролю та надання практичної допомоги.

5.4. У межах своєї компетенції готує проекти нормативно-правових актів, методичних рекомендацій, оглядів, пропозицій з питань організації роботи органів дізнання, розробляє заходи щодо поліпшення даного напрямку роботи, які в установленому порядку подає на підпис, та здійснює контроль за їх виконанням.

5.5. Готує аналітичні матеріали та довідки на заслуховування заступників начальників Головних управлінь (управлінь) МНС України з наглядово-профілактичної діяльності, начальників територіальних підрозділів дізнання щодо організації та результатів роботи органів дізнання.

5.6. Уносить пропозиції керівництву МНС України та Держпожбезпеки щодо скасування актів керівників територіальних органів управління МНС України про організацію роботи органів дізнання, які суперечать чинному законодавству.

5.7. Організовує виконання законів, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, інших нормативно-правових актів, а також відповідних доручень з питань дотримання законності при проведенні попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі, провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

5.8. Планує виїзди працівників відділу дізнання у відрядження з метою контролю та надання практичної допомоги, проводить їх інструктаж, аналізує ефективність їх роботи в службових відрядженнях та вжиті ними заходи.

5.9. Організовує роботу, спрямовану на зміцнення законності при проведенні попередніх перевірок заяв та провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, а також службової дисципліни серед працівників органів дізнання.

5.10. Організовує службові розслідування за фактами порушення кримінально-процесуального законодавства та прийняття органами дізнання необґрунтованих рішень при розгляді заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі, провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

За фактами пожеж на об'єктах різних форм власності, підконтрольних органам державного пожежного нагляду, проводить службові розслідування щодо повноти організації профілактичної роботи інженерно-інспекторським складом на зазначених об'єктах.

5.11. Уносить пропозиції керівництву МНС України та Держпожбезпеки щодо вжиття заходів до усунення недоліків і накладення на працівників органів дізнання дисциплінарних стягнень або їх заохочення.

5.12. Розробляє та подає в установленому порядку на погодження до відповідних прокурорів, служб Міністерства внутрішніх справ України заходи щодо вдосконалення взаємодії органів дізнання в системі МНС України з органами прокуратури та внутрішніх справ у провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, відповідно до наказу МВС/МНС від 26.08.2003 N 943/302 [z0829-03].

5.13. Забезпечує взаємодію органів дізнання з іншими структурними підрозділами територіальних органів управління МНС України, галузевими службами органів внутрішніх справ, а також їх участь у проведенні спільних заходів щодо провадження дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил.

5.14. Начальник відділу дізнання Держпожбезпеки МНС України відповідно до покладених на нього функцій зобов'язаний:

щоденно ознайомлюватися з оперативною обстановкою з пожежами;

за дорученням керівництва виїжджати на пожежі для провадження дізнання у справах, організації належного проведення оглядів місць виникнення пожеж;

організовувати роботу, спрямовану на зміцнення законності при проведенні попередніх перевірок заяв, повідомлень та іншої інформації про пожежі, провадженні дізнання у справах про пожежі і порушення протипожежних правил. Проводити службові розслідування за фактами порушення законності та вживати заходів щодо усунення недоліків;

постійно контролювати законність та обґрунтованість прийнятих рішень у справах про пожежі і порушення протипожежних правил, якість і своєчасність виконання процесуальних дій.