Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pr_690.doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
30.09.2019
Размер:
2.45 Mб
Скачать
    1. Знищення спалюванням непридатних порохів і вибухових речовин

      1. Непридатні нітроцелюлозні і димні порохи, ВР без оболонок знищувати тільки спалюванням (у спеціально обладнаних печах).

Майданчики для спалювання порохів (ВР) повинні бути розташовані на відкритих місцях підривних полів.

Майданчики, призначені для спалювання великих кількостей пороху, повинні бути віддалені від:

  • лісу — не менше ніж на 300 м;

  • житлових будівель — не менше ніж на 1,5 км;

  • пунктів робіт — не менше ніж на 1 км;

  • порожньої тари — не менше ніж на 80 м.

Порохи від реактивних снарядів спалювати в спеціально обладнаних ямах розміром 5х3 м і глибиною не менше 2 м.

Розвантажений транспорт зупиняти не ближче 90 м від майданчика.

      1. Спалювання великих закладок порохів здійснювати за дозволом місцевих органів Мінекології України в осінньо-весняний період; навесні — до сходу снігового покриву.

Організація вантажно-розвантажувальних робіт при закладці порохів (ВР) на майданчик (установка устаткування, транспорту) повинна передбачати можливість термінової евакуації особового складу (техніки) у випадку несподіваного загоряння.

      1. Спалювання порохів (ВР) проводити в такому порядку:

  • розсипати порох (ВР) по майданчику;

  • прокласти порохову доріжку;

  • підпалити порохову доріжку;

  • оглянути майданчик після спалювання пороху (ВР) і підготувати його для повторного спалювання.

      1. На майданчику для спалювання порохів (ВР) дозволяється знищувати порохи в кількостях, визначених за узгодженням з регіональними органами Мінекології України.

Спалювання зарядів у картузах без вилучення запалювачів з ДРП забороняється.

      1. Нітроцелюлозний порох (ВР) висипати на майданчик спалювання рівним шаром. Товщина шару повинна бути не більше:

  • 25 см6 — для артилерійських порохів;

  • 25 см6 — для мінометного, гвинтівкового, пістолетного пороху і пороху для холостих боєприпасів;

  • 10—15 см9 — для тротилу;

  • 10 см6 — для ВР на основі гексогену.

      1. Запалювання пороху (ВР) на майданчику спалювання робити електричним способом за допомогою доріжки з нітроцелюлозного пороху, електрозапалювача і підривної машинки.

До порохової доріжки підвести електропровідну мережу, приєднати електрозапалювач до кінців провідників, укласти і закріпити запалювач у мішечку з порохом, після чого за допомогою дерев'яного кілочка закріпити мішечок із запалом у кінці порохової доріжки.

      1. Переконавшись, що порох (ВР) до спалювання підготовлений і на підривному полі нікого нема, керівнику робіт (в укритті) приєднати підривну машинку до електропровідного кола і здійснити запалювання.

Перед запалюванням і в період горіння пороху всі люди повинні знаходитися в укритті, розташованому на відстані не менше 200 м від майданчика.

Для прокладання порохової доріжки використовувати зернистий артилерійський порох. Застосовувати з цією метою димний порох, а також нітроцелюлозні дрібнопластинчаті і трубчасті порохи забороняється.

      1. За неможливості здійснити запалювання нітроцелюлозного пороху електричним способом (відсутні електрозапалювачі, підривна машинка) порохову доріжку слід прокладати завдовжки не менше 40 м. У кінці доріжки укласти і закріпити запалювальний (жевріючий) гніт. Довжина гноту повинна бути не менше 5 см.

Запалювання приєднаного до кінця порохової доріжки гноту здійснює особисто керівник робіт, після чого він повинен піти в укриття.

В усіх випадках запалювання порохової доріжки здійснювати тільки з підвітряного боку.

Здійснювати спалювання порохів (ВР) при вітрі швидкістю більше 10 м/с забороняється.

      1. Через 20 хв. після згоряння пороху (ВР) майданчик спалювання полити водою, оглянути та зібрати для повторного спалювання незгорілі зерна пороху (ВР).

Спалювання чергової закладки пороху (ВР), як правило, проводити на іншому (запасному) майданчику.

Повторне спалювання нітроцелюлозного пороху (ВР) проводити лише після ретельного огляду майданчика спалювання на відсутність жевріючих часток і не раніше ніж через 2 год. з моменту поливання майданчика водою.

      1. Для спалювання димного пороху необхідно насипати його на майданчик рівною доріжкою завширшки не більше 10 см і завтовшки не більше 3 см.

Перед запалюванням і в період горіння пороху всі люди повинні знаходитися в укритті, розташованому на відстані не менше 200 м від майданчика спалювання.

      1. Вироби з димного пороху в металевих оболонках (КВ, ЗТН, ПП, сповільнювачі тощо) випалювати в бронепечах чи бункерах вищезазначеним методом.

Рисунок 4 - Розташування основного та запасного майданчиків під час чергового спалювання, м:

при напрямку вітру, що збігається зі стрілкою А, чергове спалювання порохів (ВР) проводити на майданчику а;

при напрямку вітру, що збігається зі стрілкою Б, чергове спалювання порохів (ВР) проводити на майданчику б.

Окремі запалювачі й інші вироби з димного пороху в тканинних і паперових оболонках спалювати на відкритих майданчиках з дотриманням вищезазначених вимог.

      1. Підготовку майданчика для повторного спалювання димного пороху здійснювати так само, як і для спалювання нітроцелюлозного пороху.

      2. Після спалювання виробів з димного пороху необхідно ретельно оглянути майданчик на відсутність жевріючих часток.

Спалювання чергової закладки димного пороху здійснювати на іншому (запасному) майданчику.

Забороняється засипати димний порох на майданчик, не просохлий після поливання.

      1. Масове знищення нітроцелюлозних порохів здійснювати на пунктах зі спалювання їх безпреривним методом відповідно до допуску регіональних органів Мінекології України.

Пункт зі спалювання порохів безперервним методом слід розміщати на відкритому майданчику розміром 100x50 м, очищеному від трави і пальних матеріалів.

Дно ями, де згоряє порох, повинне бути добре утрамбованим чи викладеним цеглою.

Захисний екран зводиться з вогнетривкої цегли чи металевих ящиків, заповнених піском. Висота екрана - не менше 2,5 м.

Відстань від нижнього краю жолоба, яким порохи зсипаються в багаття, до дна ями повинне бути не менше 2 м.

Довжина ланцюгового двобалкового конвеєра повинна бути не менше 36 м. До ланцюгів конвеєра кріпляться лотоки з оцинкованого заліза. Відстань між лотоками 3-4 м. Швидкість конвеєра не повинна перевищувати 40 м/хв.

Для забезпечення необхідної безпеки робіт на пункті швидкість конвеєра і відстань між лотками необхідно підбирати таким чином, щоб чергова порція пороху потрапляла в багаття за екраном лише після того, як попередня згорить.

Майданчики змінного запасу порохів, що підлягають спалюванню, і порожньої тари розташовувати не ближче 100 м від екрана.

Подавання електроенергії до ланцюгового конвеєра повинне здійснюватися підземним кабелем. При цьому кінцеву опору повітряної електролінії встановлювати на відстані не менше 25 м від місця завантаження пороху в лотки і 50 м від екрана.

Живильний пункт із пускачем для вмикання і вимикання конвеєра повинен знаходитися на відстані не менше 5 м від місця завантаження лотоків.

      1. Перед початком роботи пункту в ямі за екраном розпалити багаття з сухих дров. Для розпалювання багаття можна використовувати непридатний папір, промаслені ганчірки, дерев’яні стружки і тріску. Застосовувати для розпалювання багать порох забороняється.

Переконавшись, що багаття за екраном розгорілося і всі люди знаходяться на безпечній відстані, керівник робіт дає дозвіл на ввімкнення ланцюгового конвеєра і завантаження лотків порохом.

Під час роботи пункту підходити ближче 30 м до місця спалювання пороху (екрана) забороняється.

      1. Роботу на пункті спалювання порохів безперервним методом здійснювати в такий спосіб. З майданчика змінного запасу ящики (короби) з порохом подати на рольганги; ящики подавати групами по 2—3 ящики з інтервалами між групами не менше 5 м.

За допомогою коловорота зі сталевою викруткою і спеціальним ключем з кольорового металу відкрити кришки футлярів і кришки коробів. На робочому місці дозволяється мати не більше двох ящиків з порохом.

Розкритий ящик подавати рольгангом до місця завантаження пороху на ланцюговий конвеєр. Вийняти порох з коробу і завантажити його в лотки ланцюгового конвеєра, що рухаються. У кожен лоток завантажувати не більше 5 кг нітроцелюлозного пороху. Порох розсипом завантажувати в лотки за допомогою совків з кольорового металу. Не допускати розсипання зерен пороху. Для уловлювання зерен пороху, які випадково впали при завантаженні, встановити лист з водою. На робочому місці мати не більш одного короба з порохом.

Не допускати нагромадження порожньої тари на пункті, прибирати її щодня.

      1. Після закінчення роботи пункту яму за екраном полити водою й оглянути, зібрати для повторного спалювання незгорілі зерна пороху.

Залишати порох у лотках на ланцюговому конвеєрі під час перерв у роботі і після закінчення роботи забороняється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]