Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лабораторний практикум - основи метрології, ста...doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
2.73 Mб
Скачать

Лічильника газу

Похибки вимірювань роторних лічильників визначаються втратами в зазорах, між роторами, між роторами і корпусом. Через це під час малих витра­тах за рахунок падіння тиску на виході лічильника відносно тиску на його вході частина газу може проходити через лічильник невиміряною.

1 – без резонансних коливань;

2 – з резонансними коливаннями

Рисунок 6. 6 – Типова крива залежності величини похибки роторного лічильника від витрати

Недоліком роторних лічильників є нерівномірність переміщення газу в межах одного оберту і, як наслідок, виникнення пульсацій витрати та тиску [20].

МЕМБРАННІ ЛІЧИЛЬНИКИ ГАЗУ

Мембранні лічильники призначені для вимірювання об’єму газу під час витрат до 40 м3/год. Вони відрізняються від лічильників газу інших типів широкими діапазонами вимірюваних витрат до 1:100.

Будова мембранних лічильників газу

Лічильники газу мембранні в загальному складаються із наступних складових (рис. 6.7):

- вимірювального механізму 1;

- золотникового розподілювача 2;

- кривошипного механізму 3;

- відлікового пристрою барабанного типу 4;

- корпусу 5.

Рисунок 6. 7 – Будова мембранного лічильника газу на прикладі лічильника Gallus 2000

Вимірювальний механізм складається із вимірювальних камер, які розді­лені рухомими мембранами. Мембрани обмежують одну від одної на дві вимі­рювальні камери. Лічильники під’єднуються до газопроводу за допомогою штуцерів. Лічильники бувають двох виконань: одноштуцерні і двохштуцерні. Відліковий пристрій знаходиться за простором, заповненим газом.

ПРИНЦИП ДІЇ МЕМБРАННИХ ЛІЧИЛЬНИКІВ

Вимірювання об’єму газу мембранними лічильниками відбувається шля­хом почергового заповнення і спорожнення вимірювальних камер газом за до­помогою золотникового розподілювача, який приводиться від кривошипного механізму, що приводить до зворотно-поступального руху мембран. Зворотно-по­ступальний рух мембран перетворюється розподільною системою в оберто­вий рух механічного відлікового пристрою, що дозволяє зчитувати значення об’єму газу, що прой-шов через лічильник, в кубічних метрах.

Похибки мембранних лічильників визначаються точністю і плавністю ходу кривошипного механізму, а також щільністю поверхонь золотників і цілісністю мембран. На рис. 6.8 зображено типову криву залежності похибки від витрати. Підйом кривої від нульової витрати до перехідної витрати зумов­ле­ний зменшенням тертя в кінетичних парах кривошипного механізму. Спад кри­вої під час максимальних витратах зумовлений все більшим проявленням інер­ційності розподільної системи.

Рисунок 6. 8 – Типова крива залежності величини похибки від витрати для мембранних лічильників

Для мембранних лічильників характерна інерційність роботи, а також для збільшення пропускної здатності лічильника збільшують циклічний об’єм, що приводить до зростання розміру лічильника, тому мембранні лічильники використовують для вимірювання об’єму газу тільки під час малих витратах і низьких тисках. Вказані лічильники використовують, як правило, для обліку газу в побуті [21].