Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота 1.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
57.13 Кб
Скачать

Тема 1. Історія зарубіжної журналістики як галузь науки

і масово-інформаційної діяльності

1. Історія зарубіжної журналістики як навчальна дисципліна

Серед усіх журналістських дисциплін особливого значення набувають знання з історії зарубіжної журналістики.

Історія зарубіжної журналістики – це дисципліна, що вивчає закономірності виникнення й становлення преси, інформагентств, творчість відомих публіцистів зарубіжних країн тощо.

Дисципліна має на меті ознайомити студентів з еволюцією засобів інформації у світі, виробити у них чітку концепцію історичного розвитку ЗМІ як моделі загальносвітової журналістики, розкрити закономірності виникнення зарубіжної преси, з’ясувати особливості майстерності публіцистів світового рівня, висвітлити основні тенденції найважливіших періодичних видань тощо. За основу градації вибрано територіально-географічний принцип.

Курс історії зарубіжної журналістики починається з вивчення пражурналістських явищ стародавнього світу. Особ-ливе значення надається ораторству як передумові розвитку публіцистики, давнім епістолярним текстам публіцистичного характеру, античній та середньовічній історіографії, початку книгодрукування тощо.

Більшість науковців вважають, що поява преси відноситься до V ст. до н. е., коли в Римі з’явилися перші газети, що нагадувати сучасні. Також є відомості, що і в країнах Азії існували видання, які можна вважати прагазетними явищами.

У середньовіччі широке розповсюдження мали проповіді, «летючі листки», реляції, куранти тощо, які мали яскраво виражений інформаційний характер.

Винахід у 1440 р. Гуттенбергом процесу книгодрукування дав поштовх розвитку преси і журналістики.

Як відомо, історія власне журналістики як соціального інституту почалася з появи у 1605 р. тижневиків у Німеччині, хоча офіційним роком появи європейської преси вважають 1609 р. Одна з газет виходила у Страсбурзі, друга – в Аугсбурзі.

У стародавні часи явища пражурналістики реалізовувалися в літописах, хроніках, анналах, життєписах, історіях, подорожах, в епістолярних формах – від приватного листа до офіційних послань, від повчань і наказів до булл, рескриптів, прокламацій.

З виникненням друкованої журналістики почала формуватися система журналістських жанрів – репортаж, памфлет. Пізніше з’явилися й інші жанри, які посіле не менш важливе місце у сучасній журналістиці.

Головні завдання дисципліни:

  • ознайомити студентів з процесом виникнення та розвитку журналістики як світового суспільного інституту (у зв’язку з економікою, політикою та іншими суспільними явищами);

  • розкрити закономірності розвитку світової преси;

  • виявити значення преси в культурному доробку людства;

  • визначити роль журналістики в суспільно-політичній та літературній боротьбі різних епох;

  • вказати на досягнення журналістики в системі освіти, у соціально-політичному та культурному житті суспільства;

  • висвітлити напрямок найважливіших періодичних видань ХVІІ – ХVІІІ століть;

  • навчити аналізувати особливості літературної майстерності публіцистів із світовим ім’ям.