Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА гуртка юних фотоаматорів.doc
Скачиваний:
20
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
265.22 Кб
Скачать

Програма гуртка юних фотоаматорів

Початковий, основний та вищий рівень

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Фотографія є найпоширенішим і найпопулярнішим видом мистецтва серед учнівської молоді.

Метою програми є формування компетентностей особистості засоба­ми фотоаматорства.

Основні завдання полягають у формуванні таких компетентностей:

  • пізнавальної: оволодіння основами фотографії, знаннями про різні жанри фотографії, ознайомлення з процесом фотографування;

  • практичної: формування практичних умінь і навичок роботи в різ­ них жанрах фотографії, з різним обладнанням фотолабораторій;

  • творчої: набуття досвіду власної творчої діяльності, розвиток здіб­ ностей, художнього смаку, творчої уяви, фантазії; задоволення потреби особистості у творчій самореалізації;

  • соціальної: формування інтересу до техніки і мистецтва, позитив­ них якостей емоційно-вольової сфери (уважність, наполегливість, добро­ зичливість, охайність і старанність у роботі).

Програма розрахована на учнів 5-11 класів, які будуть навчатися чо­тири роки у групах початкового, основного та вищого рівня. Якщо гурток комплектується з учнів, котрі уже займались у гуртках фотоаматорів або ознайомлені з основними поняттями фотопроцесу, то заняття можна про­водити за програмою другого року навчання.

Завданням програми першого року навчання початкового рівня є оз­найомлення гуртківців з основами фотографії; найпоширенішою, доступ­ною для учнів фотоапаратурою й обладнанням; основними етапами фо­топроцесу, жанрами фотографії та композиції. Особлива увага приділяєть­ся практичному фотографуванню.

Програма основного рівня навчання передбачає вивчення будови фо­тоапаратури, функціональних можливостей сучасних фотоапаратів, фізич­них і хімічних процесів, які лежать в основі фотографії. Впроваджується вивчення основ професійної фотографії: наукової, рекламної, художньої, репортерської тощо. Гуртківці ознайомлюються із правом інтелектуальної власності та юридичними основами роботи фотомитця. Особливістю її є створення оптимальних умов для творчого розвитку, систематизації одер­жаних знань і навичок мікро-, макрозйомки, фотополювання, оволодіння фотожанрами усіх видів.

Програма другого року навчання враховує рівень засвоєння матеріалу першого року навчання, нахили та зацікавленість гуртківців окремими напрямами фотографування. Навчання протягом другого року слід прак­тикувати в основному у підгрупах індивідуально для виявлення і розвитку інтересів гуртківців. Вагоме місце у програмі 2-3 років навчання займає

333

практична робота. Гуртківці мають досконало вивчити правила безпеки життєдіяльності й охорони праці, обережно використовувати фотоапара­туру й обладнання лабораторії.

Для талановитої та обдарованої молоді пропонується програма вищо­го рівня навчання, яка передбачає роботу з графічним редактором АіоЬе РЬоіозЬор. Діти вивчають призначення всіх інструментів програми для ро­боти із зображенням, додавання до зображень надписів, а також застосу­вання до них різних фільтрів й ефектів. Вихованці одержують навички, не­обхідні для професійної обробки зображень і створення власних творчих образів.

Фотогурток вищого рівня навчання — це група учнів, які оволоділи основними знаннями та вміннями, захоплені фотографією, орієнтовані на професію фотографа. Основний метод роботи з такою групою — вдоско­налення набутих навичок у різних жанрах фотографії через практичні зав­дання, виконання конкретних проектів. Це актив гуртка, допомога керів­нику в підготовці початківців. Гуртківців, схильних до педагогічної діяль­ності, слід готувати до роботи інструкторами з фотосправи.

Програму гуртка юних фотоаматорів складено з урахуванням знань, передбачених навчальними програмами з фізики, хімії й природознавства загальноосвітньої школи.

Керівник гуртка, враховуючи вікові особливості гуртківців, їхні ін­тереси й здібності, використовує різні форми навчання: бесіди, лекції, доповіді тощо. Програмою передбачена участь гуртківців в оформленні виставок, виготовленні альбомів, слайдів, буклетів, а також екскурсії на фотовиставки, в музеї.

За даною програмою можуть проводитися заняття в групах індивіду­ального навчання, які організовуються відповідно до «Положення про по­рядок організації індивідуальної та групової роботи в позашкільних нав­чальних закладах».

Перевірка та оцінювання знань, умінь і навичок гуртківців здійснюєть­ся під час виконання ними практичних робіт; теоретична частина — у фор­мі тестування за основними розділами програми. Тести складає керівник гуртка за погодженням із дирекцією закладу.

Програма є орієнтовною. Керівник гуртка може вносити зміни й до­повнення у зміст програми, плануючи свою роботу з урахуванням інтере­сів гуртківців, стану матеріально-технічної бази закладу.

При виконанні практичних робіт відповідно до вимог техніки безпеки можливий поділ гуртківців на підгрупи.

Початковий рівень ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

Розділ, тема

Кількість годин

усього

теоретичні

практичні

1

Вступне заняття

3

2

1

2

Обладнання фотолабораторії. Будова фо­тоапарата

зо

12

18

3

Одержання фотозображень

51

15

36

4

Фотографічні матеріали та фотографічні розчини

18

6

12

5

Чорно-біла фотографія. Негативний і по­зитивний процес

24

6

18

6

Глянсування, сушіння фотокарток

9

3

6

7

Основи композиції

15

6

9

8

Поняття про жанри фотографії

15

6

9

9

Художня обробка фотокарток

15

6

9

10

Кольорова фотографія

6

3

3

11

Практичне фотографування

27

3

24

12

Підсумкове заняття

3

-

2

Разом

216

68

148

ЗМІСТ ПРОГРАМИ